В Турция забраняват мобилните телефони в училище

В Турция забраняват мобилните телефони в училище

Следвайте "Гласове" в Телеграм

През новата учебна година в Турция се предвижда да се забрани ползването на мобилни телефони от учениците по време на занятията в учебните заведения. 

Това посочи турският министър на образованието Юсуф Текин на конференция с представители на учебните заведения от цялата страна, съобщи сайтът "Хаберлер". 

Според министъра не е редно да се допускат мобилни телефони и цифрови устройства в учебните заведения, защото дигиталната зависимост пречи на учебно-образователния процес. Не се уточнява дали подобна мярка ще важи както за държавните, така и за частните училища.

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • Гост

  29 Авг 2023 20:17ч.

  Правилно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  29 Авг 2023 22:16ч.

  Ердоган има и добри хрумки. Всъщност Университета в Истанбул е далеч пред Софийският от двайсет и кусур години. Ексцесиите с религиозните училища не пречат на турциъе не просто да наливат пари за наука и технологии, но и да ги правят(щото само със заплати не става)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аферим...

  30 Авг 2023 0:16ч.

  ... машала!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  31 Авг 2023 4:38ч.

  Те и тук са забранени в час... какво правят учениците? Ходят с 2 телефона на училище, единия го оставят където трябва ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  01 Sep 2023 15:24ч.

  Открили топлата вода в Турция. Ти да видиш. Децата ни завършиха два от най- реномираните частни лицеи в Швейцария. Със съответно 250 и 300 годишна история. Драконовски правила. Жестока дисциплина. Учебни заведения, в които имаше деца на политици, индустриалци, кралски особи. Никаква разлика в отношението. Никакво "специално" отношение, понеже дядо ти е кралят на Йордания, а баща ти притежава корпорация за милиарди. Никакви телефони. НИ КА КВИ. От понеделник до петък телефонът се дава веднъж. За 15 минути. Да се обадиш вкъщи. И то само на учениците под 12 годишна възраст. Всички други- и малките също- ползват телефон свободно само в събота и в неделя до 14 часа. После телефоните отново се предават на съответния учител и се заключват на съответното място. При спешни и непредвидени обстоятелства се използва телефон на учител. Униформи, разбира се. Безусловни правила. За всички. Сами си подреждат стаите, сами си оправят класните стаи и учебното пространство. Грижат се за библиотеката, кино залата, имат си градина и парк. Правила, задължения, отговорности. За всички. Това е положението. Те хората са го измислили преди 300 години. Прочее, в един от тези два лицея в един момент учеше дъщеря на много популярен български политик. Неспазване на правила, нарушения на дисциплината и лош успех. Изгониха я. Въпреки репликата: " Ти знаеш ли коя е майка ми, ма!?" Въпросната майка се извинява лично на директорката. Дълго и напоително. С наведена глава. Друга пре любопитна подробност от правилата на тия лицеи. 20% от възпитаниците им- при положение, че вземат изпитите за влизане с много добър резултат- получават пълна стипендия за отличен успех за периода на обучението си. Тя се получава от детето като приспадане на таксата. Тъй като не е никак безобидна, това е огромен шанс за качествено образование на читави деца, чиито родители не притежават петролен кладенец. Това показва начинът на мислене в тези учебни заведения. За сравнение- небезизвестният Италиански лицей в София. Дъщерята на наша близка- сега момичето вече е студентка- е системно тормозена от точно определено момче в класа. Което тормози и доста други деца. Реакции от директорката няма, защото :" Ама госпожо, нали знаете коя е майка му!? Всеки ден я дават по телевизията!" Накрая на мама синчето счупи главата на момичето на нашите близки. Операция, кома. Кошмар. И се оказа, че въпросният хубосник е пребил доста други деца преди нея. Не го изключиха. Защото, нали- "знаете ли коя е майка му!?" Нашето момиче смени училището. С друго в Италия. Та вие за едните телефони сте се хванали. Без правила и дисциплина и прилагането им безусловно телефоните са бял кахър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи