В САЩ започна лечение на сънна апнеа с иновационен гръден имплант

В САЩ започна лечение на сънна апнеа с иновационен гръден имплант

Автор: Денис Кембъл, theguardian.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Малкото устройство, което вече се използва в Европа и САЩ, излиза от трахеята и работи, предизвиквайки контракции на езика

Лекари от Националната здравна служба започнаха лечение на хора, страдащи от едно от най-разпространените във Великобритания смущения на съня, с иновационен имплант, който помага на пациентите да имат по-добра почивка през нощта.

Процедурата се състои в имплантиране на малко устройство в гръдния кош на пациенти със сънна апнеа, което предотвратява стотиците пъти спиране и възобновяване на дишането по време на съня им.

По медицински данни около 1.5 милиона британци страдат от сънна апнеа, като се смята, че около 85% от тях не са диагностицирани и не получават лечение. Това състояние предизвиква у пациентите умора, раздразнителност, податливост на инциденти и повишава дългосрочния риск от инфаркт и сърдечни увреждания.

Лондонският здравен тръст Guy’s and St Thomas (GSTT) стана първия в системата на Националната здравна служба, който прилага усторойството. Международни проучвания показват, че то е високоефективно в облекчаването на изтощителните симптоми на сънната апнеа, сред които са още и понижено либидо и влошаване на менталното здраве.

Якубу Карагама, хирург-консултант по УНГ в GSTT е имплантирал устройството на трима души с обструктивна сънна апнеа (ОСА), която е по-разпространената от двете форми на състоянието. При него въздухът на човек е блокиран, докато той спи, защото езикът му пада назад, когато е легнал по гръб.

Хората с този синдром са съветвани да не шофират, поради повишен риск от катастрофа вследствие на недостатъчното количество сън, като опасността от производтсвени рискове при работа с техника също е повишена при тях.
Устройството е известно като имплант за хипоглосална нервна стимулация, тъй като именно хипоглосалният нерв контролира движението на езика. Имплантът е с размерите на приблизително 2 монети от 1 лев или на пейсмейкър и се поставя под кожата на гръдния кош по време на едночасова операция.

„След това се свързва с кабел с дебелина от само 2 мм и дължина 30 см, който също е въведен подкожно и свързан с нерва, който движи езика“, обяснява д-р Карагама.

„Той работи, стимулирайки мускула на езика да контрахира напред и да извади езика от трахеята, като по този начин освободи нормалния въздушен поток навън и навътре от дробовете. Нищо не се вижда над повърхността на кожата.“
Пациентите използват ръчно дистанционно управление с размера на компютърна мишка, за да включат устройството 30 минути преди да легнат да спят и да го изключат, след като се събудят.

Имплантът е най-подходящ за хора, диагностицирани с умерена до остра ОСА, които не могат да използват апарат за непрекъснато положително въздушно налягане, който асистира дишането им нощем, казва д-р Карагама.

Този апарат подава въздух в гърлото на пациента и пречи на затварянето на трахеята, но пациентите често изпитват дискомфорт от плътно прилягащата въру носа и устата маска, чрез която се подава въздухът.
Доктор Карагама пояснява: „Сънната апнеа може да предизвика сериозни физически, функционални и емоционални проблеми в резултат на лишението от сън...“

„Това лечение не е подходящо за всички, много пациенти могат да се възползват от конвенционално лечение, като например апарата за подаване на въздух. При малка група пациенти, които имат умерена до остра сънна апнеа и при които другите методи не са дали резултат, това ново устройство може да бъде решението. Много съм радостен, че то променя нещата за нашите пациенти.“

ОСА често се свързва с наднормено тегло, но тя може да бъде предизвикана и от големи сливици или слаби мускули на гърлото. Тя може да засегне хора от всички възрасти, но преобладава повече сред възрастни хора.
Един от тримата пациенти на GSTT споделя: „Сънната ми апнеа намаля от 36-40 епизода на час до 3 или 4 на час. На сутринта се чувствам отпочинал и имам добро качество на съня. Дано скоро повече пациенти да имат достъп до това лечение.“

Десетки хиляди пациенти в Европа и САЩ вече са с имплантирани устройства. GSTT се надява скоро да може да предложи услугата и на други пациенти.

Матиас Уинкър от Рединг е живял с остра сънна апнеа повече от 4 години и конвенционалните методи на лечение не са дали резултат, преди той да получи новия имплант.

40-годишният мъж, който работи в консултантска компания за мениджмънт, описва огромните ползи, които има от процедурата.

„Без да използвам апарата за непрестанно положително въздушно налягане, имах над 40 епизода на час и всеки път имах спиране на дишането за 45 секунди. Това огромно смущение на съня ме оставяше уморен и с намалена енергия през целия ден. В дългосрочен план бях с повишен риск от инсулт или сърдечно заболяване и влошено качество на живот като цяло.
Апаратът помогна за облекчаване на сънната апнеа, обаче постоянното му използване беше много неприятно и неудобно, особено при пътувания. Той контролираше апнеата, но не беше подходящото решение за мен, отчитайки че имам още около 35-40 години живот.

Тази терапия беше невероятен успех. Сега имам само два-три епизода на час, за по няколко секунди и тогава устройството се включва и аз мога да дишам. Отне известно време, докато свикна, но сега е удобно и не се будя през нощта.
Много е вълнуващо да съм част от такова иновативно лечение. То даде абсолютно фантастични резултати. Имам повече енергия. Сънят ми има по-добро качество, много по-внимателен съм и коцентрацията ми е много по-добра. Общото ми настроение също се подобри, защото не съм постоянно уморен.“

Източник: theguardian.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

Коментари

 • Обездвижване и лоша, много лоша храна

  31 Яну 2023 14:01ч.

  Това са причините за тази диагноза. Елементарни упражнения на врата са необходими. Нищо повече. Говорят за езика, та езикът е мускулен орган, какво повече да се коментира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  31 Яну 2023 16:14ч.

  "Златния милиард" е много, ама много болен, от каквато и да е гледна точка, но за то пък, това им позволява да харчат баснословни кинти в медицината. Мисля, че биха направили добро на планетата, ако решат да дадът пример с евтаназията си за облекчаване на популацията, за която толкова са загрижени. Иначе милионите които са хвърлени за поредното "лечение", у нас се лекува с една чашка ракия стограмка, за 2 леа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друг Доктор

  04 Фев 2023 23:24ч.

  Има и пациенти със сънна апнея, които не са дебели. Но мнозинството са с болестно затлъстяване... Така че етиогенезата - сочи бизнеса. Ядат се боклуци - затлъстява се - метаболитен синдром + апнея - продажба на статини,антихипертензивни, противодиабетни, сибутрамини ... и айде едно устройство имплант ! Още един домейн се закача към печалбата. А можеше просто и в началото, да не се ядат боклуци...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи