Украйна получава мобилни системи за пречистване на вода от австрийската компания BASU

Украйна получава мобилни системи за пречистване на вода от австрийската компания BASU
Те ще осигуряват питейна вода на жителите на Харков, Николаев и Киевска област

В Украйна са инсталирани мобилни хигиенни системи за пречистване на вода BASOQUELL 807 на BASU Австрия. Това стана възможно благодарение на усилията на благодетелите от фондация "Мозомо наведнъж".

 

Тези мобилни системи дават възможност за осигуряване на чиста вода при всякакви полеви условия и ще се използват в райони на хуманитарни бедствия. Те ще бъдат предадени на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна, която ще разпредели помощта по местата, където тя е най-необходима. 

 

Вероятно първите такива станции ще осигурят питейна вода за жителите на Харков, Николаев и населените места в Киевска област - Буча, Ирпен, Гостомел, Ворзел - където инженерните системи за водоснабдяване са разрушени или не функционират.

 

На този етап в Украйна са внесени 12 такива станции. Системата се основава на концентрирани продукти, сертифицирани в Европа, и пластмасови контейнери за хранителни продукти, в които водата се обработва, съхранява и, ако е необходимо, транспортира. Капацитетът на една станция е 1000 литра, което ще осигури питейна вода за 500 души на ден. Системата е за многократна употреба, като не е необходимо контейнерът да се изплаква допълнително след хигиенизиране.

 

Освен за централизирано използване, системите могат да се използват и от малки групи хора, както и индивидуално. За тази цел концентратът ще бъде опакован в бутилки от 1, 5 и 10 литра и индивидуални спринцовки за самопочистване на водата и ще бъде раздаван на хората.

 

Украйна получи и голяма партида от дезинфектанта на водна основа BASOQUELL 710, който се използва за почистване, дезинфекция на повърхности без алкохол, както и за промиване на рани. Продуктът отстранява водорасли, гъбички, фунги (C.albicans), вируси (включително HBV, HCV, HIV, Rota, Corona, Noro) и също така е ефективен и надежден срещу микроби и микроби.

 

По данни на УНИЦЕФ повече от 1,4 милиона души са без водоснабдяване в Източна Украйна. Повредените мрежи и прекъсванията на електрозахранването оставиха още 4,6 милиона души в цялата страна без подходящ достъп до безопасна вода. Общо над 6 милиона души в Украйна ежедневно срещат трудности при достъпа до питейна вода.

Коментари

Напиши коментар

Откажи