Uber признава, че е укрил нарушение на сигурността на данните през 2016 година

Uber признава, че е укрил нарушение на сигурността на данните през 2016 година
Компанията е избягала наказателно преследване

Uber Technologies пое отговорност за прикриване на нарушение на сигурността в защитата на личните данни през 2016 г. в резултат на хакерска атака, при която е разкрита информация за 57 милиона шофьори и пътници. Дружеството се призна за виновно в рамките на споразумение с прокуратурата, което му позволи да избегне съдебно преследване.

Прокурорът Стефани Хиндс заяви, че Uber е докладвала за инцидента едва година по-късно и че вината е на новоназначеното ръководство на компанията, което "е задало строг тон отгоре" по отношение на въпросите на етиката и спазването на правилата. Г-жа Хиндс обясни решението да не се повдигат наказателни обвинения със следните съображения: компанията е била разследвана за минимално време, новото ръководство е разкрило необходимата информация, а през 2018 г. Uber сключи 20-годишно споразумение с Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) за въвеждане на цялостна програма за защита на личните данни.

Дружеството също така повдигна обвинение срещу бившия си ръководител на отдела за сигурност Джоузеф Съливан, за когото се твърди, че е играл роля в укриването на информация за хакерската атака. Г-н Съливан е обвинен през септември 2020 г. Според прокуратурата топ мениджърът се е съгласил да плати на хакерите 100 000 долара в биткойни и дори е получил от тях подписано споразумение за неразкриване на информация, което съдържа съзнателно невярно изявление, че те не са извършили кражбата на данни.

През септември 2018 г. Uber уреди искове за 148 млн. долара от всички 50 американски щата и столичния окръг Колумбия, недоволни от късното разкриване на хакерските атаки и изтичането на информация.

Коментари

Напиши коментар

Откажи