Tencent е разработила система с изкуствен интелект за възстановяване на стари снимки

Tencent е разработила система с изкуствен интелект за възстановяване на стари снимки

Инженерите на Tencent са създали система с изкуствен интелект, наречена GFP-GAN (Generative Facial Prior-Generative Adversarial Network) - тя е предназначена за подобряване на качеството и отстраняване на повреди в стари снимки. Въз основа на данни от два модела с изкуствен интелект тя попълва липсващите части от снимки за секунди, като предлага сравнително висока точност и качество.

Обикновено такива проекти представляват набор от фини настройки за съществуващи модели на изкуствен интелект, обучени на разликите между изкуствени и реални изображения. Според Tencent, този подход често води до некачествени резултати. Като алтернатива те обучават модела NVIDIA StyleGAN-2, като го превеждат през няколко стандартни стъпки в процеса на създаване на изображения - това им позволява да запазят "идентичността" на човека от оригиналната снимка, като се фокусират върху ключови черти на лицето, като например очите и устата.

Авторите на проекта решават да направят резултатите достъпни за всеки. Можете да изпробвате алгоритъма в демонстрационната му реализация или да използвате кода на системата, ако искате да го приложите в собствен проект. Проектът е далеч от съвършенство, но дори и сега предположенията му за липсващи фрагменти от изображения изглеждат доста точни. Изследователите предупреждават, че все още са възможни някои промени в чертите на лицето на истинските хора и че системата все още не може да работи при много висока резолюция.

Коментари

 • Стари снимки

  31 Юли 2022 17:29ч.

  Не си спомням името му, но руснак, много преди да се появят цветни снимки, е правил снимки в цветове като е използвал специална техника с черно-бели снимки. В YouTube има много цветни снимки направени от него. Качеството им е забележително.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Създаване на "стари снимки"

  31 Юли 2022 19:12ч.

  "1984"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  31 Юли 2022 22:08ч.

  Новината е точно за 10 цента? Епохално, Гейтс да се върне 50 години във времето да му се връчи Нобелова награда... а, 10цент да се прати на концерт на 50цент...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Описананата система GFP-GAN на Tencent ми спомня за една моя любима играчка от отдавна отминалото ми детство. Още е пред очите ми - сиво магаренце на колелца, теглещо каручка-бъчонка, всичко от дърво. Много я обичах.

  01 Авг 2022 13:42ч.

  Та възстановяващата снимки GFP-GAN е като сладък детски спомен в сравнение с това, което направих с колеги преди години. Системата се наричаше ЩМП - "Щрак Марийке на Портрет" и бе без AI. Потребителят, в свободен текст, описваше каква снимка желае на получи. Например: 7 септ. 1978, лондонския мост Ватерло. По него крачи Георги Марков. Облечен е със сив шлифер с пагони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На два метра го следва Уинстън Чърчил - черно бомбе, черен шлифер. В едната ръка държи запалена пура "Romeo y Julieta". В другата стиска елегантен чадър "Rainshader", автоматик, малък калибър.

  01 Авг 2022 13:45ч.

  Повдига го и го насочва към леко прегърбения Марков. Чадърът игриво изстрелва сачмичка. Поради скоростта на експозицията, на снимката тя е трудно забележима. Чърчил забавя ход, а после тръгва в обратна посока. Само за 3 минути ЩМП произведе исканата снимка. Преди да я генерира тя провери десетки обстоятелства:

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какво е било времето в Лондон на 7.09.1978, намери нужните ракурси на моста Ватерло, издири десетки фотографии на Марков и Чърчил, събра случайни снимки на минувачи в дъждовен лондонски ден и т.н

  01 Авг 2022 13:49ч.

  Генерираната снимка бе толкова автентична, че при едно от поредните разследвания на убийството на Георги Марков, бе използвана като доказателствен материал. Чърчил бе заподозрян за убийството на Марков. Хипотезата на следствието бе, че след смъртта си той се инкарнира във върколак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

  01 Авг 2022 13:50ч.

  Под това прикритие, освен Марков, убива и иднасилва 8 таксиметрови шофьори, едно военно аташе, двама фаготисти, три проститутки, няколко брокери и един пушач на опиум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи