Tайванските компании ще получават субсидии по Закона за чиповете в САЩ

Tайванските компании ще получават субсидии по Закона за чиповете в САЩ
Нанси Пелоси се среща с ръководството на TSMC

Кризата с полупроводниците по време на пандемията само засили загрижеността на американските власти относно високата степен на зависимост на повечето местни производители от доставките на чипове от Тайван. Поради това председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси се срещна с представители на местната полупроводникова промишленост по време на посещението си на острова.

Подобно на други детайли от посещението на американската официална представителка на острова, обстоятелствата около тази среща не са особено публични, но Nikkei Asian Review цитира различни медийни съобщения, че Пелоси е разговаряла с председателя на TSMC Марк Лиу и в разговора им е била засегната възможността за субсидии за предприятието в Аризона. Основателят на TSMC Морис Чанг, който от няколко години е в пенсия, също е имал среща с Нанси Пелоси, уточняват източниците.

Американският сенатор направи публично изявление след приемането на Закона за чиповете и науката от Конгреса на САЩ миналата седмица:

"Той отваря врати за по-добър икономически обмен. Предприемаческият дух, интелектуалната мощ и ресурсите, с които Тайван разполага, както и успехът на местната технологична индустрия са пример за подражание. Искаме да разширим отношенията си."

Очаква се следващият етап от азиатската обиколка на Нанси Пелоси да бъде посещение в Южна Корея, която президентът на САЩ Джоузеф Байдън посети през миналото тримесечие и постави автограф върху силициева пластина с образци на първите 3-нм чипове, произведени от Samsung Electronics.

Председателят на TSMC Марк Лиу заяви в интервю за CNN по-рано тази седмица, че опасенията от китайско превземане на Тайван като най-големия производител на чипове в света са лишени от логика. Той заяви, че никой няма да може да превземе TSMC със сила, тъй като сложните производствени взаимоотношения и процеси ще бъдат необратимо нарушени, ако се нахлуе в тях. Според председателя, съоръженията на TSMC зависят от предаването на информация в реално време от Европа, Япония и САЩ, както и от доставките на консумативи и диагностицирането на проблеми с помощта на софтуер. Във веригата от процеси участват няколко държави и ако военните действия я нарушат, всички ще загубят.

Коментари

 • ако военните действия я нарушат, всички ще загубят.

  03 Авг 2022 17:01ч.

  Натам върви работата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  05 Авг 2022 21:38ч.

  Айде бе! Чак пък толкова уникални... Ще работят за другаря Си и ще пеят дитирамби за председателя Мао. В Тайван диктатурата така е дресирала местните китайски туземци, че като отидат на гурбет в мейнланда са като отвързани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи