Световен дефицит на оптични кабели – цените вече скочиха със 70%

Световен дефицит на оптични кабели – цените вече скочиха със 70%

Анализаторите на Cru Group са изчислили, че недостигът на оптични кабели в различни региони на света е довел до по-високи разходи за влакната и по-дълги срокове за доставка. Това застрашава амбициозните планове на компаниите за изграждане на най-модерна телекомуникационна инфраструктура.

Според анализаторите на Cru Group Европа, Индия и Китай са регионите, в които цените на оптичните кабели се повишават най-много. Компанията изчислява, че цената на оптичните влакна се е повишила от рекордно ниските 3,70 долара на километър кабел през март 2021 г. до 6,30 долара на километър кабел днес, което предполага увеличение от 70%.

Въпреки че пандемията от коронавирус принуди някои големи технологични и телекомуникационни компании да намалят капиталовите си инвестиции, търсенето на интернет услуги нарасна. Това доведе до недостиг на оптични кабели, които са един от най-важните елементи на интернет инфраструктурата. Големи компании като Amazon, Microsoft, Google и Meta Platforms изграждат нови центрове за данни, за да отговорят на нарастващото търсене. Освен това те трябва да изградят магистрали, свързващи различни части на света. В същото време правителствата по света са си поставили амбициозни цели за широколентовите и 5G мрежите. И в двете области се изисква полагането на огромно количество оптични кабели под земята.

"Тъй като разходите за разгръщане внезапно се удвояват, възникват въпроси относно способността на държавите да изпълнят своите инфраструктурни цели и въздействието, което това ще окаже върху глобалната свързаност", казва анализаторът на Cru Group Майкъл Финч.

Cru Group изчислява, че общото потребление на оптични кабели през първата половина на 2022 г. се е увеличило с 8,1% на годишна база. На Китай се падат 46% от общия брой, а Северна Америка е най-бързо развиващият се регион с 15% увеличение на годишна база.

Недостигът на оптични кабели до голяма степен се дължи на повишаването на цените на някои от важните компоненти, използвани в производствения процес. Недостигът на хелий, който е най-важният компонент за производството на стъклени влакна, се дължи отчасти на прекъсването на доставките от Русия и САЩ. Цената на хелия е нараснала със 135% през последните две години. Силициевият тетрахлорид е друг важен компонент за производството на стъклени влакна. Според Cru Group разходите за този компонент са се увеличили с 50%.

"През цялата си професионална кариера не съм виждал нещо подобно на инфлационна криза", коментира Уендъл Уикс, главен изпълнителен директор на Corning, един от най-големите производители на оптични кабели в света. Той също така отбеляза, че Corning увеличава производството си, за да отговори на нарастващото търсене от страна на правителствата, телекомуникационните компании и технологичните гиганти. Наред с другото, за тази цел Corning ще изгради нови производствени обекти в САЩ и Европа.

 

Въпреки че разходите за оптични кабели достигнаха най-високата си стойност от юли 2019 г., Северна Америка беше засегната в по-малка степен от Европа, Китай и Индия. Според Уикс, в САЩ цената на влакната се е увеличила само с 2% през 2022 г., докато от 2012 г. насам тя непрекъснато намалява. Според него цената на влакната ще остане висока за известно време, но в крайна сметка кризата ще бъде преодоляна.

Мартин Бланкен, главен изпълнителен директор на Exa Infrastructure, международна компания за цифрова инфраструктура, заяви, че цените на оптичните кабели са се повишили с поне 20% през последните шест месеца. Той също така отбеляза, че в някои случаи разходите за влакната трябва да се проследяват буквално по дни. Това доведе до значително удължаване на сроковете за доставка на влакна от 20 седмици до почти една година за много от по-малките клиенти на компанията.

Коментари

 • Doksan Dokuz

  26 Юли 2022 11:20ч.

  Какви са тия глупости? Цената на влакната и цената на полагането на км (!) оптичен кабел нямат нищо общо. Цената на влакната е пренебрежима част от общата цена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Особеностите на българското ибрикчйство

  26 Юли 2022 12:27ч.

  Русията беше един от най големите производители. Това малко хора го знаеха. Но, понеже никой не ги копуеаше ги продава ха на гладните хамериканци. А те ги птепродаваха като свои. Но, сега когато гаднярите, кравари се направи на умни и ембарговахха матушката, олеле.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коледар

  26 Юли 2022 13:15ч.

  Ще се връщаме към базисните неща в живота. Няма друг начин това тъпо, агресивно и алчно нещо наречено Homo Sapiens да бъде обуздано!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи