Стартира инициативата "Българската кирилица"

Стартира инициативата "Българската кирилица"

По случай наближаващия 24 май Фондация за активно развитие на уеб стартира  инициативата "Българската кирилица". Тя цели да фокусира общественото внимание върху използването на българска кирилица в колкото се може повече уебсайтове и други онлайн и офлайн проекти.

Създадена в края на IX век в Преславската книжовна школа от Климент Охридски, днес кирилицата се използва от редица славянски народи, както и от някои неславянски. Сред използващите я, наред с България, са и Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Украйна, Русия, Монголия и много други страни. С възникването на книгопечатането руската азбука силно се латинизира и от тогава пътищата на българската и руската кирилици се разделят.

“По различни причини днес у много от нас липсва чувствителност по темата и това води до масово използване на руската кирилица при много български печатни и онлайн текстове. С настоящата инициатива се обръщаме към всички, които подкрепят българската кирилица, да подпишат Манифеста ни, както и да ни изпращат информация за сайтове и за офлайн реклами, създадени на българска кирилица.  Каним всеки дизайнер, програмист, маркетолог, автор и медиа в България да използват в работата си българската кирилица, защото тя е красива и многообразна” - споделя Жюстин Томс, съосновател на конкурса “Сайт на годината”.

В критериите за оценка на надпреварата тази година ще присъства и важна бонус точка за използване на българска кирилица. Освен това желаещите да се регистрират в конкурса, ще могат да направят това на 24 май с 50% отстъпка (или за 70 лева).

Основни разлики между българската и руската кирилица

Разликите между тях не са големи, но при по-внимателно вглеждане се вижда, че един и същ текст изглежда различно. Те са най-видими при малките букви - руската кирилица е основана на главните латински букви във формата, както на главните, така и на малките букви. От друга страна, българската кирилица е базирана на ръкописното изписване на формата на малките знаци. Те са по-обли, по-уникални и по-лесно разпознаваеми от тези на главните, което улеснява по-бързото четене.

На сайта на инициативата “Българската кирилица” може да бъде открита подробна информация за  историята и разликите между двете форми. Там организаторите ѝ обясняват подробно как да инсталираме шрифтове с българска кирилица, както и как да ги използваме в различните видове софтуери.

Коментари

 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  20 Май 2022 15:11ч.

  каквито и инициативи да стартират, товарищ Путин( он большой учёный:-) пак ште каже откъде идва кирилицата, он чукча писатель не читатель

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошко Прошков

  20 Май 2022 15:41ч.

  А не е ли субективно коя „улеснява по-бързото четене“? Българската ми е по-красива, но руската е по-лесна за четене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайдукът Софиянски

  20 Май 2022 15:42ч.

  Поредната соросоидна инициатива на майкопродавците от ДАЙ, БЪЛГАРИЯ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що за идиотщина?

  20 Май 2022 15:43ч.

  Сега и шрифтове ли ще забраняват?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как ПИШАТ руснаците!

  20 Май 2022 16:09ч.

  May 20, 2022 https://www.youtube.com/watch?v=wR55jTpDlIM&t=40s

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  20 Май 2022 16:30ч.

  Доколкото успях да се ориентирам,освен поредната проява на мижава комплексарщина,основната цел е да се нанесе поредния удар на българи и руснаци,и въобще върху славяните.Интересно е и цитираното типично българско име Жюстин някакъв си,стоящ в основата на проекта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Жюстин някакъв си"

  20 Май 2022 17:36ч.

  Някаква си - Жюстин Томс, изтъкната Америка-против-България активистка, видна протестърка и НовоБългарскоУниверситутка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шопето Буци

  21 Май 2022 10:30ч.

  Глупости на тракалета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария

  21 Май 2022 14:25ч.

  Няма руска кирилица, по–скоро руски начин на изписване на българската кирилица

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Таралясници

  23 Май 2022 14:10ч.

  А да поредното клиширано разделение на такива и онакива. Русофили и русофоби, такива от 50 пол срещу такива от 273 пол. Таралянкини глупотевини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи