Срив спря телефонните и интернет услуги на над 10 милиона потребители в Австралия

Срив спря телефонните и интернет услуги на над 10 милиона потребители в Австралия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Пълен срив на услугите на втория по големина австралийски мобилен оператор, "Оптус" (Optus), парализира телефонните и интернет връзки на над 10 милиона души днес, предадоха световните агенции.

От ранните сутрешни часове потребители в цялата страна не могат да провеждат разговори или да използват интернет, съобщават австралийските медии. 

Според телевизионния канал "9Нюз" това е най-голямото прекъсване на телекомуникациите в историята на Австралия.

В изявление, публикувано от компанията по обяд, се казва, че вероятно ще са необходими часове, за да бъде възстановена мрежата.

"Това е много необичайно събитие и веднага щом разберем какво точно се е случило, ще предоставим подробна информация", каза управляващият директор на "Оптус" Кели Байер Росмарин.

Не се знае какво е причинило прекъсването, но властите изключват възможността за кибератака. 

Прекъснати бяха интернет, мобилните услуги и връзките с някои държавни служби, включително телефонните връзки с болниците и службите за спешна помощ. 

На сайта си "Оптус" посъветва клиентите, на които се налага да се обадят на службите за спешна помощ, да намерят член на семейството или съсед в мрежата на друг оператор, който може да им помогне.

Прекъсването предизвика хаос в мрежите на обществения транспорт в някои градове и срив в системите за мобилни плащания.

"Оптус" е вторият по големина доставчик на телекомуникационни услуги в Австралия след "Телстра" (Telstra). Миналата година компанията попадна в новините, след като хакери откраднаха поверителни данни от милиони австралийци при атака срещу системата на "Оптус". 

Източник: БТА

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи