Сайтът за следене на въздушния трафик FlightRadar24 блокира заради интереса към полета на Нанси Пелоси

Сайтът за следене на въздушния трафик FlightRadar24 блокира заради интереса към полета на Нанси Пелоси

Най-следеният самолет в света в момента е машина на американските военновъздушни сили, излетяла от Куала Лумпур. Интернет потребителите се опитват да проследят председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси по време на евентуалното ѝ пътуване до Тайван.

Според FlightRadar24, почти 300 000 потребители следят всяко движение на "SPAR19" - самолет Boeing C-40C на ВВС на САЩ. Тайванският вестник Liberty Times по-рано съобщи, че Пелоси се очаква да пристигне в 22:20 ч. местно време на летище Songshan в Тайпе, където се намира и военна база. 

Няма официално потвърждение, че Пелоси е в самолета. Потенциалното ѝ пътуване до Тайван разгневи Пекин, който разглежда острова като своя територия и предупреди за последиците, ако пътуването се осъществи.

FlightRadar24, популярен уебсайт за проследяване на самолети, обикновено има няколко хиляди потребители, които следят самолетите, представляващи някакъв интерес. Този път обаче разработчиците на сайта били изненадани и за кратко дори софтуерът им блокирал този следобед. Полетът на SPAR19 е излетял от летище Субанг в Куала Лумпур приблизително в 15,40 ч., но се е насочил на изток към остров Борнео, прелетял е близо до индонезийския град Манадо, след което е направил завой на север към Филипините - без да навлиза в Южнокитайско море.

Според данни на FlightRadar24, първите 10 най-проследявани полета в света днес са били към Тайван. Вторият най-следен самолет след SPAR19 е полет на China Airlines от Джакарта до Тайпе с почти 20 000 последователи.

Йън Петченик, говорител на FlightRadar24, споделя, че самолетът на американските военновъздушни сили е сред петте най-следени полета в историята на сайта. Първият в този списък привлече 550 000 потребители, които едновременно проследиха руския опозиционен политик Алексей Навални, когато той се отправи с пътнически самолет към Русия, след като се подложи на лечение след предполагаем опит за отравяне в Берлин.

Уебсайтът за проследяване на полети работи по добавянето на повече ресурси, каза Петченик, като се позова на "изключително голямото натоварване" предвид популярността на онлайн проследяването на самолети. Той нямал индикации, че проблемите с уебсайта и приложението, които са възникнали във вторник, са от злонамерен характер.

Коментари

 • БАЦЕ

  02 Авг 2022 17:46ч.

  каца в момента

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи