Сателитна връзка в обикновен мобилен телефон – ще е възможно с решение на Nokia и AST SpaceMobile

Сателитна връзка в обикновен мобилен телефон – ще е възможно с решение на Nokia и AST SpaceMobile

AST SpaceMobile, която изгражда първата и засега единствена сателитна мрежа за предоставяне на широколентов достъп на обикновените собственици на смартфони, подписа петгодишен договор с Nokia. Компаниите ще обединят усилията си, за да осигурят свързаност на потребителите в отдалечени региони по света. Първият тестов сателит, BlueWalker 3, ще бъде изстрелян преди края на годината в сътрудничество с редица мобилни оператори.

Според представителя на AST SpaceMobile, интегрирането на системата Nokia AirScale ще направи важна стъпка към премахването на "мъртвите зони" на комуникация в световен мащаб за повече от 5 милиарда абонати и ще осигури широколентов достъп до мрежата на тези, които досега не са имали такъв. Това означава, че много потребители на смартфони ще могат да получат бърза връзка, без да купуват допълнително оборудване. Компанията вече е сключила споразумения за сътрудничество с мобилни оператори, които заедно имат над 1,8 милиарда абонати.

Системата Nokia AirScale Single RAN ще позволи на AST SpaceMobile да предоставя мобилни услуги на нови и съществуващи потребители в райони, които не се обслужват от наземни мрежи. Това включва потребители на сушата, както и в морето и по време на полет. Nokia ще достави оборудване, включително базови станции AirScale, базирани на най-новия чипсет ReefShark, както и други технологични решения и техническа поддръжка.

Според говорител на Nokia, в днешно време комуникациите трябва да се разглеждат като жизненоважен елемент от ежедневието - както водата, електричеството или газта, всеки трябва да има достъп до широколентови услуги. Компанията заяви, че работи по инициативата с AST SpaceMobile от две години.

AST SpaceMobile планира да изстреля нискоорбиталния спътник BlueWalker 3 в началото или средата на септември, като оборудването е предназначено за директна комуникация с устройства, работещи на одобрени от 3GPP честоти. Компанията възнамерява да пусне в експлоатация около 100 сателита в бъдеще, за да осигури широко глобално покритие. Според говорител на AST SpaceMobile Nokia не само ще интегрира своята система AirScale, но и ще поддържа проекта, като ще наеме десетки инженери и други специалисти от бранша.

Коментари

 • Алекс

  29 Юли 2022 13:32ч.

  На каква честота ще е тази директна комуникация? Не мисля, че ще под 18 GHertz, K-банд. Честито микровеле!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи