САЩ затяга контрола върху износа на технологии за усъвършенствано производство на чипове

САЩ затяга контрола върху износа на технологии за усъвършенствано производство на чипове

Бюрото за промишленост и сигурност към Министерството на търговията на САЩ обяви в петък, че налага контрол върху износа на технологии за усъвършенствани полупроводници и газотурбинни двигатели, за да предотврати "злонамереното" им използване за военни и търговски цели.

 В изявление на агенцията, която играе ключова роля в разработването и прилагането на ограниченията за износ на САЩ, се казва, че новото действие е "необходимо за гарантиране на националната сигурност на САЩ" и отговаря на критериите за защита на пазара.

САЩ се стремят да попречат на Китай, който смятат за стратегически конкурент, да разработва усъвършенствани технологии за производство на чипове - ход, който цели да ограничи достъпа на Близкия изток до американските разработки.

Тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън подписа пакет от законодателни актове, с които ще бъдат осигурени около 52 млрд. долара за стимулиране на научноизследователската и развойната дейност в САЩ в областта на полупроводниците с цел връщане на производството на чипове в САЩ.

"Ние защитаваме четирите технологии, посочени в днешната директива, от злоупотреба чрез прилагане на контрол в рамките на многостранния режим", заяви Теа Розман Кендлър, помощник-секретар на търговията по въпросите на експортната администрация.

В декларацията са посочени някои подробности за технологиите, които подлежат на контрол:

 •  Два варианта на полупроводникови субстрати със свръхширока разделителна способност (UWBGS), базирани на калиев оксид и диамант. Чиповете, изработени с тези материали, могат да работят при по-взискателни условия, като например по-високи напрежения или температури, а устройствата, в които се използват, имат "значително по-висок военен потенциал".
 •  ECAD, софтуерът за автоматизация на проектирането за разработване на новото поколение интегрални схеми с транзистори GAAFET (с кръгли гейтове), използвани във военната и космическата индустрия. Транзисторите GAAFET са от ключово значение за разработването на технологии, които позволяват "по-бързи, по-енергийно ефективни и по-устойчиви на радиация интегрални схеми" за военни приложения, включително военни сателити.
 •  технология за изгаряне с повишаване на налягането (PGC), която може да се използва в ракети и хиперзвукови системи.

Коментари

 • Сетила се Мери да си го намери...

  13 Авг 2022 15:38ч.

  Упущихте питомното от пуста лакомия. Вийте сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  14 Авг 2022 21:51ч.

  я не знам, ама май у сошуа такива изделия не се произвеждат уже ет лийст двадцат с чем то лет, та на кво точно бичат ембарго недоумявам?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи