Samsung може да възобнови официалните доставки на смартфони за Русия

Samsung може да възобнови официалните доставки на смартфони за Русия

Много е вероятно южнокорейската компания Samsung да върне официално продуктите си на руския пазар до края на тази година. Това съобщава "Известия", като се позовава на "източник, близък до корпорацията", и на информатори в търговските мрежи. Според някои доклади не е изключено доставките да бъдат възобновени още през следващия месец, въпреки че сега компанията ще трябва да си върне загубените позиции.

Според публикацията делът на продажбите на смартфони на Samsung в Русия е спаднал няколко пъти през август поради фактическото им отсъствие от пазара. Сега обаче става дума за нови официални доставки до търговците на дребно и за възобновяване на онлайн магазина на компанията. Информацията се потвърждава косвено и от източници на сивия пазар, според които магазините не се интересуват от внос на електроника на Samsung по алтернативни методи, докато чакат официалните доставки.

Някои източници не изключват, че причината за слуховете може да е актуализация на рускоезичната версия на уебсайта на компанията, където се появи информация за наскоро представените модели - Galaxy Z Fold 4 и Galaxy Z Flip 4. Въпреки че самата Samsung се въздържа от коментар, заслужава да се отбележи, че за разлика от много други компании, тя не е обявила пълно оттегляне от руския пазар. Някои източници направиха смели заключения, че завръщането на Samsung може да означава възможност за завръщане и на други марки.

Според статистически данни на Mobile Research Group делът на смартфоните Samsung в продажбите е спаднал от 33% през миналата година до 16%, а половината от смартфоните Samsung вече се продават на сивия пазар, като останалите са внесени чрез паралелен внос или са останали на склад, преди компаниите да започнат да напускат руския пазар. Според експерти, ако Samsung реши да се завърне, няма да е толкова лесно да възстанови позициите си, тъй като по време на отсъствието му делът му е бил завзет от китайски марки, включително Xiaomi, Techno и Infinix.

Според някои експерти ситуацията се влошава от факта, че наистина конкурентните модели на компанията струват над 20 000 рубли, докато повечето продажби в Русия са в по-бюджетния сегмент. В по-скъпия сегмент обаче, където Apple доминира, компанията трябва да се справи по-добре, тъй като Xiaomi не доставя най-скъпите модели в Русия, а Realme и много други китайски марки просто ги нямат. Като се имат предвид "санкционните" ограничения, наложени на екосистемата на iPhone от Apple, алтернативата под формата на първокласни смартфони Samsung с относително демократичната операционна система Android може да стане по-привлекателна.

През юли продажбите на смартфони от Китай са нараснали 2 до 3,5 пъти на годишна база. Tecno за първи път попадна сред петте най-популярни марки, а Xiaomi и Realme оглавиха класацията.

Коментари

 • "относително демократичната операционна система Android"

  15 Sep 2022 13:19ч.

  Ти да видиш, операционни системи с характеристика като демократичност, че и в абсолютна или относителна степен! Готино. Къде може да се намери повече за авторитарността или демократичността на операционните системи, класация неква?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи