Руски военни разглобяват и изучават качествата на британската ракета Storm Shadow (видео)

Руски военни разглобяват и изучават качествата на британската ракета Storm Shadow (видео)

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руски специалисти за първи път показаха вътрешността на крилатата ракета Storm Shadow. Кореспонденти на РИА Новости заснеха процеса на разглобяване на снаряда.

Storm Shadow е крилата ракета с ниско ниво на наблюдаемост, изстрелвана от въздуха. Изстрелва се от самолет. Обсег на поразяване - от 250 до 560 км, в зависимост от модификацията. Разработена е съвместно от Франция и Великобритания (във Франция е наречена SCALP и се произвежда от концерна MBDA). От миналата година въоръжените сили на Украйна активно използват Storm Shadow.

Експертите, чието ниво и квалификация са достатъчно високи за подобна работа, са започнали да демонтират блокове и възли Storm Shadow, за да изучат техните тактико-технически характеристики.

"Напоследък се занимаваме отблизо с изучаването на крилатите ракети Storm Shadow. Работим върху технологии за тяхното неутрализиране. Понякога работата на противовъздушната отбрана води до това, че ракетата не се унищожава, а пада на земята, а бойните глави остават. Разработваме алгоритми и инструменти за неутрализиране на бойните глави на ракетите, за да защитим земята си.", заяви експертът, натоварен с разглобяването на ракетата.

По-специално той показа обтекателя на главата, който се сваля при приближаване към целта, обезвредения предпазител на бойната глава и долната част, където се монтира предпазителят. По думите му получените данни се предават на различни отдели и центрове за обучение.

"Ние подхождаме много подробно към изследването, към принципите на работа. Ракетите непрекъснато се усъвършенстват, но и силите за противовъздушна отбрана също се усъвършенстват благодарение на това, че успяваме да получим определени блокове, алгоритми на действие. Победата трябва да е една за всички, затова всички работим заедно", заключи специалистът.

На кадрите се вижда процесът на разглобяване на ракетата: частично счупеното крило, разгъващият му се възел, устройството на бойната глава, основният заряд. Storm Shadow има тандемна бойна глава, предназначена за поразяване на силно защитени цели, като например бетонни бункери. Оформеният заряд пробива отвор в укреплението за основния заряд.

Във видеото са показани също така турбореактивният двигател, лопатките на компресора за ниско налягане, материалите, използвани за сглобяване на ракетата и нейното тяло, включително композитният материал на крилото, различните малки елементи на устройството, маркировката и естеството на връзките и крепежните елементи.

Общото състояние на оцелелия корпус предполага, че ракетата не е работила нормално при поразяването на целта, а е била потисната от руските системи за радиоелектронна борба или е паднала в резултат на техническа неизправност. Няма данни ракетата Storm Shadow да е била поразена от система за противовъздушна отбрана.

Източник: Риа Новости

 

 

Коментари

 • Статия за "Storm Shadow" с илюстративна снимка на пуск на ATACMS. Тия дни "Труд" гледах статия за руския комплекс "Бастион", илюстрирана със снимка на осем колесен влекач с ракета "Ярс" на РВСН. В "Епицентър пък имаше дописка за F-16 със снимка на МиГ-29.

  29 Март 2024 11:54ч.

  Абе журналистки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  29 Март 2024 14:25ч.

  Навремето така са разучавали качествата на Опел, но всички знаем после какво са произвели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спутник?

  30 Март 2024 19:08ч.

  ???????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • gordon bluff

  31 Март 2024 9:51ч.

  Кметчето намеква за получения като репарации завод на Опел, на основата на който се произвеждаше Москвич и прави извода, че руснаците са неспособни на нищо. Кметчето се изхвърля като онзи CEO на холандската фирма за литографски машини, който се беше изцепил, че даже и да дадат чертежите на китайците, те нямало да разберат нищо от тях. А всички знаем докъде стигнаха китайците след това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  31 Март 2024 18:33ч.

  Китайците каквото произвеждат и прекопират, северноазиатците и клечки за зъби не могат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  01 Апр 2024 17:04ч.

  альоу, измисленият кмет, кинезите са комунета, ве! хептен си оплетохте идейната платформа. :D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гъбарко

  02 Апр 2024 15:13ч.

  Воксхол?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи