Русия забранява използването на iPhone от администрацията, защото е уязвим за западните разузнавания

Русия забранява използването на iPhone от администрацията, защото е уязвим за западните разузнавания

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

През март 2022 г., няколко дни след като Русия нахлу в Украйна, Apple реши да спре да продава своите продукти в Русия. Компанията, ръководена от Тим ​​Кук, изрази дълбока загриженост за ситуацията и каза в изявление: „Предприехме редица действия в отговор на инвазията. Спряхме всички продажби на продукти в Русия. Миналата седмица спряхме целия износ в нашия канал за продажба в страната. Apple Pay и други услуги са ограничени.”

Сега Русия изглежда забранява използването на iPhone от държавни служители.

Според публикация на "Комерсант" на всички служители, които ще бъдат „включени в подготовката за президентските избори в Русия през 2024 г.“, е забранено да използват iPhone. В доклада се отбелязва, че Сергей Кириенко, ръководителят на президентската администрация на Русия, е дал срок на служителите до 1 април да спрат да използват своите iPhone. Освен това всеки, който участва във вътрешната политика, също е помолен да спре да използва iPhone. Една от причините за забраната е „поради опасения, че устройствата са уязвими за западните разузнавателни агенции“.

Според съобщенията, руското правителство може да даде на служителите устройства, работещи с други операционни системи, не е ясно какви, вместо iPhone. Длъжностните лица имат само около 10 дни, за да заменят своите iPhone с други устройства.

Ще има ли пълна забрана на смартфоните в Русия? Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, каза: „Смартфоните не трябва да се използват за служебна работа. Всеки смартфон има доста прозрачен механизъм, без значение каква операционна система има – Android или iOS. Обикновено те не се използват за официални цели."

Засега Apple не е направила коментар по въпроса.

Коментари

 • old_beggar

  22 Март 2023 10:23ч.

  на въпрос на Der Spiegel към президента на африканска държава защо закупува 5G технология от Китай, а не от САЩ или Европа, той отговорил: „Ние сме малка държава, така че ни е все едно, кой ще ни шпионира. А китайската технология е също толкова надеждна, но е по-евтина..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доктор

  22 Март 2023 10:41ч.

  "Засега Apple не е направила коментар по въпроса." -- що за текст. какъв коментар да направят? това си е суверенно решение на суверенна държава. дали на някого му харесва, или не - негов проблем. p.s. сега видях, че антрефилето е от остатъците от това, което някога беше вестник "сега". ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  22 Март 2023 11:52ч.

  Абсолютно пропаднала държава, която заради маясъла на вожда се докара до пазар за китайски, индийски, ирански и малко руски боклуци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иди в САЩ и се опитай да направиш подаръци за своите хора с нещо произведено в САЩ

  25 Март 2023 14:28ч.

  Ще ти излезе направо без пари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • jjelev

  22 Март 2023 11:53ч.

  На обикновения потребител трябва да е ясно,че купувайки си смартфон плаща за шпионин.Все едно кой точно ще го шпионира.Който иска и който може.Как мислите шпионираха Б.Борисов?Спасиха ли го ДАНС?Имам безброй телефони с копчета и 2 пъти повече сим карти.В момента пиша от лумия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уфф,

  23 Март 2023 22:55ч.

  Наивно е, да подхранваш илюзии за сигурност, щото телефона ти бил с копчета. През 90-те като че нямаше десетки начини за подслушване, въпреки копчетата. Ама за важничене, че си много high target, ги бива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • jjelev

  22 Март 2023 12:03ч.

  В крайна сметка бензиностанцията с ракети ще гръмне ена пиратка и глутницата ще се разтури.Въпросът е ВВП ли ще го стори или ще сложат по окумуш.Гледам Медведев си е преправил CVто и е подал молба.Но залагам на школата на Берия т.е на Кириенко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стават бавно нещата, но посоката е правиланата

  25 Март 2023 14:33ч.

  Като образователната Болонската система в Русия също я премахнаха със закон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи