Русия произвежда 6 пъти повече FPV дронове от Украйна. На Киев му липсват около 2000 инженери

Русия произвежда 6 пъти повече FPV дронове от Украйна. На Киев му липсват около 2000 инженери

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украинските компании произвеждат всеки месец приблизително 50 000 дрона с видеонаблюдение в реално време (FPV). Руснаците правят шест пъти повече - т.е. 300 000, казва Максим Шеремет – основател на DroneSpace. Проблемът - липса на инженери Големият проблем на украинските заводи е, че се нуждаят от хиляди инженери, включително стотици висококвалифицирани кадри за разузнавателните и атакуващите безпилотни машини. Компаниите наемат новобранци без особен опит, които имат само основни познания в областта на електротехниката, и ги обучават в процес, който може да отнеме цели 6 месеца.

Един инженер сглобява около 50 FPV дрона на месец, казва Олександър Яковенко, основател на фонда "Hvylia'91" и собственик на логистичната компания EnlivUA Group, цитиран от украинското издание на Forbes. Той стартира производството на дронове с видеопилотиране "Колибри" през есента на 2022 г. със 150 000 долара собствени средства и заедно с IT компанията Netpeak Group. В началото дроновете са давани безплатно на военните, а от август 2023 г. Яковенко започва да продава чрез компанията си Taf Drones. Предприемачът инвестира 40% от печалбата в научноизследователска и развойна дейност, а останалата част дава за благотворителност. Планът за декември е да бъдат произведени 12 000 дрона. FPV дроновте се сглобяват от китайски компоненти. "Липсват ни обаче хора, които да умеят да събират всичко на ръка", казва Яковенко, в чиято компания работят около сто души.

Как да се увеличи мащабът?

На производителите на FPV дронове им липсват около 2000 инженери, изчислява президентът на Асоциацията на производителите на дронове "Технологични сили на Украйна" и председател на Надзорния съвет на отбранително-техническата компания FRDM Вадим Юник. Това са дори консервативните оценки. За да се увеличи мащабът шест пъти, са необходими 6 пъти повече инженери, смята Максим Шеремет. Това означава, че индустрията трябва да се състои от 6000 инженери.

Общо в Украйна има около 200 производители на безпилотни летателни апарати от различен тип. Те осигуряват само 10-15% от общите нужди на армията, казва Любов Шипович, основател на фондация "Дигнитас". Според нейната оценка само за FPV дроновете са необходими около 200 000 единици месечно. Дали недостигът на кадри обхваща и производителите на големи разузнавателни и ударни дронове? "Има недостиг на кадри, но ние сами си обучаваме специалисти", казва съоснователят на компанията DeViRo Денис Чередниченко. Неговата компания произвежда големи разузнавателни дронове "Stork" ("Щъркел") от 2014 г. насам. На десетина големи производители на дронове им липсват около 500 висококвалифицирани инженери в различни области, казва Юник.

Източник: actualno.com

 

 

Коментари

 • Ghost

  01 Дек 2023 17:52ч.

  За fpv дрон просто влизаш в Джъмбо и си купуваш китайски на кило. Не ти трябват инжинери-ИДИЛ го доказа, въвела модата на ръчна граната вързана на детска играчка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какви дронове бе

  01 Дек 2023 17:57ч.

  един тостер не могат да сделат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  01 Дек 2023 19:23ч.

  Скоро ще почнат да ги ядат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  01 Дек 2023 19:50ч.

  Макак така, ве - нали внасяха дроновете от Иран? Хахахах.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи