Русия обяви официално, че ще се оттегли от проекта за МКС след 2024 г.

Русия обяви официално, че ще се оттегли от проекта за МКС след 2024 г.

Руският президент Владимир Путин проведе работна среща с Юрий Борисов, който в средата на този месец беше назначен за главен изпълнителен директор на държавната корпорация Роскосмос. Наред с други неща, те обсъдиха перспективите на проекта МКС и създаването на национална орбитална станция, съобщиха от пресслужбата.

Те са обсъдили изпълнението на пилотираната програма, както и проекта за Международната космическа станция (МКС). Според Борисов основният приоритет на Роскосмос ще бъде създаването на руска орбитална станция. В тази връзка оттеглянето от проекта МКС е неизбежно.

"Работим в рамките на международното сътрудничество за Международната космическа станция. Разбира се, ще изпълним всички свои задължения към партньорите си, но решението и оттеглянето от тази станция след 2024 г. е взето. Мисля, че дотогава ще започнем да формираме руска орбитална станция", каза ръководителят на Роскосмос.

Оказва се, че след 2024 г. Русия ще прекрати участието си в проекта за МКС и в същото време ще започне да създава собствена станция в околоземна орбита. Не е ясно дали става дума за изтеглянето на първия модул на станцията през 2024 г., или за началото на изграждането му на земята.

Юрий Борисов подчерта, че космическата индустрия в момента се намира в трудна ситуация. "Роскосмос" възнамерява да предостави на руската икономика необходимите космически услуги. Това включва по-специално навигация, комуникация, трансфер на данни и др.

"Много поколения наши инженери и конструктори са създали огромен потенциал от научно-технически резерви, който ще трябва да бъде превърнат в конкретни услуги, които днес се търсят от руската икономика", каза Борисов.

Коментари

 • Россията воскресе от пепелището на перестройката и мрачното безвремие на 90-те години

  27 Юли 2022 13:14ч.

  и набира ускорено мощ ежескундно, тази Единствена и свята бранителка на мира, справедливостта и Православието. Бог не допусна да загине, като проводи своя ангел-спасител Путин да я спаси и въздигне от руините. Слава Тебе, Господи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Закономерно в края на краищата

  27 Юли 2022 14:09ч.

  През целия период на съвместна научна дейност Русия докарваше туристи срещу заплащане, правеше скандали за някакви дупки в корпуса, естествено продупчени от вражеските американски астронавти, с които заедно изследваха космоса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • продължение

  27 Юли 2022 14:10ч.

  …правеше шоу изпълнения с някакъв “робот” Фьодор, с някаква актриса, мъкнеше икони, знамена и възхваляваше т.н. “спецоперация”. А от земята Рогозин се подиграваше на американските си партньори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На следващата станция

  27 Юли 2022 14:11ч.

  Русия ще си партнира с Иран, Венецуела и Еритрея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • глей себе си

  27 Юли 2022 15:57ч.

  А США остават без станция, завинаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвременник

  28 Юли 2022 9:57ч.

  Няма нужда от партньорство. Имат си всичко необходимо. Кацащите на луната да му мислят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи