Русия използва ново поколение лазерни оръжия в Украйна

Русия използва ново поколение лазерни оръжия в Украйна
Според високопоставен правителствен служител Русия е използвала ново поколение мощни лазери в Украйна, за да изгаря от разстояние безпилотни самолети

Юрий Борисов, заместник министър-председател, отговарящ за военното развитие, заяви, че разполагането на някои от тайните оръжия на Москва е отчасти за противодействие на потока от западни оръжия.

 

Малко се знае за спецификата на новите лазери, но през 2018 г. президентът Владимир Путин спомена за един, наречен Пересвет, кръстен на средновековния православен воин монах Александър Пересвет, загинал в смъртен бой.

 

Г-н Борисов заяви на конференция в Москва в сряда, че Пересвет вече се използва широко и може да "заслепи" сателити на височина до 1500 км над Земята.

 

Той заяви, че вече има по-мощни системи от Пересвет, които могат да изгорят безпилотни самолети и друго оборудване.

 

Лазерът "Задира" вече действа в Украйна

Борисов цитира и тест от вторник, който според него е изгорил дрон на разстояние 5 км в рамките на пет секунди.

 

"Ако Пересвет само може да заслепява, то новото поколение лазерни оръжия водят до физическо унищожаване на целта - термично унищожаване, те изгарят", каза той пред руската държавна телевизия.

 

Запитан дали такива оръжия се използват в Украйна, г-н Борисов отговори: "Първите прототипи вече се използват там."

Той потвърди, че оръжието се нарича "Задира".

Коментари

 • баба мара

  19 Май 2022 11:00ч.

  1962 г китаи знае как гори лазарът нещо се смотаха на границата и кит воиници изчезнаха но сега трябва да вървят заедно иначе загиват

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  19 Май 2022 11:23ч.

  бабо маро, онова беше на остров Даманский и не беше през 1962, а през 1969. Това с лазерите беше легенда, която се разпространяваше дълги години след това от лекторите по политическа агитация. Всъщност използват артилерия и системи “Град”. Днес остров Даманский е китайски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  19 Май 2022 11:27ч.

  И изобщо китайците са прочути воини. На въпросния остров опитват да надделеят с масовост, но не им се получава. Години по-късно пак така се опитват да завладеят братски комунистически Виетнам, пак разчитайки на броя си и пак ядат пердах.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  19 Май 2022 12:41ч.

  Благодарим на Observer за точната и подробна информация а също и за негови коментари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи