Робот уби работник, след като го обърка с касетка за зеленчуци

Робот уби работник, след като го обърка с касетка за зеленчуци

Следвайте "Гласове" в Телеграм  

Индустриален робот в южнокорейски завод причини смъртта на инспектиращ го служител, след като го объркал с касетка със зеленчуци, съобщи местната агенция Йонхап, цитирана от "Би Би Си".

Инцидентът е станал във вторник в предприятие в провинция Кьонсан-Намдо, когато около 40-годишен служител на фирмата, обслужваща роботизираните машини, проверявал сензорите на една от тях. Нейната работа била да качва касетки със зеленчуци на поточната лента.

По неясни все още причини роботизираната ръка объркала мъжа с касетка, сграбчила го и притиснала тялото му върху конвейера. Лицето и гърдите на служителя били премазани.

Пострадалият бил транспортиран в болница, но лекарите не успели да го спасят.

"Роботът очевидно е допуснал функционална грешка и е сбъркал жертвата си с една от касетките с чушки, с които борави", посочват от южнокорейската полиция.

Започнало е разследване. Заводът използвал този робот в процеса от около пет години. Машината била много полезна поради недостига на работна сила.

Източници: bbc, mediapool.bg

Коментари

 • Поп Вечерко

  09 Ное 2023 14:32ч.

  За роботите ние ще СМЕ касетка за зеленчуци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  09 Ное 2023 14:57ч.

  E, сега пакета просто да го доставят вместо в плод-зеленчука в месарския магазин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  09 Ное 2023 14:42ч.

  Ще трябва да обвинят някой за непредумишлено убийство. Няма да е робот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  09 Ное 2023 14:59ч.

  E, сега пакета просто да го доставят на карнивор-а вместо на вегана дето го е поръчал. Требете се соросоиди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dabedabe

  09 Ное 2023 15:01ч.

  Карел Чапек е виновен, спор няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  09 Ное 2023 15:24ч.

  Матрицата! Холивуд е гениален... :((

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  09 Ное 2023 17:16ч.

  Е поне роботът го е взел за зеленчук, а не за отпадък...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Генчо

  10 Ное 2023 3:45ч.

  Роботът изпълнява движения по предварително програмирана траектория, в случая да премества палети. Защо човекът се озовал в работната зона на робота, е вероятно поради небрежност. Би трябвало да има някаква система за сигурност, която да спре машините, ако се появи препятствие в работната област, та по-скоро инцидентът е станала не защото роботът е твърде умен, а обратното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  12 Ное 2023 1:16ч.

  Първият закон на роботиката гласи: роботът не може да навреди на човешко същество или чрез бездействие да причини вреда на човешко същество. Сигурно въпросният робот е бил невежа и не е чел научно-фантастични романи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  12 Ное 2023 17:34ч.

  Покажете снимка на пострадалия за да разберем голяма ли е грешката на робота .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • е щом няма работна ръка

  12 Ное 2023 22:08ч.

  Убийството е оправдателно. Няма убиец. Няма ИИ, щото няма въобще никакъв, ама, грам интелект. "Ше ми бараш касетките, а? Жалко човече!!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя да не би

  13 Ное 2023 1:38ч.

  да е бил със свалени гащи да пикая по спешност и робота да е искал да върне краставицата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  13 Ное 2023 14:17ч.

  Описаният случай навярно е станал в гр. Кочхан, провинция Кьонсан-Намдо. Там има образцово, напълно роботизирано предприятние за пакетиране на зеленчуци и плодове. Роботите са с изкуствен интелект и са произведени от фабриката в Гуанджоу. Те сепарират и пакетира продукцията. После я товарят на камиони, които по оптимизирани маршрути я разнасят из цяла Корея. Част от тировете също се управляват от роботи. Инцидентът навярно е станал в цеха за пакетиране на зеленчуци от семейство Cucurbita - тиквови. В същия цех е работил 40 годишният Кьон Гва. Негово задължение е било да проверява изправността на сензорите на роботите. До инцидента той отличано се е спрявал с това. Фаталната случка става след поредния upgrade на машините. След него роботизираната ръка обърква Кьон Гва с тиква. Сграбчва го, жестоко притиска тялото му върху конвейера, премазвайки лицето и гърдите на служителя. Причината навярно е в новия алгроитъм за разпознаване на образи. Нещастието се дължи и на неприятния факт, че Кьон Гва удивително прилича на тиква Cucurbita, Не е случайно, че неговия прякор е Тиквун - на корейски Hobag. В момента всички работници от фабриката в Кочхан се проверяват за сходство с продукциятя, която се обработва в цеховете. Тези които макар и малко приличат на зелки, круши, цвекло и т.н. ще бъдат подложени на пластични операции за премахване на сходството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи