Ракета, създадена с 3D принтер, се взриви при първия си полет (видео)

Ракета, създадена с 3D принтер, се взриви при първия си полет (видео)

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ракета, сглобена почти изцяло от части, създадени на триизмерен принтер, беше изстреляна за първи път, но не успя да достигне космоса, предадоха осведомителните агенции. Изстрелването на ракетата "Теран 1", дело на калифорнийската компания "Релътивити спейс", беше предавано на живо от космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида. Това беше трети опит за старт, след като първите два не се състояха заради технически проблеми.

Около 80 секунди след старта тя успя да се издигне на 16 км над Атлантическия океан със скорост от 1999 км/ч, преминавайки ключова първа цел на тестовата мисия, отбелязва Ройтерс. Двигателите на втората й степен изглежда се включиха за кратко, но въпреки това апаратът не успява да достигне орбита.

"Днес постигнахме огромна победа, с много първи първи неща в историята", казаха от компанията "Релътивити спейс", цитирани от ДПА. "Въпреки че днес не изминахме целия път, събрахме достатъчно данни, за да покажем, че летенето на 3D отпечатани ракети е възможно", допълниха оттам по време на живото предаване.

Около 85% от частите на ракетата "Теран 1", чиято височина е 33,5 метра, са отпечатани във фабриката на компанията в Лонг Бийч, Калифорния, включително и двигателите. "Релътивити спейс" има за цел да увеличи този процент в следващите версии.

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

 • Зодия Прасе

  25 Март 2023 18:09ч.

  Нищо, да не се отчайват. Като не стане изстрелването на ракета, напечатане с 3D-принтер, следващия път ще напечатат 3D-космос и ще поставят ракетата в него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ASTRONOHM

  26 Март 2023 15:20ч.

  Всичко е от очилата, купуваш с допълнена реалност и си вече в космоса... и си е 3D.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  28 Март 2023 0:47ч.

  А LEGO, кога ще изстрелват своята ракета?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи