Премиерът на Дания изнесе реч с помощта на изкуствен интелект, за да покаже рисковете

Премиерът на Дания изнесе реч с помощта на изкуствен интелект, за да покаже рисковете

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Датският министър-председател Мете Фредериксен произнесе реч пред парламента, частично написана с помощта на инструмента за изкуствен интелект ChatGPT, за да подчертае революционните аспекти и рисковете на изкуствения интелект, предаде АФП.

Ръководителят на датското правителство произнесе традиционната си реч в момент, когато парламентът се готви да приключи работа през лятото.

"Това, което току-що прочетох тук, не е от мен. Или от който и да е друг човек", внезапно каза Фредериксен по средата на речта си пред законодателите, като обясни, че тя е написана от ChatGPT.

"Дори и не беше напълно точен, както по отношение на подробностите от работната програма на правителството, така и по отношение на пунктуацията... едновременно е очарователно и ужасяващо на какво е способен", добави лидерът.

Големият успех на програмата предизвика златна треска и инвестиции за милиарди долари в тази област, но критици и вътрешни хора алармираха.

Общите опасения включват възможността чатботовете да наводнят мрежата с дезинформация, пристрастните алгоритми да създават расистки материали или автоматизацията с помощта на изкуствен интелект да унищожи цели индустрии.

Темата е включена в дневния ред на срещата на високо равнище по въпросите на търговията между Съединените щати и Европейския съюз в Лулеа, Швеция.

Група ръководители и експерти от индустрията, сред които Сам Алтман, чиято фирма OpenAI създаде бота ChatGPT, предупредиха във вторник за потенциалната заплаха от "изчезване", която представлява технологията.

Частта от речта на Фредериксен, изготвена от ChatGPT, включваше изречения като следното: "За мен беше чест и предизвикателство да ръководя широко правителство през последната парламентарна година."

"Работихме усилено, за да си сътрудничим между партиите и да осигурим силно и устойчиво бъдеще за Дания" и "Предприехме стъпки за борба с изменението на климата и за осигуряване на по-справедливо и по-приобщаващо общество, в което всички граждани имат равни възможности", пише още ChatGPT.

"Въпреки че се сблъскахме с предизвикателства и съпротива по пътя си, аз се гордея с това, което постигнахме заедно през последната парламентарна година."

Постоянните автори на речите на Фредериксен все още не са коментирали качеството на написаното.

Източник: БГНЕС

 

 

 

 

Коментари

 • Тик-так

  31 Май 2023 17:53ч.

  Тия се притесниха, че ботът може да ги накара да кажат нещо смислено. Поне няма да прави правописни грешки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валкирия

  31 Май 2023 18:39ч.

  С датския език, това изобщо не е сигурно ;-) Това, че чатджипито е съчинил и написал грамотна и смислена реч именно на датски, с дългословосъчетаните им думи и усуканите идиоматични изрази в обратлнословоредни изречения - ето това е достойно за Пулицъра на чатджипитиораторските награди :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Премиерът на Дания изнесе реч с помощта на изкуствен интелект, за да покаже рисковете

  31 Май 2023 20:03ч.

  Доста смешно! Хуманоидните ботове назначени за министър-председателя на трансхуманистите се притесниха, че ще останат без работа, заради ИИ и започнаха да видят на умряло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма заплаха, а заплашване!

  31 Май 2023 23:02ч.

  Тия технологии са на линия от десетилетия, но сега ги вкараха заедно с големи масиви от данни. Все едно да обогатиш огрмоно количество уран и да казваш, че е възникнала заплаха за човечеството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много умните и много глупавите имат еднакво разрушително действие

  31 Май 2023 23:31ч.

  Наш Кирчу е толкова прост, че би разбил всеки ИИ. Даже и няколко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи