Подготвят стратегия за цифрова трансформация на България по проект на Световната банка

Подготвят стратегия за цифрова трансформация на България по проект на Световната банка

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Стратегия за цифрова трансформация на Република България се очаква да бъде готова в началото на 2024 година, съобщиха от Министерство на електронното управление след среща на Консултативния съвет на ИКТ общността, на която бяха обсъдени проектите за анализ на цифровата трансформация и траекториите за постигане на целите от „Цифровото десетилетие”

Документът, който се изготвя в момента, ще включва сегашните Стратегия за електронно управление и Стратегия за киберсигурност. Създаването на новата стратегия е естествен процес, вследствие на стремежа на правителството за намаляване на броя стратегически документи и за включване на по-ясни цели и по-конкретно разписан път за постигането им, поясни министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Проектът на анализ на цифровата трансформация, който бе обсъден на Съвета, е изготвен от Световната банка, а проектът на траекториите са разработка на МЕУ за постигане на целите на програма „Цифрово десетилетие”.

Според министър Йоловски, основният проблем, който срещат повечето държави членки на ЕС при изпълнение на целите от „Цифровото десетилетие”, е свързан с цифровите умения. Той призова бизнеса и неправителствените организации да работят съвместно с държавата за обучението на гражданите на базови цифрови умения.

Целта на Консултативния съвет е активно сътрудничество при обсъждане на законодателни инициативи, както и търсене и предлагане на решения по актуални теми от дневния ред на електронното управление и информационните технологии в България, уточниха от МЕУ.

Източник: technews.bg

 

 

Коментари

 • феодално

  11 Ное 2023 15:24ч.

  Клаус шваб

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  12 Ное 2023 15:44ч.

  Крайно време е живущите по селата да се цифровизират и да играят на борсите !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мама Леоне

  11 Ное 2023 15:32ч.

  Не вървьой. Плановете ви са нефелни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Вие имате забрана за коментиране!" - Поздрави на администратора!

  11 Ное 2023 15:40ч.

  Уважаема "Мама Леоне"! Нефелни планове плюс некадърни изпълнители = слепци водят зрящи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трансформация към трансхуманизъм

  11 Ное 2023 15:36ч.

  Абе сатанистити, всички ни искате да обърнете с главата на долу, С Транссексуализъм към трансхуманизъм, в матрицата на Гейтс, всичките зомбирани, изпаднали в транс, с погледа на кокорчо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проектът на анализ на цифровата трансформация, който бе обсъден на Съвета, е изготвен от Световната банка

  11 Ное 2023 16:03ч.

  Тия от световната банка кой и кога ги е избирал и кога им е възлагал мандат за изработка на планове за анализ и "цифрова трансформация"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Специалист по всичко

  11 Ное 2023 16:28ч.

  О, те са видни специалисти по още ключови дисциплини - здравеопазване (настоящата здравна система е отново проект, предложен ни от светилата по ускорено обществено деградиране от СБ и финансиран със заем от същата наддържавна банка - два заема от 1998 и от 2001 г. по 100 млн. долара, ако не ме лъже паметта, първия за реформа в доболничната, а втория и за болничната помощ), образование (преди да се появят сосросовите отрочета в Министерство на образование първо като експерти и зам. министри, а после и като министри, а днес даже си имат и мин. председател, ликвидацията на образованието ни следваше програмите и финансирането на СБ), енергетика (и там ни консултираха, и бая пари за доклади и оценки смъкнаха), държавно управление... Корифеи световни, с опит в организирането на национални катастрофи на не едно места по света, действащи на принципа: ние сме решението на проблема, който предишното ни предложение ти създаде. И така, от криза в криза, докато от собственик не станеш наемател в собствената си къща. Тия като ги чуеш, бягай обратно с двеста, а ако си умен, ще правиш обратното на онова, което ти казват. А ако някой от твоите хора много ги хвали, направо да го обесиш за т*шаците като доказан продажник и агент на чуждо влияние.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ники

  11 Ное 2023 16:47ч.

  Майка му и гадове,разберете че няма да ни затриете,защото с нас е Бог.Колкото и да сме лоши,повечето хора не са такива целенасочено,а е проява на страх и на неразбиране.Докато сатанистите сте съзнателно зли,затова и Бог няма да ви даде да ни затриете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юдомасон

  11 Ное 2023 17:09ч.

  Новата ви цифрова идентичност ще бъде част от новия световен ред. Наслаждавайте се на стария си начин на живот, че е на приключване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  12 Ное 2023 15:46ч.

  Поне знаем, че Хамас е против !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  11 Ное 2023 17:12ч.

  Ха ха ха... успех в начинанието, направо не завиждам на българските пазаванти 🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Току що се връщам от аптеката

  11 Ное 2023 18:36ч.

  И още не мога да се опомня от потреса, който преживях там. Поискаха моите ЕГН и имена, след което ги въведоха в компютър. Било ново нареждане, а между закупеното нямаше дори едно болкоуспокояващо или каквото и да е било средство влияещо на психиката. Защо? В общините, например, вместо да въведат тотална компютъризация, се разнасят хартии на ляво и дясно. Поръчваш документ на едното гише, плащаш такса, изчакваш определен срок, след което носиш документа на друго гише в същата община. Таксите варират и вече, за да кихнеш на тяхна територия ще искат поне 7 лв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • програма „Цифрово десетилетие”

  11 Ное 2023 19:04ч.

  Предните две десетилетия бяха аналогови??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • цифрови умения ?

  11 Ное 2023 21:44ч.

  Покажете им пиздец ! Не се хващайте на уловките. Ако ВИЕ НЕ СЕ СЪГЛАСИТЕ САМИ - те нищо не могат да направят ! Бойкот, бойкот и пак бойкот. Не се страхувайте от сатанистите и техните слуги, знайте че те се страхуват от вас, ХОРАТА. Защото във всеки ЧОВЕК има частица от БОГ ! А в тях няма нищо, те са обладани от демоните и не са хора. Дори да изглеждат такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Простия Киро: Моята воля за Сарафов е под всякаква критика!

  11 Ное 2023 22:03ч.

  Хвани тоя мухльо Йоловски- охранявания, удри другия мухльо Стойнев-фотографа! Случайник до случайника, негодник до негодника! И се разпореждат със съдбата на българите! Само мерзавци! От нигде вече взора надежда не вири, защото и послствоТО яко е сграбчило Боко и Дембела-турския еничарин за топченцата, че няма мърдане! Прости марионетки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  11 Ное 2023 22:31ч.

  "Дуинг бизнес", а стрино Кристално? Един път стелт за вода, втори път стелт за вода... накрая някой хакер да не вземе да "звънне" на токените на твоите близки, докато рестартират "умните" си телефони си след бг-алерт на 29.11.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чудо Юдо

  12 Ное 2023 7:51ч.

  Не се притеснявайте, ПростоКиро ще даде проекта на своите фирми, които са също толкова прости, колкото и той. Ще провалят проекта и нищо няма да се случи. Освен, че ще откраднат едни пари То и това е основната цел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Електронни рецепти

  13 Ное 2023 12:35ч.

  Те почнаха с 'дигитализацията' вече - електронните рецепти. Още една стъпка към геноцида над народа в България - подарък от пп-дб и останалите евроаталантически пачаври!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи