Отломки от разрушен съветски спътник представляват заплаха за сателитите Starlink

Отломки от разрушен съветски спътник представляват заплаха за сателитите Starlink

Останките от съветския "Космос-1408", разрушен по време на руски изпитания на противоспътникови оръжия, представляват значителна заплаха за новото спътниково съзвездие Starlink, разкрива Дан Олтроге, старши анализатор в COMSPOC.

Според COMSPOC унищожаването на съветския спътник за радиоелектронно и радиотехническо разузнаване "Космос-1408", изстрелян през 1982 г., е довело до появата на много космически отпадъци в орбита. Руското министерство на отбраната призна за тестовете през ноември миналата година, но ръководителят на министерството Сергей Шойгу подчерта, че "образуваните фрагменти не представляват заплаха за космическите дейности".

Дан Олтроге обаче разяснява, че от ноември миналата година до август тази година са регистрирани повече от 6000 опасни приближавания (на разстояние по-малко от 10 километра) на отломки от съветския кораб и 841 спътника Starlink - около една трета от общия им брой. Той обаче не уточнява колко пъти комуникационните сателити е трябвало да извършат маневра за избягване. Проблемът се задълбочава с изстрелването на новата група Starlink, чиято първа част беше изведена в орбита на 10 юли, втората част беше изстреляна на 22 юли, а третата се очаква да бъде изстреляна утре, на 12 август.

Избягващите маневри бяха разкрити от ръководителя на проекта Starlink SpaceX, който неведнъж е отбелязвал, че неговите комуникационни спътници могат да маневрират автономно, избягвайки сблъсъци с космически отпадъци. Между декември 2021 г. и май 2022 г. сателитите са извършили 7000 такива маневри, като 1700 от тях компанията свързва с отломки от руския оръжеен тест.

Олтроге отбеляза, че операторите на други спътници може да се затруднят да противодействат на заплахата, ако спътниците нямат автономна система за маневриране. Добрата новина е, че обозримо бъдеще проблемът няма да бъде толкова сериозен. Отломките от падащия космически кораб ще се разпаднат и разпръснат, въпреки че могат да се преместят на други орбити, което представлява потенциална заплаха и за МКС.

Коментари

 • ама как пък няма да са руски отломките

  11 Авг 2022 17:47ч.

  Нали трябва заплахата да идва отвсякъде. Да знаете, че и извънземните, черните дупки и звездите канибали също са руски. И астероидите, които заплашват земята ежесекундно също са руски. Вие да не падате от космоса? Само да не обявят и планетите от тук до Нептун за руски, че тогава ще види англосаксонската циливилизация от къде залязва слънцето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отломки от разрушен съветски спътник представляват заплаха за сателитите Starlink

  12 Авг 2022 9:32ч.

  За разлика от американския космически боклук, който не само не представлява заплаха за Старлинк, но дори подобрява работата му. Идиоти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  11 Авг 2022 17:47ч.

  зад Мъск и StarLink се подават ушите на Пентагона. същото е с Цукербергбук и прочие хай-фай-сай знаменитости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  11 Авг 2022 18:12ч.

  Каква добра вест за света. Дай Боже повечо възмездие за пинкосите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  11 Авг 2022 18:19ч.

  Голяма работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С данни от Старлинк нацистите избиват

  11 Авг 2022 19:51ч.

  цивилните в Донбас. Тряскайте по спътниците на ЦРУ направо не отломки, а титанови проектили в орбитата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  11 Авг 2022 20:07ч.

  Това с обстрелването на спътника, беше най-голямото безумие на Русия в космоса, една илюстрация на дълбокия упадък, половин век след някогашната световна слава. Шутът Рогозин ли носи отговорност или сибирският еленовъд Шойгу, е без значение. Изпрасканият стар спътник застраши и МКС, заедна с руските космонавти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  11 Авг 2022 20:25ч.

  Нищо подобно, просто руснаците предупредиха Щатите, че прехваленият секретен X-37B, чиято орбита е точно там, може да бъде свален когато си поискат. Затова е цялата врява. Останките от Космос-а, които не са паднали на Земята, вече се движат на устойчиви орбити доста над тази на МКС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е и…..?

  11 Авг 2022 22:06ч.

  “Наблюдаващия” се е загрижил за руските астронавти!къде то е жалката русофобия зяпачо на други неща?Киризчия русофобско индивидче!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не знам Рогозин дали е шут

  11 Авг 2022 22:20ч.

  но ти си шутка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 11 Авг 2022 20:07ч. Това с обстрелването на спътника, беше най-голямото безумие на Русия в космоса

  12 Авг 2022 9:41ч.

  "В края на 2005 г. първият комитет на Генералната асамблея на ООН гласува със 158 гласа срещу оръжието в космоса. Против гласуваха САЩ, въздържали се - Израел. Скоро след това светът узна, че съгласно тайна американска доктрина за космическа отбрана САЩ се готвят да извеждат оръжия в космоса. Русия заяви, че ще реагира "адекватно"."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ех какви ги вършат тези руснаци!

  11 Авг 2022 23:31ч.

  В Америка има много урагани защото руснаците масово ядат боб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отломките от всичко съветско

  12 Авг 2022 1:51ч.

  представляват опасност за всеки озовал се наблизо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро🤣

  12 Авг 2022 8:50ч.

  а отломките на всичко идващо от САЩ означават смърт

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на крива ракета космоса й пречи

  12 Авг 2022 15:08ч.

  Космолог

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи