ООН: Изкуственият интелект представлява сериозен риск за правата на човека

ООН: Изкуственият интелект представлява сериозен риск за правата на човека

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ръководителят на ООН по правата на човека предупреди, че последните постижения в областта на изкуствения интелект представляват сериозна заплаха за човешките права и призова за предпазни мерки за предотвратяване на нарушенията. Тази седмица повече от 60 държави, включително САЩ и Китай, призоваха за регулиране на изкуствения интелект в областта на отбраната, за да се гарантира, че той "не подкопава международната сигурност, стабилност и отчетност". Нараства загрижеността относно неща като управлявани от изкуствен интелект безпилотни летателни апарати, роботи, които могат да убиват без човешка намеса, и риска изкуственият интелект да ескалира военен конфликт.

"Дълбоко съм разтревожен от потенциала за вреда, който може да бъде причинен от неотдавнашните постижения в областта на изкуствения интелект", заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк. "Човешката същност, човешкото достойнство и всички човешки права са изложени на сериозен риск. Това е спешен призив както към бизнеса, така и към правителствата за бързо разработване на ефективни предпазни огради, които са толкова спешно необходими", каза той.

Изкуственият интелект навлезе в ежедневието ни, като направи революция в търсенето в интернет, промени начина, по който следим здравето си, и доведе до нови иновации, като например приложение, способно да генерира всякакъв вид писмено съдържание за секунди при проста заявка.

Критиците повдигат въпроси като нарушаване на неприкосновеността на личния живот и пристрастни алгоритми. "Ще следим отблизо този процес, ще предоставим нашия специфичен експертен опит и ще гарантираме, че аспектът на правата на човека ще остане централен за по-нататъшното развитие", каза Тюрк, цитиран от Агенция Франс прес.

Източник: actualno.com

 

 

 

Коментари

 • с хомо сапиенс-а приключихме

  20 Фев 2023 20:18ч.

  Разпространяват се вече програми, посредством които до актуално видеоизображение (където може) или анимация (навсякъде) на определено лице в реално време имат достъп даже тийнейджъри. За каква лична неприкосновеност и за каква интимност на личността изобщо все още говорим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всичкото оръжие

  21 Фев 2023 7:48ч.

  Измислено на Запад е било използувано в ущърб на Човечеството. Историческа справка. ИИ ще бъде използуван от малцина в ущърб на мнозина. Сами си правете изводите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи