Обвиниха Мистър Бийн за ниските продажби на електромобили във Великобритания

Обвиниха Мистър Бийн за ниските продажби на електромобили във Великобритания

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Популярният британски актьор Роуън Аткинсън, изиграл много запомнящи се, предимно комични, роли, но вероятно най-известен като Мистър Бийн, бе обвинен за ниските продажби на електрически автомобили във Великобритания. Обвинението е съвсем сериозно. В Камарата на лордовете са внесени доказателства, че Роуън Анткинсън носи вина за спада на продажбите на електромобили. 

69-годишният актьор описа "зелените" машини като "малко бездушни" в коментар за "Гардиън" през юни миналата година. Оттогава обаче в правителствения комитет по околната среда и изменението на климата постъпват оплаквания, че Мистър Бийн отчасти е виновен за "увреждането" на общественото мнение по отношение на електрическите превозни средства. 

"Обичам електрическите превозни средства и в началото им бях привърженик. но все повече се чувствам измамен. Все по-често чувствам, че нашият меден месец с електрическите автомобили е към своя край и това не е лошо: ние осъзнаваме, че трябва да се проучи по-широка гама от възможности, ако искаме да се справим правилно с много сериозните екологични проблеми, причинени от използването на автомобили."

Всичко това става в момент, когато новите бензинови и дизелови двигатели трябва да бъдат забранени след 2035 година, съгласно стратегията на премиера Риши Сунак за "нетна нула", което на практика представлява план за насърчаване на шофьорите да купуват електромобили. 

Групата за натиск "Зелен алианс" обяви,  че "една от най-вредните статии" е бил коментар, написан от Роуън Аткинсън за "Гардиън". 

Между другото Аткинсън има диплома за електроинженерство и системи за управление и е известен като човек, който разбира много от автомобили. Той описа в статията колите като "малко бездушни, но чудесни механизми". "Все повече обаче се чувствам малко измамен", продължава авторът на статията и допълва: "Имам чувството, че нашият меден месец с електрическите автомобили е към своя край и това не е лошо". 

Привържениците на електромобилите критикуваха актьора и го обвиниха в погрешно представяне на настоящето състояние на технологията на батериите. 

Саймън Евънс от уебсайта Carbon Brief написа: "Най-голямата грешка на Роуън Аткинсън е нежеланието му да признае, че електрическите превозни средства вече предлагат значителни глобални ползи за околната среда в сравнение с автомобилите с двигател с вътрешно горене". 

Много хора обаче предупреждават, че високите цени, недостатъчните съоръжения за зареждане и някои противоречиви сведения за поведението на автомобилите на пътя възпират някои шофьори да ги купуват. Баронеса Парминтър, която председателства разследването на специална комисия за електромобилите, каза, че "наземният транспорт е секторът с най-високи емисии на CO2 в Обединеното кралство, като личните автомобили са отговорни за над половината от тези емисии". 

Въпреки сериозните критики към Роуън Анкинсън, той има и защитници. Един от тях е членът на транспортната комисия на Камарата на общините - Грег Смит, който заяви: "Пълно лицемерие е хората, които дори не карат електромобили, да имат наглостта открито да казват на другите, че трябва да похарчат една камара пари, за да си купят такава кола". Според него хората трябва да са свободни да избират какви коли да купуват и да карат. Грег Смит отбеляза, че проблемите с надеждността на електрическите автомобили с батерии са реални и е глупаво да се правят опити "да бъдат заметени под килима".

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • Виж ти, виж ти...

  14 Фев 2024 16:01ч.

  А аз си мислех, че Путин е виновен!!!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  14 Фев 2024 17:40ч.

  За някои това са пари за нищо !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой няма право на различно мнение!

  14 Фев 2024 21:57ч.

  Единствената права линия е линията на "партията"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  14 Фев 2024 17:02ч.

  Браво Роуън! Ние сме с теб! Майната им на елктродебилите! :-D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  14 Фев 2024 17:05ч.

  Сега ще го погнат за разпространяване на дезинформация и пропаганда...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  14 Фев 2024 17:38ч.

  мистърът е пич. при това се е изразил достатъчно дипломатично. но в света на победилия д.ебилизъм явно и това е недопустимо. а ония са смахнати, ни повече, ни по-малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  14 Фев 2024 17:39ч.

  Клипчето от франс24 за планираното покушение на Макрон в Украйна дали е истинско?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kan Kan

  14 Фев 2024 18:06ч.

  Не е истинско.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Николов

  14 Фев 2024 19:32ч.

  Викт, ако планираното покушение дай Боже се случи, значи е било истинско!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А какво изокаха "английските не-доучени"?

  14 Фев 2024 19:37ч.

  Правилно! Нищо, Nihil, nothing! Щото като нещо ти го налагат Идиоти-нефелници, ма на високи постова, какво да кажеш? Времето те опровергава! Но, както е казал Радой Ралин - "На пазара няма тиквено семе (електромобили, б.а.), нищо, и това ще понесеме"! Пфу, идиоти "зелени", демек недоузрели! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  14 Фев 2024 20:19ч.

  Карал съм китайски електромобил. Стават за градско каране. Но това беше през лятото. При едни по-сурови зими не бих рискувал с електромобил. При ДВГ-то ако свършва тунджата за 5 мин зареждаш на бензиностанцията или не дай Боже свърши на пътя звъниш и ти докарват една туба, а при теслите и подобните им си е цяло приключение да заредиш акумулаторите и да продължиш пътя си. Та за градски играчки стават. За друго когато направят пробив в акумулаторните технологии. Но засега не се предвижда в близките години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-ТОЙОТА

  14 Фев 2024 20:20ч.

  Имат мащабен ,научен,инженерен доклад по въпроса.Електромобилите НЕ СА ЕКОЛОГИЧНИ,НЕ СА ИКОНОМИЧНИ.Обаче доклада е ''медийно табу''.И с климата е така,и с ковида е така.ИМАМЕ МЕДИЕН МОНОПОЛ.Граден от времето на макартизма.Е вече е във стихията си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е само

  15 Фев 2024 12:46ч.

  Мр.Бийн,а е научно доказано от анализатори и професори,независими от ГЛОБАЛИСТИТЕ И БИЗНЕС ИНТЕРЕСИ,че ЕЛ.КОЛИТЕ ЦАПАТ ПОВЕЧЕ КАРАШ ПО 10Г. И КУПУВАШ ПАК,ДОКАТО ДВГ С ОСНОВНИ РЕМОНТИ МОЖЕ ДА СА ВЕЧНИ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи