Министър Стойчева: България и САЩ могат да си сътрудничат в областта на космическите технологии

Министър Стойчева: България и САЩ могат да си сътрудничат в областта на космическите технологии

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България и САЩ могат да си сътрудничат в областта на космическите технологии. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на среща със заместник-директора „Международни отношения“ на НАСА Нийл Нюман, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа (МИР). В срещата участва и зам.-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов.

В рамките на разговора бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес за България и САЩ в областта на мирното изучаване на космоса. Беше представена програмата „Артемис“ на НАСА за изследване на Луната, Марс, комети и астероиди, включително споразумението Artemis Accords, дефиниращо основните принципи за глобално сътрудничество в космоса, посочиха от МИР.

„Стратегическа цел на България е да увеличи участието си в Европейската космическа агенция. Страната ни устойчиво надгражда вноската си по Плана за европейска кооперираща държава и се стреми към асоциирано членство“, каза на срещата министър Стойчева.

Тя подчерта, че до момента над 40 български проекта в областта на космическите технологии са финансирани по линия на Европейската космическа агенция, като са участвали над 130 български фирми и научни организации. Сред проектите са прибор, който участва на международен спътник за измерване на радиацията в орбита около Марс, апаратура за предоставяне на информация на борда на спътника Екзо Марс, космическа оранжерия, която ще пресъздава специфичните условия на околната среда за отглеждане на растения в космически условия.

В САЩ министър Стойчева и зам.-министър Ангелов се срещнаха и със старши директор „Продажби“ Стефани Беднарек в SpaceX. Тримата обсъдиха възможности за включване на България в международната програма на компанията за подготовка и обучение на астронавти, както и възможности за финансиране на космически проекти.

Министър Стойчева проведе среща и с Алън Томпсън, вицепрезидент на Intel за САЩ и Канада, отговарящ за правителствени отношения и Джордан Хаас, директор за правителствени отношения търговия и международни цифрови политики на компанията.

Стойчева е част от българската делегация, водена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, която ще участва във Втората сесия на Стратегическия диалог между България и САЩ. Сесията ще се състои на 25 септември във Вашингтон. 

Източник: dariknews.bg

 

 

Коментари

 • Да се чудиш и маеш...

  24 Sep 2023 18:18ч.

  ...да се смееш ли или да плачеш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ама разбира се бе

  24 Sep 2023 18:54ч.

  Мъск да прави ракетата за Марс, а от нас астронавтите. Още сега се сещам кого можем да изпратим там (за винаги).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • медиен експерт

  24 Sep 2023 18:27ч.

  Ала-бала министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева ще бъде първият астронавт на България. Дано да случи на совалка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  24 Sep 2023 18:38ч.

  Каква е тази? Какви космически технолотии, какво сътрудничество? Боже, как е възможно такова падение и недоразумение?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 24 Sep 2023 15:38ч. Каква е тази?

  24 Sep 2023 18:50ч.

  Според служебната ѝ биография, мяза на българска еничарка на американска служба, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  24 Sep 2023 18:42ч.

  И тая туристически министър

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Министър Стойчева и министър Габриел...

  24 Sep 2023 18:49ч.

  ...ще са първият български космически тийм полетял със СпейсИкс! Vivat!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "... която ще участва във Втората сесия на Стратегическия диалог между България и САЩ. Сесията ще се състои на 25 септември във Вашингтон."

  24 Sep 2023 19:16ч.

  какъв Стратегически диалог? САЩ ще иска, а България ще казва - йес! Когато ни върнат всичко, което ни взеха американците, тогава ще има РАВНОПРАВЕН диалог, и никога Стратегически - ние българите нямаме нищо общо с англосаксите и никога няма да имаме! Когато ни върнат ТЕЦ Марица; когато оставят АЕЦ Козлодуй без да го унищожават с непригодно гориво; когато ни пуснат да работи уникалният акумулатор на енергия ПАВЕЦ Чаира; когато ни върнат златните находища; когато върнат в България източените мозъци (над 500 0000 българи) - за да могат тези наши умни българи да работят същото каквото правят за САЩ, да правят за развитието на България! и премахнат антинародната търговска медицина; и премахнат задължителното допълнително осигуряване и т.н. ..... може да има равноправни отношения между САЩ и България. Дотогава - махайте се от България! Стига унищожение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  24 Sep 2023 20:10ч.

  Могат и в областта на сладоледа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбира се

  24 Sep 2023 20:45ч.

  Корупция и космически технологии са близки думи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  24 Sep 2023 21:08ч.

  Да припомня какво постигна комунистическа Народна Република България преди 1989 година в областта на покоряването на космоса. Два полета с български космонавти през 1979 и 1988 г., и първият български изкуствен спътник "Интеркосмос-България-1300" построен изцяло във България по разработка на Централната лаборатория за космически изследвания (БАН) които още е на орбита. Сега след 34 години основно про американски режими България е загубила всякакъв научен, инженерен, човешки и икономически потенциал за каквото и да е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене към министър - мисирката

  24 Sep 2023 21:26ч.

  Ама, че си глупава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джако

  24 Sep 2023 22:11ч.

  От известно време ние си сътрудничим и ще си сътрудничим само в областта на секса, трансджендърството, унищожаване на националната, религиозната и семейна идентичност , масовата извратеност и прочие лгбт + педофилите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  24 Sep 2023 22:18ч.

  Ама разбира се, за кога е нашето кацане на луната? … а може ли ние да си издокараме клипчето, че вашите са тотал щета??? 🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  25 Sep 2023 1:43ч.

  Моля ви, поне не ни натрапвайте тия жалки марионетки ... Толкова са тъпи и жалки, че ме е гнус да ги гледам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  25 Sep 2023 3:00ч.

  Не г-жо Йот(кер)ова, не Кукунева "риборн" е случаят. Както би казал моят скъп другар МДФМ: тая мир-ка да се"стокира" с другите дълговрати бели лебеди от делегацията на някой таван на Попа да си направят моминско чаено парти. Може и към луната да погледат, зависи от чая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  25 Sep 2023 12:32ч.

  Превеждам за неразбралите - след като бедна България дотира и субсидира американския ВПК, дойде време бедна България да финансира и американския Космически промишлен комплекс. Така се източват колониите, а колонизаторите стават турбо милиардери и трилиардери на гърба на чуждата мизерия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  25 Sep 2023 12:34ч.

  След хартиени самолети за милиарди, е ред на хартиените космически кораби за милиарди. Срещу парите ни може и да ни дадат да си направим по едно селфи с "нашите" (техните) космически ракети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • — Да! — крещеше той. — Шахматът обогатява страната!

  25 Sep 2023 17:37ч.

  Ако се съгласите с моя проект, ще слизате от града на кея по мраморни стълби! Васюки ще стане център на десетина губернии! Какво сте чували преди за град Семеринг? Нищо! А сега това градче е богато и известно само защото там бе организиран международен турнир. Затова аз казвам: във Васюки трябва да бъде организиран международен шахматен турнир. — Как? — викнаха всички. — Напълно осъществимо и реално — отвърна гросмайсторът, — моите лични връзки и вашата самодейност — ето всичко необходимо и достатъчно за организиране на международен васюкински турнир. Помислете само колко красиво ще звучи: „Международен васюкински турнир 1927 година“. Идването на Хосе-Раул Капабланка, Емануел Ласкер, Альохин, Нимцович, Рети, Рубинщайн, Мароци, Тараш, Видмар и доктор Григориев е осигурено. Освен това осигурено е и моето участие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи