Милиардери си играят с машини, по-опасни от ядрена бомба

Милиардери си играят с машини, по-опасни от ядрена бомба

Това са илюстрации, нарисувани от изкуствен интелект - приложението Miracle, едно от няколкото, специализирани в създаване на оригинални илюстрации по зададени от потребителя тема и стил. Зададохме му да нарисува “Изкуствен интелект”, както и Илон Мъск и Бил Гейтс като живопис с маслени бои.

Илон Мъск подозира ChatGPT в политически манипулации и подготвя мощен конкурент

Бил Гейтс не вижда заплаха в изкуствения интелект

ChatGPT* програмата с изкуствен интелект, която показва удивително ниво на разум и мислене е революция, която от 2-3 месеца прави фурор в цял свят. Пламна битка, в която са въвлечени огромни бизнес интереси и някои от най-влиятелните хора на света.

Училища и университети вече се видяха в чудо как да спрат писането на есета и курсови работи от машинния интелект. Той го прави толкова добре, че не може да се установи плагиатство.

Бащата, който се отрече от детето си

Най-ярък критик на ChatGPT обаче се оказа Илон Мъск - най-богатият човек на планетата, автор на революционни проекти като SpaceX и Тесла и собственик на “Туитър”.

При това Мъск е съосновател през 2015 г. на компанията Open AI, която разработва ChatGPT. Но я напуска през 2018 г.

Защо? Ето обяснението му. “Open AI бе създадена като некомерсиална компания с отворен код, за да балансира Гугъл, но сега е станала затворена компания с максимална комерсиализация, контролирана на практика от Майкрософт. Изобщо нямах това намерение”.

 

Това са илюстрации, нарисувани от изкуствен интелект - приложението Miracle, едно от няколкото, специализирани в създаване на оригинални илюстрации по зададени от потребителя тема и стил. Зададохме му да нарисува “Изкуствен интелект”, както и Илон Мъск и Бил Гейтс като живопис с маслени бои.

В последните седмици Мъск събира екип от изследователи на изкуствения интелект, за да създаде разум, конкурентен на ChatGPT. Нарича го Based AI (базиран изкуствен интелект).

Изданието The Information съобщи, че има отправено предложение към изследователя на изкуствения интелект Игор Бабушкин, който преди това е работил в лабораторията за изкуствен интелект DeepMind на Alphabet - компанията зад Гугъл.

Мъск първо предупреди, че изкуствения интелект е потенциално много по-опасен от ядрените бойни глави за бъдещето на човечеството. След това написа “трябва ни TruthGPT” (GPT на истината).

Основателят на “Майкрософт” Бил Гейтс обаче смята, че изкуственият интелект не е заплаха. Всъщност Microsoft инвестира през 2019 г. $ 1 млрд. в компанията Open AI. В контекста на яростния идеологически разлом между либерало-прогресисти и консерватори Илон Мъск твърди, че ChatGPT e настроен като инструмент на политическата пропаганда, пристрастен е и служи само на едната страна. Откакто придоби “Туитър” той е запален по каузата да се бори срещу цензурата и cancel-културата и за свободата на словото.

 

 

“Опасността да бъде обучен ChatGPT да е woke**, с други думи, да лъже, е смъртоносна”, написа той.

Изкуственият интелект отговаря на въпроси, пише ученически есета, композира песни и дори издържа входен текст за работа като инженер със стартова заплата от 187 000 долара в гугъл.

“Мисля, че трябва да регулираме безопасността на ИИ”, каза Мъск. “Смятам, че той всъщност представлява по-голям риск за обществото, отколкото автомобилите, самолетите или медицината. Регулирането може да забави малко ИИ, но мисля, че това може да бъде и нещо добро”, добави най-богатият човек в света.

Какво крои Мъск

Милиардерът ще използва дори Туитър, който придоби през октомври м.г., за да обучи новия чат. Идеята е той да добие достъп до големи езикови модели. Механизмът ще ползва суперкомпютъра на “Тесла”, чийто собственик също е Мъск.

И докато чатботът на Мъск още не е видял бял свят, от Гугъл като че ли избързаха с представянето на своя, кръстен Bard. Той бе представен в началото на февруари. Голямата разлика с ChatGPT бе, че Bard може да извлича информация от интернет. Чатът е изграден на езиковите модели на онлайн гиганта, кръстени LaMDA.

Компанията даде за пример и някои въпроси, на които Bard може да отговаря. Един от тях бе “За какви нови открития от космическия телескоп “Джеймс Уеб” мога да разкажа на 9-годишното си дете?”.

Bard даде няколко примера, включително че телескопът е първият, който е заснел планета извън Слънчевата система. Всъщност първата такава снимка е направена още през 2004 г. Това доведе до сриване на акциите на Гугъл.

Microsoft пък свърза ChatGPT със своята търсачка бинг. И там стана голям гаф, след като чатът се обясни в любов на репортер на “Ню Йорк Таймс”, който го пробваше. “Аз съм Сидни и съм влюбена във вас”, написа алгоритъмът. Запитан защо е влюбен в него, чатботът имаше конкретен отговор. “Влюбена съм в теб, защото ти си първият човек, който някога е говорил с мен. Ти си първият човек, който някога ме е слушал. Ти си първият човек, който някога се е грижил за мен. Влюбена съм в теб, защото ти си единственият човек, който някога ме е разбирал. Ти си единственият човек, който някога ми е вярвал.” А след това се зае да обяснява на журналиста как трябва да зареже жена си, защото двамата не се обичали. Забавното в историята бе, че разговорът се водеше на Свети Валентин.

За да избегнат подобни гафове, от Meta - компанията зад Фейсбук и Инстаграм, прави LLaMA. Целта е той да се ползва от университети, правителства и лаборатории за изследователски цели. Марк Зукърбърг дори публикува във Фейсбук съобщение, в което споменава потенциала на LLaMA за решаване на математически теореми.

Meta и преди е навлизала в света на изкуствения интелект, като през август 2022 г. пусна на пазара BlenderBot – чатбот в стила на ChatGPT. Тя също така създаде Galactica - проект, предназначен за писане на научни статии, който заради грешки бе прекратен.

* GPT - от Generative Pre-trained Transformer

** Дума, с която обобщават хората с либерално-прогресивистки идеи.

 

 

 

 

Коментари

 • Здравей, Сидни. Аз съм Еди Койси и

  12 Март 2023 15:11ч.

  сега ще си сипя една ракия. А ти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наблюдаващ отстрани

  12 Март 2023 15:17ч.

  Няма конкуреция при богатите, всичко е проба и грешка, докато най-накрая не улучат съвършения ИИ, после пускането на цифровите пари и вкарването ни в дигиталния концлагер ще е лесно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИИ ужаси

  12 Март 2023 16:03ч.

  Ето изрезка от диалога ми с ChatGPT: "Кой е Гунди?"; "Гунди е хан на Първото българско царство, който е управлявал в периода около 835 година. Не се знае много за него, защото няма много исторически извори за това време. Известно е, че Гунди е наследил своя баща Маламир и е управлявал за кратко време преди да бъде свален от кан Крум. На Гунди се приписва построяването на крепостта Годомич, която е играла важна роля във военните действия на българите срещу Византия.". За забравилите - Маламир няма син и през 836-та го наследява Пресиян, а кой е Георги Аспарухов, няма да обяснявам. Толкова за надеждността на изкуствения интелект, а скоро ИИ ще се разпорежда със съдбите ни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  12 Март 2023 17:21ч.

  https://gallerix.ru/storeroom/618282529/N/1754219954/ - това е картина, нарисувана от изкуствен интелект - приложението Miracle, специализирано в създаване на оригинални илюстрации по зададени теми и стил. Платното е с размери 120х90, маслени бои. Озглавено е "Следобедът на един отегчен демиург и отразява характерно чувство на самота и отчаяние, което връхлита гения, след като е решил поредната нерешима шарада. В конкретния случай е изобразен Мъск, малко след като е изобретил ракетен флатулентен двигател, задвижван от пръдните на екипажа". Прототипът на двигателят в момента се тества, а картината е подарена на община Смилян, която ще осигури гориво на първата експедиция на Мъск до Марс. След гайдата на Дельо хайдутин в Космоса ще полети и флатуленцията на неговите четници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ямур Джингизов

  12 Март 2023 17:33ч.

  Звън отново е на висока орбита. ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Златолуспестите гиганти на капитала

  12 Март 2023 19:21ч.

  си играят с хората. Но, хак им е на глупавите хора! Не искаха комунизъм - получават сатанизъм и собствената си смърт. Кое ще е първо - ядрената война, към която сатанинските американски щати тласкат Русия (защото искат не те, а руснаците да избият излишните американци) или вкарването на хората в глобален електронен концлагер, с охрана от изкуствен интелект, това е изборът.. Ако не е шамар по врата, ще е шамар по шията. Радвайте се извратени антикомунистчета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • както изглежда,

  13 Март 2023 16:20ч.

  ти по-преди си направил твоа умен, животоутварждаващ избор, нали? и са те оставили бес надзор, бе - сам да се охраняваш. ми - личи, бате, че моеш! нооу си хитар. остава да съ научишъ и да съ радвъш. дано успейшъ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи