"Майкрософт" планира мащабна инвестиция в изкуствен интелект

"Майкрософт" планира мащабна инвестиция в изкуствен интелект

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Майкрософт" (Microsoft) е в преговори да инвестира 10 милиарда долара в компанията "Оупън Ей Ай" (OpenAI), разработила чат робота "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT), предаде Ройтерс, като цитира информационния сайт "Семафор".

Ако инвестицията се реализира, ще вдигне цената на "Оупън Ей Ай" до 29 милиарда долара.

Засега "Майкрософт" отказва коментар по темата, а от "Оупън Ей Ай" не отговарят на изпратените от Ройтерс въпроси.

Новината показва растящия интерес от страна на технологичните гиганти към компаниите, разработващи изкуствен интелект, който вече може да открива грешки в компютърните кодове, да отговаря на въпроси, като имитира човешка реч, и дори да реди хайку.

"Майкрософт" инвестира през 2019 г. 1 милиард евро в "Оупън Ей Ай", която е основана от Илон Мъск и Сам Олтман. Подразделението на софтуерния гигант за облачни услуги осигурява компютърната мощ, от което се нуждае компанията за изкуствен интелект.

Според "Семафор" "Майкрософт" ще получава 75 на сто от печалбата на "Оупън Ей Ай", докато си върне първоначалната инвестиции. След това гигантът ще владее 49 на сто от компанията, други 49 на сто ще са в ръцете на други инвеститори, а 2 на сто остават в организацията с нестопанска цел, майка на "Оупън Ей Ай".

Компанията очаква печалба от 200 милиона долара за 2023 г. и около 1 милиард за 2024 г.

"Оупън Ей Ай" таксува разработчиците, които ползват нейната технология, по около 1 пени или малко повече за генериране на текст от 20 000 думи, и по около 2 цента за създаване на образ по писан текст.

Източник: novini.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Луй XIV

  11 Яну 2023 14:37ч.

  Ние сме "човешки ресурс". Изкуствен интелект ще печели пари от нас в полза на създателите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  11 Яну 2023 15:33ч.

  Тия от "Малките Меки", да вземат първо да си оправят Уиндоус 11, защото е такъв несравним шит, напомпан с толкова шпионски софтуер чегъртащ в бекграунда, че направо е нагло!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  11 Яну 2023 16:10ч.

  не с атомното оръжие, с изкуствения интелект ще изпусне духа от бутилката т.н. човечество. най-вероятно, де. че в лошотията равни нямаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няколко "Сармата"

  11 Яну 2023 16:19ч.

  По Силициевата долина, както и по китайските фактории за производство и с изкуствения интелект приключва. Ще има ли достатъчно интелект в естествения интелект да стори това, или ще станем роби на "Аз роботът" ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти вече си

  11 Яну 2023 16:32ч.

  РОБ, щом вярваш, че си свободен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи