Лабораторно отглежданото месо се приближава към американските чинии

Лабораторно отглежданото месо се приближава към американските чинии

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Някога научна фантастика, лабораторно отглежданото месо може да стане реалност в някои ресторанти в Съединените щати още тази година, пише "Ройтерс", цитирана от БТА.

Ръководителите на компании за култивирано месо са оптимисти, че месото, отгледано в масивни стоманени вани, може да бъде включено в менюто до броени месеци, след като компания от бранша получи зелена светлина от ключов регулатор.

В знак на доверие някои ресторанти са назначили готвачи от висок клас като аржентинеца Франсис Малман и испанеца Хосе Андрес, за да покажат най-накрая качеството на месото в техните заведения от висок клас.

Лабораторно отглежданото месо се приближава към американските чинии© Reuters

Но за да стигне до крайната си дестинация - рафтовете на супермаркетите, култивираното месо се сблъсква с големи пречки, коментираха петима ръководители на бизнеси от новаторската сфера пред "Ройтерс".

Компаниите трябва да привлекат повече средства, за да увеличат производството, което ще им позволи да предлагат своите "телешки пържоли" и "пилешки гърди" на по-достъпна цена. Същевременно те трябва да преодолеят нежеланието на някои потребители дори да опитат лабораторно отгледано месо. Култивираното месо се извлича от малка проба от клетки, събрани от добитък, която след това се захранва с хранителни вещества, отглежда се в огромни стоманени съдове, наречени биореактори, и се преработва в нещо, което изглежда и има вкус като истинско парче месо.

Само една страна, Сингапур, досега е одобрила продукта за продажба на дребно. Но Съединените щати са готови да последват примера. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) заяви през ноември, че култивиран месен продукт - пилешки гърди, отгледани от базираната в Калифорния "ЪПСАЙД фуудс" (UPSIDE Foods), е безопасен за консумация от човека.

Лабораторно отглежданото месо се приближава към американските чинии© Reuters

Сега компанията се надява да пусне продукта си в ресторантите още през 2023 г. и в магазините за хранителни стоки - до 2028 г., казаха ръководителите на фирмата.

"ЪПСАЙД" все още трябва да бъде инспектиран от Службата за безопасност и инспекция на храните към Министерството на земеделието на САЩ (USDA) и да получи одобрение от агенцията върху своите етикети.

"Безкланица"

В съоръжението на "ЪПСАЙД" в Емеривил, Калифорния, облечени в лабораторни престилки работници се вглеждат в сензорни екрани и наблюдават гигантски вани с вода, смесена с хранителни вещества. Месото се добива и обработва в помещение, което главният изпълнителен директор Ума Валети нарича "безкланица". Там то се инспектира и тества.

Компанията работи с Американската агенция по храните и лекарствата в продължение на четири години, преди да получи зелена светлина от агенцията през ноември, каза Валети. "Това е преломен момент за индустрията", допълни той.

Лабораторно отглежданото месо се приближава към американските чинии© Reuters

Базираната в Калифорния компания за култивирано месо "ГУД мийт" (GOOD Meat) вече има висящо заявление в агенцията, за което досега не е съобщавано. Две други компании, базираната в Нидерландия "Моса мийт" (Mosa Meat) и базираната в Израел "Беливър мийтс" (Believer Meats), заявиха, че водят дискусии с ведомството.

Агенцията отказа да предостави подробности за висящи заявления за култивирано месо, но потвърди, че разговаря с множество компании.

Регулаторното одобрение е само първото препятствие за осигуряване на достъп до култивирано месо за широка група потребители. Най-голямото предизвикателство, пред което са изправени компаниите, е разрастването на зараждащата се верига за доставки за хранителния микс за хранене на клетките и за масивните биореактори, необходими за производството на големи количества култивирано месо, казаха ръководители.

Лабораторно отглежданото месо се приближава към американските чинии© Reuters

Засега производството е ограничено. Съоръжението на "ЪПСАЙД" има капацитет да произвежда над 180 000 кг култивирано месо годишно - малка част от общо близо 50 млрд. кг конвенционално месо и домашни птици, произведени в Съединените щати през 2021 г., според Северноамериканския институт за месото, лобистка група на месната индустрия.

Ако компаниите не успеят да получат средствата, необходими за увеличаване на производството, техният продукт може никога да не достигне цена, при която да се конкурира с конвенционалното месо, коментира съоснователят на "ГУД мийт" Джош Тетрик.

Мащаб

Секторът на култивираното месо досега е събрал близо 2 милиарда долара инвестиции в световен мащаб, според данни, събрани от "Гуд фууд инститют" (Good Food Institute - GFI), изследователска група, фокусирана върху алтернативи на конвенционалното месо.

Но ще са необходими стотици милиони долари за "ГУД мийт" например за изграждане на биореактори с размерите, необходими за производството на месо в голям мащаб, каза Тетрик.

Инвестициите в индустрията досега са ръководени от фирми за рисков капитал и големи хранителни компании. Голяма част от тези пари са насочени към Съединените щати, цел "номер 1" за производителите на култивирано месо поради размера и богатството на пазара, каза Джордан Бар Ам, партньор в "Маккинзи" (McKinsey & Company), който се фокусира върху алтернативни протеини.

Лабораторно отглежданото месо се приближава към американските чинии© Reuters

Някои компании увеличават производството в САЩ дори преди продуктите им да бъдат одобрени от регулаторите.

"Беливър мийтс" планира да построи съоръжение в Северна Каролина, което ще бъде пуснато в експлоатация в началото на 2024 г. То ще може да произвежда близо 10 млн. кг месо годишно, каза главният изпълнителен директор Никол Джонсън-Хофман. И "ГУД мийт" има планове да увеличи производството си в Калифорния и Сингапур до над 13.6 млн. кг годишно.

Европейският съюз заедно с Израел и други страни също работят върху регулаторни рамки за култивирано месо, но все още не са одобрили продукт за консумация от човека.

Нагласите на потребителите

Компаниите за култивирано месо планират да представят информация на потребителите, че техният продукт е по-екологичен и по-етичен от конвенционалното отглеждане на добитък за месо, като същевременно се опитват да преодолеят отвращението към техния продукт сред някои купувачи.

От една страна, техният продукт не включва клане на животни, което компаниите се надяват да го направи привлекателен за хората, избягващи месото по морални причини. Животните остават невредими в процеса на събиране на клетки.

Лабораторно отглежданото месо се приближава към американските чинии© Reuters

Друга привлекателна черта е, че отглеждането на месо в стоманен съд вместо в поле може да намали въздействието на животновъдството върху околната среда, което е отговорно за 14.5 процента от световните емисии на парникови газове чрез производство на фуражи, обезлесяване, управление на оборски тор и чревна ферментация, според Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО).

Компаниите за месо на растителна основа също се обърнаха към потребителите с морални и екологични аргументи, въпреки че секторът е завладял само 1.4 процента от пазара на месо според доклад на GFI.

Но компаниите за култивирано месо имат предимството да могат да твърдят, че техният продукт е истинско месо, заяви Тетрик. "Вероятно най-важното нещо, което научихме, е, че хората наистина обичат месо. Те вероятно няма да ядат много по-малко от него", допълни той.

И все пак, много хора са отвратени от култивираното месо, коментира Джанет Томияма, здравен психолог в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, която изучава диетите на хората.

В проучване от 2022 г., публикувано в Journal of Environmental Psychology, тя установява, че 35 процента от месоядците и 55 процента от вегетарианците биха били твърде отвратени да опитат култивирано месо.
Някои хора може да възприемат това месо като "неестествено" и да имат негативно отношение към него, преди дори да го опитат, обясни тя.

За да привлекат колебаещите се купувачи, компаниите трябва да са възможно най-ясни за това как се произвежда техният продукт и дали е безопасен за консумация, посочи Тетрик, чиято компания е продавала продукта си в ресторанти в Сингапур. "Трябва да сте прозрачни за това, но по начин, който все още е апетитен", каза той.

"ЪПСАЙД" и "ГУД мийт" планират да "разпалят" вкуса на американците, като пуснат продуктите си в ресторанти от висок клас, след като те бъдат одобрени, като смятат, че потребителите там ще толерират по-високата цена и ще имат добро първо впечатление от тяхното месо.

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

Коментари

 • rusnak

  24 Яну 2023 11:24ч.

  Браво! Говори се, че и екскрементите щели да ги докарат за ядене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rover

  24 Яну 2023 12:38ч.

  и те. сигурно ще сменят концепцията и бабите няма да бъдат компостирани, с извинение. загуба на готова продукция си е. направо в казана на "безкланица 5".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За сметка на това вече

  24 Яну 2023 11:42ч.

  скакалците ("домашен щурец") от ДНЕС вече съвсем официално е "иновативна храна", разрешена в ЕС. Ето документа, подписан от Урсула: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX%3A32023R0005 Кратък е, чете се бързо и го има и на български език. нЕкои извадки от него: (домашният щурец) "съдържа редица постенциално алергизиращи белтъци".... "може да доведе до сенсибилизация /бел. ком. - отключване на алергия/ към белтъците на Acheta Domesticus" и се препоръчват допълнителни изследвания относно алергенността. Но, понеже доказателствата за алергии и първична сенсибилизация не били убедителни, комисията счита, че не следва да се включват специфични изисквания относно етикетирането (т.9). Още: за научните изследвания и данни, резултатите от анализи и изследвания са ТАЙНА до 2028г. (т.13) Смлян прах от Acheta domesticus ще може да се ползва в: многозърнест хляб и хлебчета, крекери, гризини, зърнени блокчета, снаксове, бисквити, макаронени изделия, сосове, месни аналози и заготовки, концентрати за супи, шоколадови изделия и т.н. Хора, ЧЕТЕТЕ етикетите на това, което пазарувате! Относно иновативните храни, в европейския документ за тях (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32015R2283) също има интересни моменти, примерно: "За да се гарантира високо ниво на защита на здравето на човека и на интересите на потребителите, храните, съставени от специално създадени наноматериали, следва също да се разглеждат като нови храни по смисъла на настоящия документ".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ужас!!

  24 Яну 2023 13:09ч.

  Този ес от година на година се изродява все повече. Е, щом България не се маха от този прокълнат съюз, май ще го правим поединично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • no name

  24 Яну 2023 11:47ч.

  Приближава, при това на собствен ход :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос на добросъвестност и добронамереност, която в капитализма на Запада не съществува дори теоретично

  24 Яну 2023 11:55ч.

  На теория ваксините са неща добро. Например ваксините на СССР и страните от социалистическия лагер, които бяха създавани като медикаменти. А имаме ваксините на Запада, които винаги са били създавани като биологично оръжие. Накрая го обърнаха против собствените си народи. Обикновен капитализъм. А сега ще ни сервират злото си под формата на изкуствени храни, в името на депопулацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Насекомите вече са разрешени в храните на ЕС

  24 Яну 2023 12:01ч.

  от днес!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нормален

  24 Яну 2023 12:02ч.

  Само че никой не казва какви изследвания са направени за да докажат, че това месо не вреди на хората - не само веднага, но и след 20 - 50 - 100 години. А на ембриона, ако го чде бременна жена? Ами аз да ви кажа - НИКАКВИ. важното е да запазим животните и паричките ба Бил Гейтс и нему подобните. А обикновените хора, както и до сега, по израза на Асен Кокора - ДГД!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Същата история като с РНК "ваксините"

  24 Яну 2023 12:17ч.

  Изроди

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А информация с какви точно хранителни вещества

  24 Яну 2023 12:19ч.

  се захранват резервоарите има ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЕГА РАЗБИРАМЕ ЗАЩО БИЛ ГЕЙТС И ЗУКАБЪРГ КУПИХА МИЛИОНИ ХЕКТАРИ ЗЕМЯ, А КРАЛ ЧАРЛЗ ВЕЧЕ СИ ИМА ОГРОМНО СТОАПАНСТВО И ПРОИЗВЕЖДА И ПРОДАВА ИСТИНСКА ХРАНА

  24 Яну 2023 12:24ч.

  ...а в България започнаха да избиват масово здрави животни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  24 Яну 2023 12:30ч.

  ИЗВРАТЕНЯЦИ! Бог да пази човечеството!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Целели били да се "намали въздействието на животните нърху околната среда"

  24 Яну 2023 12:42ч.

  Единственото, което има смисъл, е да се намали не, а да се нулира краварското въздействие върху целия останал свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://btvnovinite.bg/svetut/es-razreshava-izpolzvaneto-na-nasekomi-v-hranite.html

  24 Яну 2023 12:43ч.

  Ще хапваме хрупкави щурчета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма,

  24 Яну 2023 12:51ч.

  разрешението е за "частично обезмаслен прах" от смлени домашни щурци. Т.е. ще си ги хапваш, без да разбереш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://www.mediapool.bg/nasekomi-i-pasta-ot-chervei-vlizat-v-chiniite-na-evropeitsite-news316829.html

  24 Яну 2023 12:45ч.

  И червеите са голяма вкуснотия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://m.facebook.com/watch/?v=828685284357753&paipv=0&eav=AfaPL9aYdonemgRStrFHvxmwNTlesjLXDkgsEjl6LauwGTvboUESUBociFrQw8xbUNo&_rdr

  24 Яну 2023 12:47ч.

  Ама те и добре изглеждат, симпатични малки червейчета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами то няма нужда Русия да ни напада

  24 Яну 2023 12:52ч.

  Ние и без това ще си умрем по-бързо ядейки хлебарки и червеи. Путин да си прибере Цирконите, вече няма нужда от тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Василева

  24 Яну 2023 12:57ч.

  Източник "дневник.бг".....още едно потвърждение кой стои финансово зад помийния парцал Дневник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Василева

  24 Яну 2023 13:08ч.

  Прехвърлих по диагонал снимките (невъзможно ми е да чета каквото и да е от Дневник). Картинките забележете, имат прозрачната цел да внушат доверие и приемане. Виждат се ентусиазирани хора (от мулти култи произход, разбира се), хапки от това 'месо' по нищо не различаващо се от натуралното......Как мислите ще има ли наивници и празноглавци да приемат с истински телешки възторг новата 'храна'? (може би Грета-подобните, зелените......)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това не е живот

  24 Яну 2023 12:59ч.

  Путин да пуска бомбите и да свършва вече тая мъка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемер

  24 Яну 2023 13:14ч.

  "Крилце иликълка" - пророчески филм от 1976г.. "Трикател" в действие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Именно

  24 Яну 2023 13:27ч.

  Животът имитира изкуството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно

  24 Яну 2023 13:30ч.

  Чаветата ви които живеят на Запад какво ядат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти защо реши, че децата ни живеят на запад?

  24 Яну 2023 16:23ч.

  Ти си камсомолски секретар по душа и сърце, а когато Русия унищожи системата на западните ти господари, ще станеш русофил и ще работиш в някоя администрация на шестата българска държава. Българянин-нагаждач си ти и твоите копелета наистина са гъзомийници някъде на запад, лакеи по душа като родителите и дядовците си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това там на снимката

  24 Яну 2023 15:16ч.

  изглежда точно както се получава при мен когато съм ял недоузрели плодове от градината. Хем нещо като месо, хем и „кисѐл“ за десерт…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваксини в храната

  24 Яну 2023 16:00ч.

  Ще има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ще има,

  24 Яну 2023 16:11ч.

  има ваксини в храната е по-коректния изказ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • давоския план

  24 Яну 2023 16:01ч.

  за депопулаця в ход.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Животът какъвто го знаехме просто приключи.

  24 Яну 2023 17:40ч.

  След като изчетох всички коментари, ми се струва, че единствен изход е да си намерим по една селска къща с двор (свързана с Интернет) и да си гледаме само плодове, зеленчуци и домашни животни (ако не можем да се откажем съвсем от месото)... Проклети да са всички WEF-аджии и техните лакеи - по света у нас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изкуств.месо е туморна тъкан

  25 Яну 2023 0:36ч.

  Натресоха ни палмовата мазнина, за да ни облекат в 10-килограмови "ризници" от неразтворима мас. С материя от насекоми ще образуваме рогови люспи по кожата и втора ципа на очите ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ellie

  25 Яну 2023 4:27ч.

  Само да добавя, акциите на две компании в САЩ, занимаващи се със синтетична биология скачат с 800%, практиката е въведена още 2009 г. и 2012 г. Коментарът е излишен, спомних си случайно за "голямата депресията" 1929 г. и "Наполеонови войни". Вероятно зад въпросният бизнес стоят сериозни държавни и частни структури. Каква е крайната цел е повече от ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  25 Яну 2023 6:49ч.

  Днес месо, утре човеци от "центрофуга". Всичко в името на прогреса. Вървим с пълна сила към Края на дните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато неотдавна сериозни хора — от които

  25 Яну 2023 13:08ч.

  се очаква да правят науката и политиката в света — заговориха за ВЕЛИКАТА ГЛУПОСТ, наречена «изкуствен интелект», аз си казах, че съвсем скоро ще започнем да ядем храна, направена от биологични отпадъци, а самите ние, ХОРАТА на ТАЗИ ПЛАНЕТА, ще се възобновяваме не посредством нормални отношения между мъже и жени, а като ни отглеждат в инкубатори, използувайки за изграждането на човешката плът не пръст (както е направил някога Господ-Бог), а пак биологичните отпадъци, за които така натрапчиво ни напомнят „жреците“ на новата Изкуствена Гей-Лезбиан Религия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А прави ли ви впечатление, че

  25 Яну 2023 14:04ч.

  откакто сме навлезли в Епохата на Биологичните отпадъци, Някой се старае всички човешки същества на Земята да бъдат белязани с някакъв демоничен символ. Не е задължително демоничният символ да е 666, но непрекъснато се измислят разни атрибути, които да бъдат „тасламени“ към всеки индивид и така да го направят ЗАВИСИМ. Един обичаен начин на белязване на личността е, като му се каже: ТИ СИ БОЛЕН ОТ ЕДИ-КАКВО СИ и си обречен да умреш след (да речем) три месеца, поради което ти трябва да започнеш да пиеш ето тези хапчета — ДО КРАЯ НА ДНИТЕ СИ. И понеже повечето хора се страхуват от смъртта, те започват старателно да пият хапчетата, което може да продължи и десетилетия. Ако (в най-добрия случай) така предписаните лекарства са „безобидни“, те все пак не са чак толкоз безобидни, защото фалшивата потребност от тях изкривява психиката на човека и го прави нищожество. Но те могат да бъдат често и опасни — да бъдат някакъв сорт наркотици, към които подопитният глупак да се пристрасти. Зад цялата тази КАБАЛА стои сган от злодеи, която в случая е маскирана като „ангели в бели престилки“ — „ЗДРАВЕОПАЗВАЩАТА МАФИЯ“, която продължава святите традиции на доктор Менгеле. Последния подвиг на „менгелетата“ беше стъкмената „пандемия“ и подир нея — злокобната атака върху човечеството с ВАКСИНИТЕ НА СМЪРТТА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Но кажете ми, защо

  25 Яну 2023 18:53ч.

  трябва да ядем скакалци и червеи, а не говеждо и свинско? До неотдавна успешно вилнееха веганите и техният мотив беше някак си по-разбираем: НЯМА ДА ЯДЕМ МЕСО, ЗАЩОТО ЖИВОТНИТЕ, ОТ КОИТО ВЗЕМАМЕ МЕСОТО, СА СЪЩО КАТО НАС БОЖИИ СЪЗДАНИЯ И ИМАТ ДУШИ, които ние оскърбяваме, като ядем месото от телата, приютили тези души. Като игнорираме съображението, че е възможно растенията, които са храната на веганите, също да имат душа, нека сега се замислим над въпроса: А КАК Е СЪС СКАКАЛЦИТЕ? Не са ли и те създания, които демострират жизнена активност именно, защото също имат души, дадени им от Бога. И човек започва да се чуди, защо Бог още навремето не е наредил така, че всички да се храним с камъни, щом трябва непременно да се храним с нещо! А не са ли и камъните (макар и „мъртва природа“) също носители на души?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • tox

  26 Яну 2023 17:55ч.

  Smeni dilura.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи