Китайците са се научили да подслушват с помощта на оптични кабели

Китайците са се научили да подслушват с помощта на оптични кабели

Изследователи от университета Цинхуа в Китай са разработили техника за подслушване на разговори на закрито с помощта на оптични кабели. По принцип те се използват за осигуряване на интернет връзки, така че могат да бъдат открити навсякъде. Резултатите на учените са публикувани наскоро онлайн.

Идеята е, че звуковите вибрации създават колебания във въздушното налягане, които генерират микровибрации в оптичния кабел, а те се модулират със светлинните вълни, които се предават по кабела. След това получените изкривявания могат да бъдат анализирани на достатъчно голямо разстояние с помощта на лазерен интерферометър на Мах-Зендер.

В това изследване учените успяват да открият напълно речта при наличието на триметров отворен участък от оптичен кабел в стаята. Анализът на изкривяването е извършен на разстояние 1,1 км от помещението за слушане. Отбелязва се, че обхватът на слушане и способността за филтриране на смущенията са свързани с дължината на оптичния кабел в помещението.

 

В резултат на това учените установяват, че откриването и възстановяването на аудиосигнал в оптични комуникационни мрежи може да се осъществи тайно за обекта на прослушване и без да се нарушават използваните комуникационни функции. Изследователите са използвали мултиплексор с разделяне на дължината на вълната (WDM), за да се свържат тайно с връзката. Намаленият фонов шум се постига чрез допълнително балансиране на рамената на интерферометъра.

За да се противодейства на този начин на подслушване, е препоръчително да се намали дължината на оптичните кабели в помещението и те да се поставят в твърди кабелни канали. Ефективността на прихващането може да бъде намалена и чрез използване на ъглови оптични конектори (APC) вместо плоски конектори (PC) при свързването на кабелите. На производителите на кабели се препоръчва да използват материали с висок модул на еластичност, като метал и стъкло, за покриване на влакната.

Коментари

 • пинокио

  01 Авг 2022 15:07ч.

  Преди 35 години, трима докторанти от ВМЕИ София измислиха подобна технология и се опитаха да я внедрят в машиностроенето. Ествено, единствено което последва, че вкупом избяха в Норвегия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  01 Авг 2022 17:27ч.

  Вече се продават шумови генератори, изкривяващи акустичната картина в оптичните кабели. Например моделът АS302 непръкъснато индуцира в оптичния кабел фонограмата "Който подслушва да му излязат сто цирия на гъза!". Записът е на 51 езика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо оригинално няма в описаната технология. През 80-те години бяха правени опити за възстановяване на звуци, оставили своя акустичен отпечатък преди векове върху стени, изрисувани алфреско.

  01 Авг 2022 17:30ч.

  При тази технология се рисува върху силно влажна, мека мазилка, която може да "попие" отпечатъка от акустични вълни. Например, художникът рисува, тананика си или разговаря с помошника си, правещ мазилката. А тя като грамофонна плоча попива акустичната картина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи