Китайските власти: Рисковият капитал е важен за развитието на технологичния сектор

Китайските власти: Рисковият капитал е важен за развитието на технологичния сектор

Предходната година китайското правителство си постави за цел да "предотврати неконтролируемото разрастване на капитала" и въздействието върху основателя на Alibaba Джак Ма. Това го принуди да се откаже от публичното предлагане на акции на Ant Group и беше окачествено като показен процес. Сега властите обаче се опитват да убедят инвеститорите, че не възпрепятстват използването на рисков капитал за развитието на технологичната индустрия.

Такива обяснения е дал Ли Къцян, председател на Държавния съвет на Китай, по време на речта си при откриването на Националния народен конгрес на 5 март, съобщава Bloomberg. Той буквално заявява: "Ще насърчаваме използването на рисков капитал. Новите финансови продукти и услуги ще бъдат използвани за подпомагане на развойната дейност и научните изследвания."

Миналата година опитите на Китай да се пребори с бързото разрастване на финансовите услуги, създадени от частни компании, доведоха до капитализационни загуби в размер на около 1,5 трилиона щ. долара. Политическото ръководство на страната според специалисти „ухажва“ в момента няколко избрани млади компании, наречени "малки гиганти", които могат да разчитат на активната финансова подкрепа на властите.

В речта си Ли Къцян очерта и други приоритети: по-добър контрол на цифровата икономика, бързо разработване на законодателство за ключови отрасли, насърчаване на научните изследвания и технологичните иновации, борба с пречките по веригата на доставки, развитие на цифровата информационна инфраструктура, развитие на научните компетенции в областта на софтуера и хардуера и изграждане на подходящи производствени мощности в страната. На свой ред властите на КНР ще подкрепят специализираните предприятия, които създават иновативни продукти.

Коментари

Напиши коментар

Откажи