Китай забрани износа за Русия на процесорите Loongson със собствената архитектура LoongArcР

Китай забрани износа за Русия на процесорите Loongson със собствената архитектура LoongArcР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Китай повече няма да доставя на Русия процесорите Loongson със собствената архитектура LoongArcР. Тази технология бе призната за стратегически важна, понеже се използва от китайските военни и военнопромишления комплекс на Поднебесната. Медиите на РФ съобщават, че редица руски производители на електроника са направили необходимите тестове на тези китайски процесори, но вече е невъзможно да се закупи дори и една партида. Тестовете показаха, че китайските процесори Loongson могат да заменят чиповете на Intel, ако се стигне до блокирането на така наречения паралелен импорт, но Китай спря техния износ за Русия. Засега в AliExpress има лаптопи, базирани на процесорите Loongson, за които се вижда, че се доставят на територията на РФ, но все още няма информация дали устройствата ще бъдат наистина доставени в Русия.

По-късно се появи информация, че износът на процесорите LoongArch са забранени не само за Русия, но и за другите страни, понеже според китайските медии, „най-добрите чипове на Китай се използват и ще се използват във военнопромишления комплекс на страната„. Тези китайски процесори на практика никъде извън Китай не се използват, но за Русия изглежда бяха единствената алтернатива при блокиран паралелен внос.

Вижда се, че Китай успя да започне производството на собствени CPU, GPU, компютри и друга електроника. Китайските компании постепенно ще престанат да купуват компоненти от чужбина и няма да зависят от никакви санкции.

Източник: kaldata.com

 

 

 

Коментари

 • Китай забрани износа за Русия на процесорите Loongson със собствената архитектура LoongArcР

  13 Дек 2022 9:45ч.

  дреме им на гъз@ на руснаците. нали вземат чипове от украинските перални и сушилни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Херсон

  13 Дек 2022 10:50ч.

  Верно е това, само че ЕС забранява и износа на перални за съседни на Русия страни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Май вече се налага

  13 Дек 2022 12:39ч.

  основното правило при сегашните отношения всеки да си гледа на първо място собствените си държавни интереси! Кога нашите управници ще почнат да гледат интересите на България, а не собствените си лични??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вуйчето

  13 Дек 2022 13:29ч.

  Звучи интересно, но не означава много за руско-китайските отношения. Loongson се произвежда по лиценз на MIPS за RISC съвместима архитектура. А MIPS e американска фирма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  13 Дек 2022 15:03ч.

  Според Александър Меркурис руснаците имат собствено производство на чипове за военни цели. Аз му вярвам :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нема LoongArcР

  13 Дек 2022 16:48ч.

  технологията е LoongArch. Освен това Китай просто забранява износа на всичко, съдържащо тая технология, а не определени микропроцесори и само за Русия. В Русия нито технологията, нито процесорите се използват за каквото и да било. Изобщо поредните пропагандни драсканици колко фалшива е руско-китайската дружба. 萬歲 毛主席!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франк & Щайн

  15 Дек 2022 20:15ч.

  Китайците си действат стратегически и им е много приятно да ги подценяват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи