Китай разследва корупция в полупроводниковата индустрия - 12 служители вече са изчезнали

Китай разследва корупция в полупроводниковата индустрия - 12 служители вече са изчезнали

Антикорупционното звено на Китайската комунистическа партия разследва предполагаема корупция, свързана с фонд за държавни инвестиции в полупроводниковата индустрия. Няколко високопоставени служители бяха задържани по подозрение в участие в незаконни финансови схеми.

Разследването се провежда от Централната комисия за дисциплинарна инспекция на Китайската комунистическа партия - непубличен и изключително влиятелен орган за борба с корупцията. Тя се интересува от стратегически важния сектор на полупроводниците в Китай и от 340-те милиарда юана (47 милиарда щ. долара), които Китай е заделил, за да инвестира в тази индустрия. Първото предупреждение за предстоящи проблеми беше изчезването през юли миналата година на Гао Сонгтао, бивш вицепрезидент на Sino IC Capital, който управлява Националния инвестиционен фонд на индустрията за интегрални схеми.

Организацията, наречена за кратко Големият фонд, е създадена през 2014 г. от Министерството на финансите, държавната Китайска банка за развитие, държавния монополист China Tobacco и телекомуникационния гигант China Mobile. Фондът успя да събере 47 млрд. долара за изпълнение на одобрена от държавния глава стратегия за намаляване на зависимостта на Китай от чуждестранни технологии.

Пълномащабната работа в тази област започна това лято. По данни на Комисията и на китайските медии през последните три месеца са замесени най-малко 12 високопоставени лица, сред които ръководители на големи компании, управители на фондове и дори министър от Пекин - всички те са свързани с полупроводниковата промишленост и са изчезнали от общественото полезрение. Голямото антикорупционно дело е предупреждение за всички участници в държавната индустрия, убеден е анонимен източник на Financial Times, свързан с производството на полупроводници в южната част на страната. Корупционните схеми се практикуват от държавни служители, които "не разбират индустрията", казва той.

 

Сега Големият фонд до голяма степен е спрян, като през 2021 г. ще бъдат изразходвани 13,8 милиарда юана (1,91 милиарда щ. долара), а през 2022 г. - само 880 милиона юана (121,53 милиона щ. долара). Официален Пекин все още не уточнява мащаба на антикорупционната кампания, като дава само оскъдни подробности за предполагаемите нарушения, което обаче е нормално за партийната комисия, която е известна с липсата си на прозрачност. Смята се, че процесът не е приключил. Разследват се лица, свързани с подкрепяния от държавата производител на чипове Tsinghua Unigroup, въпреки че Големият фонд е инвестирал и в SMIC и Hua Hong Semiconductor.

Съществуват редица причини, поради които Пекин е в това положение. Според една от версиите ръстът на корупцията се дължи на огромното влияние на държавата върху икономиката, като особено уязвими са повече от 1800 публични фонда, работещи по същия модел като Големия. Този модел съчетава големи транзакции, сложни финансови инструменти и липса на прозрачност и отчетност.

Неотдавнашните промени в геополитическата обстановка също могат да бъдат отговор на въпроса. Когато фондът беше създаден, той беше ориентиран към производствената част, без да се отчита технологичната част, която стана особено важна през последните месеци с ръководения от Вашингтон съюз между САЩ, Япония, Южна Корея и Тайван, насочен към ограничаване на технологичното развитие на Китай. Когато фондът беше създаден за първи път, някои експерти твърдяха, че средствата е трябвало да бъдат заделени за научноизследователска и развойна дейност и за създаване на набор от таланти - тези елементи ще осигурят дългосрочно и устойчиво развитие на страната. Тези мнения обаче не бяха чути, тъй като инвестициите в производствения сектор се възвръщат много по-бързо.

В резултат на това големите китайски производители на чипове като SMIC, Hua Hong и YMTC отбелязаха много бърз растеж, но Пекин остана силно зависим от чуждестранни компании по отношение на разработването на чипове и производственото оборудване. Страната не е в състояние да намери алтернативи на най-съвременните решения, необходими за смартфони, електрически автомобили, центрове за данни и системи за изкуствен интелект - всички те създадени от чуждестранни играчи.

Експерти, интервюирани от Financial Times, изразиха увереност, че Пекин е осъзнал грешката си и скоро средствата ще бъдат пренасочени от производствения сектор към научноизследователската и развойната дейност. Тази мярка обаче няма да доведе до бързи резултати.

Коментари

Напиши коментар

Откажи