Канада започва да споделя информация за хакери, които атакуват Украйна

Канада започва да споделя информация за хакери, които атакуват Украйна

Канада споделя с Украйна разузнавателна информация за киберзаплахи, съобщиха в изявление министрите на външните работи, отбраната и обществената сигурност на Канада.

"Канада също така споделя ценна разузнавателна информация за киберзаплахите с Украйна и ѝ оказва киберпомощ, за да укрепи защитата на страната", заявиха министърът на външните работи Мелани Жоли, министърът на отбраната Анита Ананд и министърът на обществената сигурност Марко Мендичино в изявление, публикувано на правителствения уебсайт на страната.

Министрите осъдиха и предполагаемата кибератака на Русия срещу сателитната мрежа KS-SAT, извършена срещу Украйна на 24 февруари.

Във вторник британското външно министерство заяви, че разузнавателните служби на Обединеното кралство, САЩ и техните съюзници смятат, че Русия стои зад поредица от кибератаки срещу Украйна, включително срещу Viasat. Британското външно министерство твърди, че кибератаката е започнала около час преди Русия да започне военната си операция в Украйна на 24 февруари. Освен това британският Национален център за киберсигурност смята, че руското военно разузнаване "почти сигурно е участвало" в атаките от 13 януари срещу украински правителствени уебсайтове и в инсталирането на хакерския софтуер Whispergate.

Руските власти неколкократно отрекоха да са замесени в кибератаките и също така изразиха готовност да сътрудничат в борбата с хакерите. На 24 февруари Русия започна военна операция в Украйна. Президентът Владимир Путин описа целта на инициативата като "защита на хората, които в продължение на осем години са подложени на насилие и геноцид от страна на киевския режим".

Коментари

 • rusnak

  12 Май 2022 18:54ч.

  Тия Канадски смешници, кой ги бръсне за нещо та са постоянно на всяка манджа мерудия? А, забравих, там има огромна укробандеровска диаспора избягала след ВСВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  12 Май 2022 18:56ч.

  Хубаво е да отбележим и какъв Канадски дебил управлява колонията американска България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи