Изстрелването на лунната мисия "Артемида I" отново е отложено, този път заради приближаващ ураган

Изстрелването на лунната мисия "Артемида I" отново е отложено, този път заради приближаващ ураган

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) отново отложи изстрелването на ракетата носител SLS с "Орион" към Луната в рамките на мисията "Артемида I", което беше планирано за следващата седмица, 27 септември. Този път отлагането е поради лошото време.

Тропическата буря Ян, която се е образувала в Карибско море, се приближава към Флорида, набира сила и скоро може да се превърне в голям ураган. Американската космическа агенция съобщи, че решението дали ракетата и космическият кораб да бъдат върнати от стартовата площадка в основния хангар на сградата за сглобяване на летателни апарати ще бъде взето в неделя.

"По време на срещата в събота сутринта екипите решиха да се откажат от подготовката за датата на изстрелване във вторник, което им позволи да настроят системите за преместване на ракетата Space Launch System и космическия кораб Orion в сградата за сглобяване", се казва в публикация в блога на НАСА, публикувана на, 24 септември.

Ракетата SLS е способна да издържи на пориви на вятъра със скорост до 74 възела на стартовата площадка. Подготовката и преместването на SLS обратно в хангара ще отнеме на НАСА около три дни.

Ключовият тест за зареждане на ракетата Space Launch System се проведе на 21 септември, за да се установи доколко успешно специалистите на агенцията са отстранили изтичането на течен кислород, който прекъсна опита за изстрелване на ракетата на 3 септември.

Ако екипът все пак реши да задържи "Артемида 1" на площадката, мисията може да се осъществи на резервната дата за изстрелване - 2 октомври. В противен случай сроковете за полет на ракетата до Луната ще се изместят значително.

Коментари

 • 123

  25 Sep 2022 11:29ч.

  Краварите по добре да наемат Теодор Ушев за да им направи по добра космичска анимация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Филмовият режисьор почина

  25 Sep 2022 13:07ч.

  Затова ще гледаме сапунен сериал от отлагания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • май има проблеми и сега ни лъжат, че туй, че онуй

  25 Sep 2022 15:26ч.

  никога не са ходили сащ на Луната, никога. Лъсна като бял ден истината. Голям срам за американците. Без руснаците американски космически програми няма да има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • kurev

  25 Sep 2022 16:23ч.

  Бидона с киселото зеле пак закъса!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SLS или Аполо

  25 Sep 2022 17:20ч.

  Цялата програма Аполо, с която “кацнаха” на Луната продължи 11 години. Над SLS до сега работят 11 години и … все още нищо. Има нещо гнило.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи