Изкуственият интелект оставя 300 милиона души без работа?

Изкуственият интелект оставя 300 милиона души без работа?

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Изкуственият интелект (AI) може да замени еквивалента на 300 милиона работни места на пълен работен ден. Това се посочва в доклад на инвестиционната банка "Голдман Сакс", цитиран от БиБиси.

Изкуственият интелект може да замени една четвърт от работните дейности в САЩ и Европа, но също така може да означава нови работни места и бум на производителността. Също така може да увеличи общата годишна стойност на стоките и услугите, произведени в световен мащаб със 7%.

В доклада на "Голдман Сакс" се изтъква, че генеративният изкуствен интелект, способен да създава съдържание, неразличимо от човешката работа, е голям напредък.

Правителството има желание да насърчи инвестициите в изкуствения интелект в Обединеното кралство, което според него в крайна сметка ще стимулира производителността в цялата икономика, и се опита да успокои обществеността относно въздействието му.

Искаме да сме сигурни, че изкуственият интелект допълва начина, по който работим в Обединеното кралство, а не го нарушава, прави работата ни по-добра, вместо да я отнема, заяви министърът на технологиите Мишел Донелан.

Докладът отбелязва, че въздействието на изкуствения интелект ще варира в различните сектори - 46% от задачите в административните и 44% в правните професии могат да бъдат автоматизирани, но само 6% в строителството и 4% в поддръжката.

Единственото нещо, в което съм сигурен, е, че няма начин да знам колко работни места ще бъдат заменени от генеративен изкуствен интелект, посочва Карл Бенедикт Фрей от Оксфордския университет.

Това, което прави ChatGPT например, е да позволи на повече хора със средни умения за писане да създават есета и статии. Следователно журналистите ще бъдат изправени пред по-голяма конкуренция, което би намалило заплатите, освен ако няма значително увеличение на търсенето на такава работа.

След въвеждането на GPS технология и платформи като Uber, познаването на всички улици в Лондон имаше много по-малка стойност и така шофьори получиха големи съкращения на заплатите, пише доклада на Голдман Сакс.

През следващите няколко години генеративният изкуствен интелект вероятно ще има подобен ефект върху по-широк набор от сфери.

Според изследване, цитирано в доклада, 60% от работниците са в професии, които не са съществували през 1940 г. Технологичните промени от 80-те години на миналия век са изместили работниците по-бързо, отколкото са създали работни места.

Ако генеративният изкуствен интелект е като предишния напредък на информационните технологии, заключава докладът, той може да намали заетостта в близко бъдеще.

Дългосрочното въздействие на изкуствения интелект обаче е много несигурно, каза главният изпълнителен директор на мозъчния тръст Resolution Foundation Торстен Бел. По думите му всички твърди прогнози трябва да се приемат с голяма щипка сол. Не знаем как ще се развие технологията или как фирмите ще я интегрират в начина си на работа, добави той.

Това не означава, че изкуственият интелект няма да наруши начина, по който работим, но трябва да се съсредоточим и върху потенциалните печалби на стандарта на живот от по-високопроизводителна работа и по-евтини за изпълнение услуги, както и върху риска от изоставане, ако други фирмите и икономиките се адаптират по-добре към технологичните промени.

Източник: news.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Eisblock

  31 Март 2023 10:28ч.

  Без трите закона на роботиката, развиването на ИИ без контрол и ограничения, е подписана смъртна присъда на Човечеството! Цел, която ясно вече се вижда зад не прикриваните действия на Световният Паразит. Целта е и ликвидацията на Човек /вариант 1/ и трансформирането му в Човек №2: безполово същество, киборг, без собствена воля, командван от ИИ, отглеждано в изкуствени утроби. В същност целтта а изместването на същността ни в друг диапазон на съществувание, подвластен на "тъмните", демонични сили на други Измерения. Тези сили, в същност, прозират зад напъните на разни "хегемони" и слугите им да трансформират действителността - чрез пландемии, с генетични не-ваксини, с наночастици, с безогледна и лъжлива пропаганда за преформатиране на масите от селектираните Свинепаси с войни, изкуствени инфлации, обедняване и ликвидиране на средните класи. Дори, вече видно с просто око и празно междуушие: - дори с физическото изтребване на популациите... Всичко напълно изпълнимо за Агендата ИМ - 2030 год. Единственото спасение за плебса е да не ИМ играе по свирката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  31 Март 2023 10:28ч.

  "Анимарштрицата" е документален филм. Този "напредък" в комбинация с цифровите валути,които ще се въведат, ще доведе до тотален контрол на човешката популация и дехуманизация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Робо коп

  31 Март 2023 11:59ч.

  А сървърите върху които върви този "интелект" нямат въглероден отпечатък?? Как звучи 15 теравата на година за Гугъл...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не бойте се!

  31 Март 2023 12:34ч.

  ИИ ще остави 300М без работа и ще даде работа на други 600М,които да оправят поразиите на сътвореното от същий този ИИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  31 Март 2023 16:27ч.

  В Калифорния е разкрит първият андроид-измамник. Той е произведен в Гунаджоу, притежава мексикански паспорта на името на Панчо Виля и законна работна виза за САЩ. Трудил се е в Сан Франциско като тестер на тоалетни чини със специално антикорозионно покритие, издържащо на активното въздействие от лютите мексикански гозби. Задължението му е било поне три пъти на ден да се храни с ястия съдържащи люти чушки: тънък кайен, халапеньо, пасила Бейо, хидалго и сирано тампикеньо. Освен това трябвало да да ака само в тестова тоалетна чиния на фирмата Цукерторт и синове. Оказва се, че хитреят андроид заебава работата си ии няема да я върши Диего Лин Бо, наполовина китаец, наполовина мексиканец, жител на крайграничното мексиканско градче Агуа Пиерта. Плаща му само една трета от своята заплата. Освен това го кара да спи с лелята на счетоводителя на фирмата, 65 годишната Клара Менделсон, за което андроидът получава от нея допълнително по 300 долара на месец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ии е едно недоносче

  02 Апр 2023 22:15ч.

  Който не му се мисли, използува ии

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи