Изключи се най-големият ядрен реактор в Европа заради повреда

Изключи се най-големият ядрен реактор в Европа заради повреда

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Най-големият ядрен реактор в Европа, финландският „Олкилуото 3“, беше спрян автоматично поради технически проблем, но се очаква да се върне към производство на 21 ноември след ремонт, предаде АФП.

„Блокът „Олкилуото 3“ беше в нормален производствен режим, когато повреда в турбинната инсталация автоматично спря производството на електроенергия в съоръжението. По време на повредата съоръжението е работило по предназначение", се казва в изявление на TVO.

„Установено е, че причината за повредата е неправилно функциониращо измерване на температурата в охладителната система на генератора", се казва в съобщението, като се добавя, че „инцидентът не е оказал влияние върху ядрената безопасност“.

Европейският реактор с вода под налягане (EPR) от следващо поколение, построен от ръководения от французите консорциум Areva-Siemens, произвежда около 14 % от електроенергията във Финландия. Той беше пуснат в редовна експлоатация през април 2023 г., около 18 години след началото на строителството и 14 години след първоначално планираното му пускане в търговско производство, пише БТА.  

С капацитет за производство на 1600 мегавата „Олкилуото 3“ е най-големият ядрен реактор в Европа, а украинската електроцентрала „Запорожие“ със своите шест реактора е най-голямата ядрена електроцентрала.

През последните години ядрената технология се радва на нова популярност като начин за намаляване на въглеродните емисии.

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

 • Митето

  20 Ное 2023 14:55ч.

  То самото строителство и пускане в експлоатация на тази АЕЦ си беше цяла епопея.Явно обаче епопеята продължава и едва ли това ще е краят и.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  20 Ное 2023 15:40ч.

  Фините са бързаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свиквайте,

  20 Ное 2023 16:03ч.

  задници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алладар

  21 Ное 2023 6:39ч.

  Иван Костов за разлика от финландците разрушава АЕЦ Козлодуй за да построи ТЕЦ Марица на въглища която е полит коректно американска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кажи си, Иване, че го направи от суета, заради цвета на кафявите въглища

  21 Ное 2023 11:59ч.

  който съвпада с твоя тен зимно време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи