Илон Мъск: До 6 месеца за първи път ще вградим чип в човешки мозък

Илон Мъск: До 6 месеца за първи път ще вградим чип в човешки мозък

Следвайте "Гласове" в Телеграм

До 6 месеца за първи път ще бъде поставен чип в човешкия мозък. Клиничните изпитвания ще започнат от американска невротехнологична компания „Нюралинк“. Новината съобщи нейният собственик – милиардерът Илон Мъск.

Според него интерфейсите на мозъчни чипове ще могат да позволят на пациенти с увреждания да се движат и общуват отново.

По-рано тази година Мъск изрази и по-амбициозни цели – постигането на симбиоза между човек и изкуствен интелект.

„Искаме да бъдем изключително внимателни и напълно сигурни, че всичко ще бъде добре, преди да поставим устройство в човек. Изпратихме повече от нашите документи към Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ и вероятно след около шест месеца ще можем вградим чип в човек“, коментира милиардерът, цитиран от „Индипендънт“.

Възможността за това няколко пъти беше отлагана. Очакванията на Мъск бяха, че първите вграждания в човешки мозък могат да се случат в края на 2020 г., а след това и в края на 2021 г.

"Напредъкът в началото, особено що се отнася до хората, вероятно ще изглежда агонизиращо бавен, но ние искаме да се разгърнем мащабно и работим върху това“, коментира той.

Очаква се първото вграждане от "Нюралинк" на чип в човек да възстанови зрението на хора, които са го изгубили или дори са били слепи по рождение.

На последното голямо публично събитие „Нюралинк“ показа, че маймуна може да играе на видеоиграта Pong, използвайки ума си.

Компанията провежда многобройни противоречиви тестове върху животни и търси регулаторните одобрения на САЩ, за да започне и клинични изпитвания върху хора.

Екипите на Мъск твърдят, че работят по най-хуманния начин с животните. Миналата година клинични изпитвания имаше и върху хора в Австралия. Те позволиха на парализиран човек да направи първия си туит само чрез мисълта си, след като в мозъка му беше имплантиран компютърен чип.

„Не е нужно да натискате клавиши или да изпращате гласови съобщения. Създадох този туит единствено с мисълта си“, гласеше съобщението в платформата.

 

 

Коментари

 • И сега хората са чипирани, но отвън

  01 Дек 2022 11:54ч.

  Искат да ги чипират отвътре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  01 Дек 2022 12:02ч.

  Браво на Мъск.Истински визионер и футурист.Технологиите не трябва да имат предел на развитие...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Можеш да бъдеш сигурен, че в англезически ръце подобни технологии ще бъдат използвани само, единствено и изключително за зло

  01 Дек 2022 13:22ч.

  Тези трябва да изчезнат от историята, за да не изчезнат хората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Визионер е дедо Симо Комарджията

  01 Дек 2022 13:36ч.

  Още преди 20 г. установи, че ще се сменят чиповете в мозъка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЦИП

  03 Дек 2022 20:13ч.

  Първият чипиран интернет графоман трябва да си ти, хюмне ! Да ти сложат чип забраняващ писане на феерични тъпни по форумите,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сбогом на хомо сапиенс-а

  01 Дек 2022 12:25ч.

  Чипове от наночастици са вградени на милиони и даже милиарди отдавна чрез ваксините. Дошло е време да си признават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ние не сме се ваксали

  01 Дек 2022 13:22ч.

  А който е, сам си е крив

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Герасим Христов

  02 Дек 2022 8:23ч.

  Здравейте, Интересен факт е че имплантирането на чипове се прави повече от 30 години. Първоизточник е Австрийският гигант МедЕл. Още по интересно е че от повече от 20години голяма част от компонентите се произвеждат в София от компанията Сентилион в Дружба 1/София и успешно се имплантират в 5 БГ болници. Между другото принципа и мястото е същото като на снимката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • suum cuique

  03 Дек 2022 23:40ч.

  Имплантирания е обект на манипулации и злоупотреби. Оттам до робокоп стъпката е малка. А всички знаят как завършва този експеримент. Дори някой да успее да си копира съзнанието във изкуствена невронна мрежа/облак , то резултата ще е плачевен - откачено съзнание със суицидни намерения . Жалко е , но е факт че хората се опитват да играят роля за която не са създадени .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи