Германският орган за защита на конкуренцията ще разследва политиката на Apple за проследяване на потребителски данни

Германският орган за защита на конкуренцията ще разследва политиката на Apple за проследяване на потребителски данни

Федералната служба за картели на Германия разследва политиките на Apple за проследяване на приложения на трети страни в рамките на ново антитръстово разследване. Регулаторът възнамерява да установи вероятността тази практика да дава на ИТ гиганта пазарно предимство и да вреди на разработчиците от трети страни. Това съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на германската агенция.

 

"Приветстваме бизнес моделите, основани на данни, които дават възможност на потребителите да избират как да използват данните си. Въпреки това, компания като Apple, която може едностранно да определя правилата в своята екосистема и особено в App Store, трябва да ги приведе в съответствие с изискванията на правилата за конкуренция", заяви Андреас Мундт, ръководител на органа за защита на конкуренцията.

 

Става въпрос за прозрачността на проследяването на приложения на Apple, която изисква от разработчиците на приложения да получат изрично съгласие от потребителите за проследяване и обработка на техните данни. Данните, събрани от приложенията, могат да се използват за целенасочена реклама и други цели.

 

Apple изрази намерението си да работи с германския регулаторен орган за конструктивно решаване на всички възникнали проблеми. Компанията смята, че това правило не пречи на разработчиците от трети страни да печелят пари от реклами в приложенията, но помага за подобряване на поверителността на потребителите.

Коментари

Напиши коментар

Откажи