ЕС реши да има зарядни станции за електромобили на всеки 60 км по главната пътна мрежа

ЕС реши да има зарядни станции за електромобили на всеки 60 км по главната пътна мрежа

Европейският съюз постигна тази нощ политическо споразумение за разгръщането на станции за зареждане на незамърсяващи превозни средства, задвижвани чрез електричество или водород, през идните години, предаде кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Споразумението предвижда места за зареждане по основните европейски транспортни коридори и обхваща автомобилите, камионите, корабите и самолетите, се отбелязва в съобщение на Европейската комисия.

Въвеждат се задължителни цели за развитие на инфраструктурата, съобразени с броя на продадените нови незамърсяващи превозни средства.

По Трансевропейската транспортна мрежа (ТТМ), към която в България се причислява магистрала "Тракия", се предвижда обособяването на места за зареждане на всеки 60 километра.

След 2025 г. се очаква да има подобни зарядни станции с мощност поне 150 киловатчаса.

На всеки 60 километра от пътищата по ТТМ до 2030 г. се очаква да бъдат изградени и станции с мощност от поне 350 киловатчаса за зареждане на камиони. Тези станции трябва да бъдат обособени на охраняеми паркинги с възможност за продължителен престой на превозните средства.

След 2030 г. в ЕС на всеки 200 километра водачите трябва да имат достъп до места за зареждане с водород.

При корабоплаването се предвижда в същия срок да бъде осигурен достъп до електрозахранване в големите пристанища за 50 пътнически плавателни съда или за 100 контейнеровоза.

До 2025 г. на европейските летища на всяка самолетна стоянка на ръкав трябва да бъде осигурено електроподаване, а до края на десетилетието - и до отдалечените от терминалите стоянки.

Комисията отбелязва още, че предстоят стъпки за окончателното одобрение на посочените промени.

 

Източник: "Дневник"

 

Коментари

 • бензиновоза

  28 Март 2023 12:18ч.

  А ток кой ще ви произвежда? До 25 г. ток от сериозни източници, демек без Русия, няма да може да произвежда никой. Тая работа с перки и слънчеви панели само не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • твърде на рядко са

  28 Март 2023 12:27ч.

  Има нужда от повече. Трбва да бъдат на около 6км. Много манги има тука. А и кабелът може да се окаже къс. Двама дърводелци си говорят на френски: - Жа опре! - Уяму жа опре!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • требе, каза европата

  28 Март 2023 12:48ч.

  На гол тумбак чифте пищови! Прескочихме политкоректно въпроса, че пътища нямаме, дефакто, обаче зарядни станции требе - е, няма как, конвергентно по брюкСЕЛСКИ. На 60 км, значи средно на всеки 180 дупки и неравности на пътя ще имаме по едно зарядно,брао!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  28 Март 2023 13:28ч.

  Щом като не пазарът, а няколко политици решават, каква е разликата със "социализъма" ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разликата е, че сега нямаме здравеопазване, образование, армия, сигурна граница, национална сигурност, селско стопанство, промишленост и още стотина маловажни глупости

  28 Март 2023 13:36ч.

  За сметка на това има банани

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Магаре за всеки!

  28 Март 2023 18:46ч.

  Как безкрайно са ми писнали всичките зелени, джендърски, уокърски, либерални простотии, дето ни натрисат откачалките зад локвата! Обаче не може да се отрече - хватката им е желязна. Отглеждат си корумпирани елити във всяка държава и после без каквито и да е усилия дърпат конците, без значение каква дивотия искат да наложат. През това време плебсът чупи пръсти пред телевизорите, докато обявяват някакви си изборни резултати, вдъхновено вярва в залъгалката, наречена "демокрация", а дълбоката държава си остава същата. А който си мисли наивно да превзема Бастилията, да погледне историята - революциите изяждат децата си, а едрия бизнес пак същия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  28 Март 2023 21:23ч.

  "След 2025 г. се очаква да има подобни зарядни станции с МОЩНОСТ поне 150 КИЛОВАТЧАСА." Какви са тия глупости, дето са написани? Тъй ли е рекла европейската комисия? Ако е тъй, да си ходят - нищо не разбират от това, което казват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха, вън вън

  29 Март 2023 20:52ч.

  Ето къде ще отиват годишните вноски от членството на България. Ще изграждат станции в Европа, а нашите проекти ще ги спират, връщат и ще получаваме финансиране най-скоро след 5 години. Да излизаме по-бързо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  30 Март 2023 17:18ч.

  И ще ги захранват с локални ВЕИта !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи