ЕС постигна историческо споразумение за регулацията на изкуствения интелект

ЕС постигна историческо споразумение за регулацията на изкуствения интелект

Представители на държавите членки на Европейския съюз и на Европейския парламент постигнаха споразумение за правилата, регулиращи използването на изкуствения интелект, съобщи еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, предадоха световните агенции.

"Европа се позиционира като пионер, осъзнавайки важността на ролята си за установяване на стандарти на глобално ниво. Вярвайте ми, това е исторически ден", заяви Бретон на пресконференция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Споразумението бе постигнато след почти 15 часа преговори между двете страни, проведени вчера. Преди това имаше още 24 часа дебати по въпроса.

Споразумението касае въвеждането на по-строги правила основно използването на изкуствен интелект в ЕС в бъдеще, отбелязва ДПА. ЕП описа правилата като първия закон за изкуствения интелект в света.

Проектът на нормативен акт, съдържащ въпросните правила, беше предложен от Европейската комисия през април 2021 г. Според него системите за изкуствен интелект ще бъдат категоризирани в различни рискови групи. Колкото по-висок е потенциалният риск, свързан с едно приложение за изкуствен интелект, толкова повече изисквания ще има за него. ЕС се надява, че правилата, заложени в законодателството ще бъдат възприети по целия свят.

Но преговорите по разпоредбите почти се провалиха неотдавна заради въпроса за регулиране на така наречените базисни модели. Това са много мощни модели за изкуствен интелект, които могат да бъдат обучени с широк набор от данни. Те могат да формират основата за много други приложения, като например генеративните предварително обучени трансформатори.

Германия, Франция и Италия неотдавна призоваха за разпоредби, които да регулират само приложенията за изкуствен интелект, но е и за самата базисна технология, припомня ДПА.

Планираните в законодателството правила за лицево разпознаване, при което да се използва изкуствен интелект, например за цели на националната сигурност, също породиха полемика по време на преговорите, допълва ДПА.

ЕП и държавите членки предстои официално да одобрят постигнатото споразумение за правилата за изкуствен интелект, но се смята, че това е само формалност, посочва ДПА.

В идните дни двете преговарящи страни предстои да изгладят още някои детайли, които биха могли да променят все пак вида на финалното законодателство за регулиране на изкуствения интелект, допълва Ройтерс. Франс прес отбелязва, че става дума за изглаждане на технически детайли в текста.

Споразумението по новите правила изисква от основополагащите модели за изкуствен интелект да отговарят на задълженията за прозрачност, преди да бъдат пуснати на пазара. Това включва и изготвяне на техническа документация, съответствие със законите на ЕС за авторското право и разпространяване на детайлно обобщение относно съдържанието, използвано при обучението на изкуствения интелект, допълва Ройтерс.

Законодателството предвижда и изискване, че правителствата ще могат да използват биометрично наблюдение на хората в реално време на обществени места само в случаи, когато става дума за издирване на жертви на определени престъпления, за превенция на истински, настоящи или прогнозирани заплахи, като терористични атаки, или за издирване на хора, заподозрени за най-сериозни престъпления.

Споразумението забранява манипулиране на когнитивното поведение, нецелевото събиране на лицеви изображения от интернет или от охранителни камери, а също и системите за социално оценяване или за биометрична категоризация с цел намеса в политическите, религиозните, философските вярвания и убеждения, сексуалната ориентация и расовата принадлежност, допълва Ройтерс.

Потребителите ще имат правото за подават оплаквания и да получават детайлни обяснения, докато за нарушителите на разпоредбите ще има глоби, вариращи от 7,5 милиона евро до 35 милиона евро.

Бизнес групата "Диджитал Юръп" разкритикува правилата като още едно бреме за компаниите в допълнение на другите неотдавна приети законодателства.

Групата за защита на правото на неприкосновеност на личния живота "Юръпиън диджитал райтс" също беше критична към новия нормативен акт. Според организацията в новото законодателство се предприемат стъпки за легализиране за първи път в ЕС на публичното лицево разпознаване на живо.

Очаква се новото законодателство да влезе в сила в началото на следващата година, след като двете страни го ратифицират официално. Той ще започне да се прилага две години след това, допълва Ройтерс.

Процесът за приемане на законодателство, регулиращо изкуствения интелект в ЕС, претърпя истински шок с появата в края на миналата година на приложението Чат Джи Пи Ти - изкуствен интелект, който създава текстове, разработен от калифорнийската компания "Оупън Ей Ай". Тази програма може за няколко секунди да състави научна дисертация, за напише поеми или да направи преводи.

Това приложение, както и приложенията за създаване на образи и звуци, разкриха на широката общественост огромния потенциал на изкуствения интелект. Но и рисковете, произтичащи от него, отбелязва Франс прес. Разпространението в социалните мрежи на фалшиви снимки, които изглеждат по-истински от истинските снимки, например би аларма за опасността за манипулиране на общественото мнение.

Относно генеративните изкуствени интелекти постигнатият компромис предвижда подход на две скорости, обобщава Франс прес. Правилата ще гарантират качеството на използваните данни при разработването на алгоритмите в основата на изкуствения интелект и за проверка дали те не нарушават законите за авторските права. Разработчиците на изкуствен интелект освен това трябва да се уверят, че звуците, кадрите и текстовете, които са произведени от такива програми, ще бъдат идентифицирани като плод на изкуствения интелект.

В сърцевината на проекта има списък от правила, които ще се налагат само на системите, преценени като високорискови, по-специално тези, които се използват в областта на критичната инфраструктура, образованието, човешките ресурси, поддържането на обществения ред. Тези системи ще бъдат подложени на серия от задължения, като например такива, които предвиждат човешки контрол над машината, установяване на техническа документация и създаването на система за управление на риска. Законодателството предвижда специални правила и за системите за изкуствен интелект, които взаимодействат с хората. Те ще бъдат задължение да информират потребителя, че той общува с машина, а не с истински човек.

Забраните, предвидени в новото законодателство са малко. Те касаят приложенията, които противоречат на европейските ценности, като например системите за оценяване или за масово наблюдение, използвани в Китай, или биометричната идентификация от разстояние на хора на обществените места, за да се избегне масовото следене на населението, отбелязва Франс прес. Но относно последното от тези неща страните членки получиха правото на изключения за някои мисии от областта на обществения ред и борбата с тероризма.

Законодателството предвижда и създаването на Европейско бюро за изкуствения интелект, което ще е в рамките на ЕК. То именно ще налага гореспоменатите финансови глоби в случай на нарушение на правилата на новото законодателство.

 

 

Коментари

 • евро-гей

  09 Дек 2023 11:54ч.

  Целта на тези регулации е да създаде бариери и да пази технологиите под ключ, достъпни само за правителствата и олигархията. Налагайки нужда от все по-големи бюрократични пречки и заплаха от високи глоби, се отказва всеки, който 'не му е работа' да използва тези неща. И да не забравяме, забранено да се противоречи на т.нар 'европейски ценности'. Нали разбирате, за наше добро е. Чичо знае най-добре какво да прави с тези мощни технологии, плебейте не бива да занимават малките си мозъци с такива опасни неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Регулациите служат на регулиращите

  09 Дек 2023 12:23ч.

  и по-точно на тази, които дърпат конците на "регулиращите". Затова е по-добре да няма ЕС и ЕС-регулатори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напънала се планината, та родила мишка. Или не е мишка, ами обикновено ?

  09 Дек 2023 12:02ч.

  Нищо от разглежданата материя не подлежи на регулации от покрайнините на Моленбек. Баш тях ще пита някой ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре, ама...

  09 Дек 2023 12:05ч.

  Интересно, че контролират модела на "интелекта", а не данните с които се захранва. Какво значение има дали детето е добро или лошо, ако го учиш на глупости?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те искат само те да имат от тези деца, за да могат да ги учат на откровени извращения. Самите те са извратеняци, щото

  09 Дек 2023 12:10ч.

  Но нищо няма да им се получи. Вече не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маймуната Дарвин

  09 Дек 2023 12:23ч.

  Безпристрастно, справедливо, изкуствено и интелигентно. С помощта на Изкуственият Интелект, всяка една българска Община ще може да разпределя справедливо дървата за отопление през зимата ! И няма да има нужда Кмета ни да продължава да спи с жената на собственика на фирмата за сеч. То нужда ще има но вече ще знаем, че е доброволно. Браво на ЕС !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  09 Дек 2023 12:52ч.

  За кво "Браво на ЕС"? Иначе, тва нещо, ИИ, не се регулира, той се саморегулира и саморазвива. Ся, дали общините или whoever ще го ползват, that's their own job.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какви са тези "системите за социално оценяване"???

  09 Дек 2023 12:48ч.

  Кой, откога, по какви критерии, с каква цел, защо и по силата на къффф декрет на ойрокомисарите ни оценява социално? И какво ИЗОПШТО означава да те оценяват социално? За пазара за добитък или директно за кланицата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Програма 2030

  09 Дек 2023 12:56ч.

  Директно за кланицата. Няма време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  09 Дек 2023 13:06ч.

  То всичко Мара фтасала с естествения интелект, сега и изкуствения

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  09 Дек 2023 13:35ч.

  Естественият интелект по-лесно може да се регулира и управлява. Съчинява се една Болонска конвенция и образованието не го мисли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  09 Дек 2023 13:38ч.

  Така че другарите от Брюксел с техните Болонски естествени интеуекти, сигур си вярват, че управляват нещо. Пък и нали треба да си оправдаят заплатите, грантовете, стипендиите, че и да искат още.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • евро-гей

  09 Дек 2023 13:23ч.

  И още, кои са тези бюрократи, с 3 мастъра по европеистика и публична администрация от холандския унивеститет в горно надолнище, които ще анализират 'техническата документация'??? Тази тема е изключително сложна и научна, има сигурно 1000 души по света които имат силно познание, и дори те признават че понякога не разбират как и защо точно работят моделите. Така че как така ЕК ще ги надхитря, страшни глупости!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  09 Дек 2023 13:40ч.

  Врата в безкрайното поле... Която по скоро прилича на функция на изкуственият интелект и затъпяващото му въздействие върху човечеството, от колкото превенция на нещо ужасно което ще се случи! Ами ако се е случило и се случва от много години?! Хората определено са под влияние на нещо изкуствено и грозно, освен това имат вече инсталирана инпут-аутпут "инфраструктура" в телата си... обречена работа, която следва своят неотменим коловоз!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • евро-гей

  09 Дек 2023 13:45ч.

  Точно така се усеща... от най-малко 100 години се случва нещо в такава посока... сякаш кулминацията предстои

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  09 Дек 2023 13:48ч.

  "и затъпяващото му въздействие върху човечеството" Защо да е непременно "затъпяващо". Нема да се пуашите. Сигур такива са били опасенията и след Гутенберг - не се си спомням веке. Но след появата на персоналните компютри и Интернет, си спомням, че сички бяха безкрайно скептични. И аз бях. "Компютърът прави умния по-умен, а глупавия - по-глупав" - програмистки фолклор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  09 Дек 2023 14:15ч.

  thenewone Затъпяващ защото човешкият разсъдък работи на две скорости, лява и дясна, новите технологии имат възможността да изключват една от двете скорости, и човек без да се усети, започва да се върти в кръгова логика и да изпада под влиянието на когнитивен дисонанс... мотамо контрол на съзнанието, което обяснява и поведението на масите и на властимащите по света!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "за да се избегне масовото следене на населението"

  09 Дек 2023 13:43ч.

  Че то това е основната цел при прилагането на ИИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щом е концлагер...

  09 Дек 2023 16:04ч.

  ...трябва да си има вътрешен ред и правилник. Честито !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хе-хо

  09 Дек 2023 16:23ч.

  Ами, ако се окаже, че правилата, регулиращи използването на ИИ, са създадени с помощта на ИИ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт котарак

  09 Дек 2023 16:30ч.

  ''Споразумението бе постигнато след почти 15 часа преговори между двете страни.'' Не можах да загрея кои са двете страни, които са преговаряли. Ние преговаряме с ИИ или ко?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  09 Дек 2023 17:09ч.

  Според мен регулацията има за цел след това да има допълнителни данъци и глоби. Трябват повече пари за украйна да се събират, така каза зелевица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ историческо споразумение ”

  09 Дек 2023 18:48ч.

  Голем праз. Занимават хората с глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пламен Даскалов

  10 Дек 2023 0:53ч.

  Сигурен съм, че неграмотниците, подплашени от гърмежите на нарочно заблуждаващата ги пропаганда, изобщо не знаят, че изкуственият интелект, когото те шашардисано започнаха вече превъзнасят до небесата, подвластни досега само на извънземните, няма дори елементарни творчески способности и не може да открива нови неща, които не са били вече открити и разработени от нормалния естествен интелект на обикновените хора. Изкуственият интелект може спокойно да излъже всеки свой събеседник, който очаква някаква помощ от него, защото не може да преценява верността на данните, които той постоянно преписва отвсякъде и после ги поднася на потребителите като истина от последна инстанция. Казано на обикновен човешки език - изкуственият интелект не може да бъде новатор и съзидател и не може да движи напред прогреса на човечеството. Само обикновените нормални, естествено интелектуални хора го могат това. Аз съм спорил няколко пъти и на няколко езика, за да няма недоразбирателство, с измамно пропагандно напомпано провъзгласения и фалшиво постоянно превъзнасян като гений ChatGPT по въпроса за творческите възможности на суперкомпютрите. И винаги съм успявал – понеже съм добре подготвен да знам какво може да се да очаква от тях защото вече повече от половин век работя вътре в кухнята на този занаят – да го принудя да си признава собственолично следното – той не може да намери и да даде решение на проблем или задача, което някой друг преди него вече да не е открил и да го е записал някъде. Само в такъв случай пишман изкуственият интелект може да открие това решение в огромната си база боклукчийски данни и да го даде за използуване някому другиму. Но ... ако такова решение няма някъде при него записано, той не може да го разработи сам. Изкуственият интелект не е творец и съзидател, той е обикновен двойкаджия преписвач. Освен това изкуственият интелект може да лъже хората като циганин. На вас не ви ли се е случвало той да ви дава покрай верните и неверни формули? Защото аз съм се заяждал с ChatGPT по повод на псевдоинтелектуалните възможности на суперкомпютрите, именно понеже мен ми се е случвало. Причната за това е, че той не може да постигне нивото и да притежава качеството на творец и съзидател и поради това – като всеки друг тъпанар в неговата бездарна „семейна“ конструкторска и потребителска околна среда – той изобщо не е в състояние подбира, да преценява и да разбира дълбоко прецизно от кого и какво да преписва, като по този начин започва да трупа всякакви простотии в огромната си тъпанарска база данни. Защото интелектуалното ниво и съзидателните възможности на пишман програмистите (зорлем изкуствени интелектуалци) по нищо не се различават от самия изкуствен интелект, който са създали, за да помагат и да улесняват в копирането другите преписвачи като тях. Именно с цел автоматизация и компютеризация на процесите на преписвачеството на вече съществуващите научни и интелектуални постижения на естествено мислещите норамални хора, творящи и създаващи новаторки ценности, пишман програмистите преписвачи и имитатори на човешкото мислене са създали днес една суперкомпютърна търсачка във възможно най-пълна и огромна база данни, която заедно с това, едновременно с търсенето, да разиграва със суперкомпютърните си възможности огромни количества повече или по-малко правдоподобни комбинации от намереното – но без изобщо да може да навлиза в дълбочина, да преценява и да разбира по същество това, което е намерила. Защото ... човешкият мозък – когато търси неизвестни и ненамерени досега решения, изобщо на преписва – просто защото той няма откъде да го направи това преписване. Това е проблемът и принципната грешка, заложени още в основите на днешните опити да се имитира изкуствено човешки интелект – днешните версии въобще не могат да измислят неизвестни решения на научните и технически проблеми в развитието на човечеството. Те могат само да преписват и да комбинират старите и вече известни решения. Не е чак докрай лошо, но е абсолютно недостатъчно. Със своята долнопробна имитация, чийто ужким мисловни процеси напълно очигледно изобщо не се движат и не се развиват по неразкритите и до днес закони и пътища на творческото човешко мислене и на неговата най-висша форма – човешката интуиция –програмистите днес се опитват фалшиво да плашат и да се качват на главите на хората. Няма как да стане това, защото самите изкуствени пишман програмисти, имитатори на мислене по външни признаци, са прекалено и бездарни и неграмотни, за да го направят. Те са толкова умствено непълноценни, че не познават дори родния си български език. Те употребяват думи като дигитално, вместо цифрово и иновация, вместо нововъдение. Дерогация, вместо отсрочка или нотификация, вместо извещение. Псевдо интелектуалците, имитатори на мислене, днес не осъзнават за какво приказват. Това е масово явление между тях. Но по този път те рано или късно ще бъдат подведени от подсказванията на някой генетично вътрешно вградено тъп изкуствен интелект, към който те ще бъдат принудени постоянно да прибягват поради безпомощното безсилие на собственото си незнание. Почти сигурно е, че по този грешен днешен път ще стигнем някой ден до там да започнем да ги слушаме как наричат дефекация собственото си мислене, защото те няма да осъзнават значението на думата, подведени от някой неразбиращ какво преписва и не можещ вярно да преценява каквото му попадне пишман фалшив изкуствен интелект. Пишман изкуствените интелектуалци яко напредват по този път – ние вече сме ги чували да казват на техния си кретенски сбъркан, кодифициран език – вместо „имам желание да започна нещо ново“, неща примерно от сорта на – „ имам визията да инициирам иновация“. Нищо ново не могат и няма да започнат никога те. Това са скрити двойкаджии и недоучени несретници, които се опитват да се правят на интересни и значителни, вместо да си останат естествено такива, каквито са – прости, тъпи, неграмотни и пренебрежимо нищожни пред силата и мащабите на дълбоко човешката отвътре и безкрайно космическата отвън, непрекъснато развиваща се, движеща се напред и постоянно променяща се природа на заобикалящата ги околна среда. Която е била винаги естествено непреодолима за техните бездарно куци и безпросветно неграмотни мозъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пламен Даскалов

  10 Дек 2023 1:08ч.

  Сигурен съм, че неграмотниците, подплашени от гърмежите на нарочно заблуждаващата ги пропаганда, изобщо не знаят, че изкуственият интелект, когото те шашардисано започнаха вече превъзнасят до небесата, подвластни досега само на извънземните, няма дори елементарни творчески способности и не може да открива нови неща, които не са били вече открити и разработени от нормалния естествен интелект на обикновените хора. Изкуственият интелект може спокойно да излъже всеки свой събеседник, който очаква някаква помощ от него, защото не може да преценява верността на данните, които той постоянно преписва отвсякъде и после ги поднася на потребителите като истина от последна инстанция. Казано на обикновен човешки език - изкуственият интелект не може да бъде новатор и съзидател и не може да движи напред прогреса на човечеството. Само обикновените нормални, естествено интелектуални хора го могат това. Аз съм спорил няколко пъти и на няколко езика, за да няма недоразбирателство, с измамно пропагандно напомпано провъзгласения и фалшиво постоянно превъзнасян като гений ChatGPT по въпроса за творческите възможности на суперкомпютрите. И винаги съм успявал – понеже съм добре подготвен да знам какво може да се да очаква от тях защото вече повече от половин век работя вътре в кухнята на този занаят – да го принудя да си признава собственолично следното – той не може да намери и да даде решение на проблем или задача, което някой друг преди него вече да не е открил и да го е записал някъде. Само в такъв случай пишман изкуственият интелект може да открие това решение в огромната си база боклукчийски данни и да го даде за използуване някому другиму. Но ... ако такова решение няма някъде при него записано, той не може да го разработи сам. Изкуственият интелект не е творец и съзидател, той е обикновен двойкаджия преписвач. Освен това изкуственият интелект може да лъже хората като циганин. На вас не ви ли се е случвало той да ви дава покрай верните и неверни формули? Защото аз съм се заяждал с ChatGPT по повод на псевдоинтелектуалните възможности на суперкомпютрите, именно понеже мен ми се е случвало. Причiната за това е, че той не може да постигне нивото и да притежава качеството на творец и съзидател и поради това – като всеки друг тъпанар в неговата бездарна „семейна“ конструкторска и потребителска околна среда – той изобщо не е в състояние подбира, да преценява и да разбира дълбоко прецизно от кого и какво да преписва, като по този начин започва да трупа всякакви простотии в огромната си тъпанарска база данни. Защото интелектуалното ниво и съзидателните възможности на пишман програмистите (зорлем изкуствени интелектуалци) по нищо не се различават от самия изкуствен интелект, който са създали, за да помагат и да улесняват в копирането другите преписвачи като тях. Именно с цел автоматизация и компютеризация на процесите на преписвачеството на вече съществуващите научни и интелектуални постижения на естествено мислещите нормални хора, творящи и създаващи новаторки ценности, пишман програмистите преписвачи и имитатори на човешкото мислене са създали днес една суперкомпютърна търсачка във възможно най-пълната и огромна база на събрани преписани данни, която суперкомпютърна търсачка едновременно с търсенето, да разиграва със суперкомпютърните си възможности огромни количества повече или по-малко правдоподобни комбинации на намереното – но без изобщо да може да навлиза в дълбочина, да преценява и да разбира по същество това, което е намерила. Защото ... човешкият мозък – когато търси неизвестни и ненамерени досега решения, изобщо на преписва – просто защото той няма откъде да го направи това преписване. Но изкуственият интелект, за разлика от естествения, прави точно това – той преписва. Това е проблемът и принципната грешка, заложени още в основите на днешните опити да се имитира човешкия интелект – днешните версии въобще не могат да измислят неизвестни решения на научните и технически проблеми в развитието на човечеството. Те могат само да преписват и да комбинират старите и вече известни решения. Не е чак докрай лошо, но е абсолютно недостатъчно. Със своята долнопробна имитация, чийто ужким мисловни процеси напълно очигледно изобщо не се движат и не се развиват по неразкритите и до днес закони и пътища на творческото човешко мислене и на неговата най-висша форма – човешката интуиция –програмистите днес се опитват фалшиво да плашат и да се качват на главите на хората. Няма как да стане това, защото самите изкуствени пишман програмисти, имитатори на мислене по външни признаци, са прекалено и бездарни и неграмотни, за да го направят. Те са толкова умствено непълноценни, че не познават дори родния си български език. Те употребяват думи като дигитално, вместо цифрово и иновация, вместо нововъдение. Дерогация, вместо отсрочка или нотификация, вместо извещение. Псевдо интелектуалците, имитатори на мислене, днес не осъзнават за какво приказват. Това е масово явление между тях. Но по този път те рано или късно ще бъдат подведени от подсказванията на някой генетично вътрешно вградено тъп изкуствен интелект, към който те ще бъдат принудени постоянно да прибягват поради безпомощното безсилие на собственото си незнание. Почти сигурно е, че по този грешен днешен път ще стигнем някой ден до там да започнем да ги слушаме как наричат дефекация собственото си мислене, защото те няма да осъзнават значението на думата, подведени от някой неразбиращ какво преписва и не можещ вярно да преценява какво му е попаднало, пишман фалшив изкуствен интелект. Пишман изкуствените интелектуалци яко напредват по този път – ние вече сме ги чували да казват на техния си кретенски сбъркан, кодифициран език – вместо „имам желание да започна нещо ново“, неща примерно от сорта на – „ имам визията да инициирам иновация“. Нищо ново не могат и няма да започнат никога те. Това са скрити двойкаджии и недоучени несретници, които се опитват да се правят на интересни и значителни, вместо да си останат естествено такива, каквито са – прости, тъпи, неграмотни и пренебрежимо нищожни пред силата и мащабите на дълбоко човешката отвътре и безкрайно космическата отвън, непрекъснато развиваща се, движеща се напред и постоянно променяща се природа на заобикалящата ги околна среда. Която е била винаги естествено непреодолима за техните бездарно куци и безпросветно неграмотни мозъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пламен Даскалов

  10 Дек 2023 1:12ч.

  Съжалявам за мазалото, в което се е превърнал моят коментар. Не знаех, че местният шибано тъп изкуствен редактор е способен на таква простотия. Няма да пиша повече тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи