Електрическа версия на Mercedes-Benz G-класа SUV ще бъде пусната през 2024 година

Електрическа версия на Mercedes-Benz G-класа SUV ще бъде пусната през 2024 година

Електрическият SUV Mercedes-Benz G-класа (G-Wagen) ще бъде пуснат в продажба в средата на 2024 г., заяви председателят на компанията Ола Келениус по време на кръгла маса с журналисти тази седмица, пише Autoblog.

Mercedes за първи път представи концептуална версия на електрическия SUV Concept EQG (на снимката) през септември 2021 г., но не посочи конкретни дати за пускане на пазара. Самият Калениус, въпреки че сега обещава версия на G-класата с нулеви емисии през 2019 г., заяви, че не е съвсем сигурен дали G-Wagen изобщо има бъдеще.

Миналата есен Калениус тества прототип на електрически автомобил на полигона на Mercedes в Грац, Австрия, където компанията обикновено оценява версията на G-класата с двигател с вътрешно горене. Изглежда, че тя е удовлетворена. "Отсега нататък шофирането извън пътя ще е електрическо", каза тогава Калениус пред журналисти.

Когато серийният EQG влезе в продажба в средата на 2024 г., той ще трябва да се конкурира с електрически модели като GMC Hummer EV, Rivian R1T и R1S, Chevy Silverado EV и Ford F-150 Lightning.

Mercedes-Benz заяви, че до 2030 г. ще премине изцяло към електрически превозни средства и планира да похарчи 40 млрд. евро за тази цел.

Коментари

 • И какъв ще му е

  24 Sep 2022 16:42ч.

  Въглеродният отпечатък? А електричество откъде? И за колко евро?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слави

  24 Sep 2022 22:55ч.

  Ако имат въобще нужните ресурси да го произведат? Едно е да искаш, друго е да можеш. Маи немската икономика го закъса без евтините руски ресурси???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи