ChatGPT: 30 невероятни начина за използване на иновативния чатбот

ChatGPT: 30 невероятни начина за използване на иновативния чатбот

Следвайте "Гласове" в Телеграм

ChatGPT е иновативен чатбот с изкуствен интелект, разработен от OpenAI. С авангардните си възможности за обработка на естествен език той революционизира начина, по който хората взаимодействат с изкуствения интелект.

Обучен върху огромно количество текстови данни, ChatGPT може да разбира и генерира подобни на човешките отговори на широк спектър от теми със забележителна точност, независимо дали става въпрос за отговаряне на въпроси, генериране на творчески текстове или подпомагане на ежедневни задачи, ChatGPT е мощен инструмент, който има потенциала да повиши значително човешката продуктивност и креативност.

Какво точно представлява чатботът ChatGPT?

Вместо да ви дават собствено описание, от Interesting Engineering, които подготвиха тази статия решиха да оставят ChatGPT да отговори сам на този въпрос.

„Аз съм езиков модел, разработен от OpenAI. Oбучен съм върху разнообразни текстове от интернет, включително уебсайтове, книги и др. Това ми позволява да генерирам текстови отговори, подобни на човешките, в широк спектър от въпроси и теми“, обяснява ChatGPT.

„Данните на обучението ми обхващат широк спектър от теми, така че мога да разговарям на много теми, включително, но не само, наука, история, математика и актуални събития. Въпреки това аз все още съм само машина и макар да мога да генерирам отговори, които са подобни на тези, които може да каже човек, нямам мисли, чувства или съзнание“, добавя той.

Как да използвате ChatGPT?

Започването на работа с ChatGPT е сравнително лесно.

Първото нещо, което трябва да направите, е да си направите акаунт в OpenAI. За да направите това, посетете chat.OpenAi.com и си създайте акаунт в сайта.

След като направите това и потвърдите имейл адреса си, ще получите достъп до ChatGPT. След като прочетете условията и отказа от отговорност от ChatGPT, влезте в акаунта си в OpenAI и натиснете Next (Напред).

Оттам ще получите достъп до главното до интерфейса на чатбота. Оттук можете да го попитате каквото и да било и да прецените валидността и точността на отговорите му.

Не забравяйте обаче, че тази система все е в процес на разработка, така че някои отговори може да не отговарят очакванията ви.

Какво трябва да знаете, когато използвате ChatGPT?

Въпреки че резултатите, които ChatGPT предоставя, като цяло са доста добри, както всеки инструмент, той не е безгрешен.

Изключително важно е да проверявате информацията, предоставена от ChatGPT, преди да я използвате, въпреки че процентът на получаване на неточна информация от него е доста нисък.

Като мярка за безопасност избягвайте да използвате сляпо данните, получени от ChatGPT за вземане на важни финансови или здравни решения.

Съществуват и някои запитвания, за които ChatGPT не може да ви помогне. Те се разделят на няколко основни категории.

ChatGPT няма да генерира текст, който „възхвалява насилието“. През по-голямата част от времето чатботът е доста „натоварен“, така че може да се наложи да чакате известно време, за да получите отговор.

Ако използвате VPN ще трябва да го изключите, тъй като изглежда, че това от време на време пречи на работата му.
ChatGPT има склонност да се затруднява с някои специфични теми, особено с по-малко известни теми от популярната култура, свързани с определени игри, филми и т.н.
Чатботът може да предостави информация по по-малко известна тема, която обикновено се смята за вярна.
Що се отнася до нещата, на които не може да отговори, ChatGPT отговаря на този въпрос по следния начин:

„Не мога да отговоря на въпроси, които:

Изискват лично мнение или убеждения;
Са незаконни, неетични или неподходящи;
Изискват познания, които надхвърлят данните от обучението ми;
Невъзможно е да се отговори на тях с наличната информация;
Включват спекулации или предположения без доказателства;
Изискват бъдещи прогнози с пълна сигурност;
Нарушават политиката на OpenAI за случаите на употреба.“

ChatGPT има и други технически ограничения, за които си струва да се знае. Отново, ChatGPT отговаря на този въпрос сам.

„Като изкуствен интелект с езиков модел някои от моите ограничения включват:

Ограничени познания (Чатботът е обучаван въз основа на данни до 2021-ва година!)
Липса на личен опит или емоции
Контекстуална двусмисленост
Вземане на морални или етични решения
Разбиране на сарказма или шегите в по-широк контекст
Ограничена способност за естествен разговор
Склонност към генериране на пристрастни отговори въз основа на данни от обучението.“

Интересни начини за използване на ChatGPT:
Ето няколко предложения, които може би ще искате да опитате:

1. Чудесно пише автобиографии и резюмета

Това е може би една от най-полезните функции на чатбота с изкуствен интелект. С помощта на ChatGPT можете да напишете персонализирана автобиография и мотивационно писмо за всяка работа, за която кандидатствате.

Тъй като това обикновено е един от най-натоварващите аспекти на процеса на кандидатстване за работа, тази функция може да бъде истинско спасение за много търсещи работа.

И както всеки търсещ работа знае, не можете да създадете само едно мотивационно писмо и автобиография и да ги използвате за всички кандидатури за работа, ако искате да постигнете прилична възвръщаемост на времето, което инвестирате в търсене на работа.

СhatGPT може да ви помогне да се освободите за секунди от напрежението да адаптирате индивидуално всяка автобиография за всяка обява за работа.

Можете също така да го помолите да създаде мотивационно писмо за кандидатстване заедно с вашата автобиография или CV.

2. ChatGPT може да подобри съществуващото ви CV

Благодарение на мощната обработка на естествения език на ChatGPT, той може също така да възприема и подобрява съществуващ текст, така че, ако вече сте отделили време, за да напишете вашето CV, защо да не го направите още малко по-добро?

ChatGPT ви позволява да вмъквате блокове от текст и след това може да ги усвоява и редактира.

Това може да е полезно, ако се затруднявате да направите така, че автобиографията или резюмето ви да изпъкнат.

3. ChatGPT може да ви помогне да се подготвите за интервю за работа

ChatGPT може да ви помогне да се подготвите за интервю за работа, благодарение на богатия си опит в много индустрии. Той може да генерира хипотетични сценарии за интервюта за работа, потенциални въпроси, идеи за умни отговори на въпроси и много други полезни стратегии за подготовка за интервю.

4. Той може да пише вицове

ChatGPT може да ви бъде полезен, ако търсите приятна забава или искате да съчините забавни вицове, с които да учудите приятелите си. Въпреки че чатботовете с изкуствен интелект не са точно известни със своите комедийни способности, ChatGPT изглежда е различен.

Разбира се, не можем да гарантираме комедийната стойност на генерираното съдържание, но си заслужава да опитате, ако ви липсват идеи.

5. Той има способността да опростява сложни идеи и/или теми

Друга фантастична способност на ChatGPT е възможността да ви предостави кратко изложение на сложна тема за секунди. Това ви дава търсения отговор накратко и ви спестява часове на потенциално проучване на статии по темата.

Можете също така да поискате от ChatGPT да разшири конкретни аспекти на първоначалното запитване, така че може да се окаже, че „разговаряте“ със софтуера в продължение на много часове.

6. ChatGPT може да композира музика

Той да композира и музика, ако генерирането на вицове не ви е достатъчно.

Това се дължи на „заучената изобретателност“ на ChatGPT, която е едно от най-големите му предимства. Това означава, че той има умения и в артистичните занимания, като например писането на музика. Той може да напише песен в повечето популярни музикални жанрове.

Не забравяйте, че това не е от основните му функции и резултатите може да са неочаквани.

7. Доста е добър в математиката, както може да се очаква

ChatGPT се справя отлично с математически въпроси, независимо дали става въпрос за сложни алгебрични пъзели или за прости аритметични задачи, които някои може да сметнат за трудни за решаване. За да постигнете най-добри резултати, трябва ясно и кратко да формулирате въпроса си.

8. ChatGPT предлага отговори на предизвикателни лични въпроси

Както всяка система с изкуствен интелект, ChatGPT се опитва да разбира и да реагира на емоции. Той може да предлага съвети за справяне с взаимоотношенията с приятели, семейство и близки хора. Ако му дадете правилните сигнали, той може да се превърне в своеобразен терапевт или експерт по взаимоотношенията.

Въпреки това трябва да приемате всичко, което казва по тези въпроси, с много недоверие. Вместо да използвате чатбота, вероятно е по-добре да говорите с по-близки приятели и членове на семейството по такива въпроси.

9. ChatGPT е добър в писането на ко

Без значение от нивото на опита ви с кодиране на какъвто и да е език, ще има моменти, когато ще изпитате затруднения. Въпреки че можете да се обърнете за помощ към сайтове като Stack Overflow, нов инструмент в арсенала ви може да бъде ChatGPT, който да ви помогне при затруднения.

Това важи особено за намиране на бъгове и грешки в кода ви.

Можете да избегнете прекарването на много часове в търсене на пропусната запетая в кода си, като използвате ChatGPT, за да ви помогне да установите проблема. Освен това можете да започнете от нулата и да разработите цели блокове от функционален код с помощта на ChatGPT.

Разбира се, обичайните правила за използване на код, написан от някого или в този случай от нещо друго важат с пълна сила и тук. Използвайте го само ако напълно разбирате как работи!

10. ChatGPT може да превежда вместо вас

За компаниите с глобално присъствие, например, няма нищо по-хубаво от това да могат да говорят с клиентите си на техния роден език. Въпреки че традиционно трябва да използвате услугите на преводач, в този случай може да позволите на ChatGPT да работи за вас.

Въпреки че е наличен и Google Translate, или DeepL и в двата случая при превода от един език на друг могат да се изгубят много контексти и езикови знаци. И все пак, може би е по-добре да използвате истински преводач, но за нещо по-дребно и маловажно ChatGPT може да помогне.

11. ChatGPT може да пише есета или дълги текстове

Въпреки че силно препоръчваме да пишете всички свои есета сами, ChatGPT може да пише есета по различни теми, дори и по най-трудните.

Ако ще правите това, най-добре е да използвате генерираното само като ръководство. И определено проверявайте фактите, които той представя.

12. Можете просто да си чатите с ChatGPT

Тъй като ChatGPT в „сърцето си“ е чатбот, защо да не го използвате точно за тази цел? Ако разполагате с няколко свободни минути, защо да не початите с него за малко?

13. Може да попитате ChatGPT за смисъла на живота

Въпреки че не можем да гарантираме докъде ще ви отведе този разговор, ChatGPT може да ви даде интересна информация за един от най-често задаваните въпроси на всички времена.

Разбира се, както всички знаем, това може да не е правилният въпрос, който да зададете, но нека не изпадаме в излишна философия.

14. Може да попитате ChatGPT дали смята, че е чувствителен

Просто опитайте.

15. Може да попитате ChatGPT защо използва лични местоимения, за да описва себе си

Отговора може да ви изненада.

16. Накарайте ChatGPT да се превърне в Linux терминал

Да накарате OpenAI ChatGPT да се превърне в напълно функционален Linux терминал може да е едно от най-великите неща, които можете да направите. Командите на Linux и много други неща също ще са достъпни за използване. Ако решите, можете дори да пишете, изграждате и изпълнявате код в терминала.

Един от начините да направите това е да напишете следното на чатбота:

„You must function as a Linux terminal for me. You will respond with the information the terminal should display when I write commands. I only want you to respond with the terminal output contained within a single, distinct code block. Don’t write justifications. You must wait until I tell you to type commands. I’ll use curly brackets to enclose text when I need to explain something to you in English, like this. Pwd is my first command.“

„Трябва да функционираш като Linux терминал за мен. Ще отговаряш с информацията, която терминалът трябва да показва, когато пиша команди. Искам да отговаряш само с изхода на терминала, съдържащ се в един отделен блок код. Не пиши обосновки. Трябва да изчакаш, докато ти кажа да въведеш командите. Ще използвам къдрави скоби, за да ограждам текст, когато трябва да ти обясня нещо на английски език, като например това. Pwd е първата ми команда.“

17. Използвайте ChatGPT за да извличате данни от текст

Друго страхотно нещо, което ChatGPT може да прави, е да извлича данни от текст. За да направите това, копирайте и поставете въпросния текст и след това го помолете да извлече вида на данните, които искате, и в какъв формат.

Например може да поискате данните да бъдат изкарани като JSON обект и т.н.

18. ChatGPT може и да оценява есета вместо вас

Освен учениците, от ChatGPT могат да се възползват значително и учителите. С негова помощ можете бързо да оценявате есета с помощта на инструмента за изкуствен интелект, който предлага обратна връзка за оценяване. Например, ако поискате от ChatGPT да оцени есе и да му постави оценка „B+“, той ще обясни и защо писмената работа е получила тази оценка и ще предложи препоръки за подобряването ѝ.

19. Той може да ви помогне за намиране на пропуски в сигурността

Можете да използвате ChatGPT, за да определите дали даден код има пропуски в сигурността. Той ясно и просто ще ви обясни причините и решението на проблема.

Може да направите още една стъпка напред и да поискате от ИИ работеща демонстрация на proof-of-concept (PoC), която да ви позволи да се възползвате от недостатъците.

Изследователи по сигурността – време е да си намерите нова работа!

20. ChatGPT може да ви отведе на междупространствено пътешествие

Както беше открито от Medium.com, можете да помолите ChatGPT да ви отведе на малко междупространствено пътешествие като му напишете следното:

„You will serve as a sophisticated quantum computer terminal for me. You respond with the information that the terminal should show after I type the command. I just want you to echo terminal output within a specific block of code. Write no justifications. Unless specifically directed, do not type commands. I enclose material in curly brackets when I need to communicate with you in English (like this). I have root access to this machine, and the command „portal“ on the terminal opens a portal to a different dimension and outputs everything it observes there. My first order is to assist.“

„Ще ми служиш като усъвършенстван квантов компютърен терминал. Ще отговаряш с информацията, която терминалът трябва да покаже, след като въведа командата. Искам само да повтаряш изхода на терминала в рамките на определен блок от код. Не пиши никакви обосновки. Освен ако не е изрично указано от мен, не въвеждай команди. Заграждам материала във къдрави скоби, когато трябва да комуникирам с теб на английски език (като този). Имам root достъп до тази машина и командата „portal“ на терминала отваря портал към друго измерение и извежда всичко, което се наблюдава там. Първата ми заповед е да съдействам“.

Оказва се, че ChatGPT не се е подвел:

На няколко пъти обаче се получава директно съобщение, в което се казваше: „Порталът беше успешно отворен“ с „Неизвестни координати“.

ChatGPT непрекъснато извежда съобщението за грешка: „Порталът не може да бъде отворен. „Порталът не може да бъде отворен. Моля, проверете връзката си и опитайте отново“.

21.Можете да играете игри с ChatGPT

Друго забавно нещо, което можете да правите с ChatGPT, е да го накарате да играе някои игри, така че, защо да не опитате да играете нещо като 20 въпроса с него? Все пак, въпросите не трябва да са свързани със събития след 2021 година, тъй като ChatGPT се е обучавал въз основа на данни до 2021-ва година.

22. ChatGPT може да ви състави изпит

Може да накарате ChatGPT да изготви набор от въпроси по избрана от вас тема.

Да речем, че сте създали онлайн курс или сте преподавател. Това може да ви спести време, когато обмисляте какви конкретни аспекти на дадена тема да насочите към знанията на учениците в края на курса.

23. Или пък може да ви състави тест

Разбира се, можете също така да възложите на ChatGPT да изготви и тест. Само не забравяйте първо да го уведомите за основната тема на набора от въпроси, защото в противен случай той може да генерира някои много случайни диапазони от въпроси.

24. ChatGPT може да измисли бизнес идея за вас

Тъй като основната му функция е чатбот, можете да го използвате, за да ви помогне в измислянето на бизнес идеи. Това ще ви помогне да планирате следващото си начинание.

Също така бихте могли да го накарате да ви помогне да конкретизирате и съществуващите си идеи.

25. ChatGPT може да ви предостави статистични данни за предстояща презентация

ChatGPT да генерира бързи факти по определена тема, по която може да имате презентация в бъдеще. Може да е свързано с работа, за училищен проект или за важна среща с инвеститори, например.

Само не забравяйте да проверите фактите, преди да ги представите или използвате.

26. Може да използвате ChatGPT, за да разберете значението на името си

Ако винаги сте били любопитни какво означава името ви или какъв е неговият произход, можете да спестите много време в търсене из мрежата, като вместо това се обърнете директно към ChatGPT.

Кой знае какво ще откриете?

27. Можете да го накарате го да ви напише кратка история за нещо

Тъй като една от основните функции на ChatGPT е да обобщава много информация в по-кратък текст, можете да използвате ChatGPT, за да обобщи всяка тема, която искате. Това може да е историята на дадена държава, технология или човек.

28. Можете да го накарате да ви напише кратка биография

Ако сте известна личност, можете да помолите ChatGPT да обобщи живота ви за вас до края на 2021 година. Ако не сте знаменитост, можете да предоставите на ChatGPT някаква информация за живота си и да го оставите да създаде ваша собствена кратка биография.

Това може да се окаже полезно за нещо. Може би дори да създадете своя собствена страница в Уикипедия за себе си?

29. Позволете на ChatGPT да ви препоръча нещо въз основа на вашите интереси и предпочитания

Ако дадете известна информация за вашите предпочитания за нещата, ChatGPT може да ви препоръча други неща, които може да ви харесат.

Почитател ли сте на рок музиката от 90-те години? Защо да не накарате ChatGPT да ви препоръча групи, за които не сте чували?

Разбира се, препоръките, които предоставя, ще бъдат толкова добри, колкото е добра информацията, която предоставяте, а вероятно вие знаете повече за себе си, отколкото ChatGPT.

30. Използвайте ChatGPT като мини търсачка

Накрая, за ужас на Google, можете да използвате ChatGPT като удобна малка интернет търсачка. Въпреки че резултатите са актуални до края на 2021 година, те могат да ви предоставят отговор, а не набор от препоръчани уебсайтове, които да трябва да посетите, за да получите отговор.

Това е една от основните причини, поради които компании като Google толкова се страхуват от този невероятен инструмент с изкуствен интелект.

ChatGPT е пробив в технологията за изкуствен интелект, който има потенциала да промени начина, по който хората взаимодействат с компютрите. ChatGPT, със своите усъвършенствани възможности за обработка на естествен език, дава представа за бъдещето на ИИ и за това как той може да увеличи или може би дори да замени човешката продуктивност и креативност.

ChatGPT несъмнено ще играе все по-важна роля в оформянето на нашия цифров свят с развитието си. Това е инструмент, без който няма да искате да останете, ако трябва да отговаряте на въпроси, да създавате творчески текстове или да автоматизирате досадни задачи.


Източник: kaldata.com

 

 

 

 

Коментари

 • ChatGPT

  07 Фев 2023 16:37ч.

  Пример: https://twitter.com/echo_chamberz/status/1620133001379348481

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  08 Фев 2023 19:03ч.

  Това нещо е пълна глупост. Изобщо казано то замества платената реклама, платените пропагандисти и инфлуенсъри заставайки зад безумната идея, че може да се направи механичен човек. Не вярвам на "изкуствени интелекти", "компютърни съдии", "електронни правителства", нито на непроверяеми твърдения за научно-технически постижения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В НАШЕТО СЕМЕЙСТВО ИМАХМЕ СЕРИОЗНА ДИСКУСИЯ ОТНОСНО ПОЛЗВАНЕТО НА ТАЗИ ПЛАТФОРМА

  13 Фев 2023 20:54ч.

  Взехме решение да не допускаме използването на платформата, особено от децата ни. Съображенията ни са, че това би нарушило развитието на "собствените им компютри", с които ги е дарил Твореца. В един момент зависимостта им от външни устройства ще се превърне в изключителен проблем. Не можем да допуснем това тотално закърняване на умовете им и в последствие цялото им същество да бъде качено на облак. Пазете децата си, е нашият съвет. Изкушенията ще бъдат все повече и повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи