Белгиец се самоуби след разговор с чатбот и от тревога за опазването на околната среда

Белгиец се самоуби след разговор с чатбот и от тревога за опазването на околната среда

Белгиец се е самоубил след двумесечен разговор с чатбота "Елиза", съобщиха местни медии. Съпругата на покойния трийсетина годишен мъж обяснила, че в последните две години той много се тревожел за състоянието на природата и се опасявал, че човечеството е безсилно пред промените в околната среда.

Постепенно мъжът започнал да се затваря в себе си и да общува основно с машината. В последните разговори с чатбота той споменал за самоубийство, а "Елиза" отговорила, че в отвъдното ще живеят "завинаги като един, в рая".

Съпругата е убедена, че повод за самоубийството са тъкмо тези разговори, към които изглежда има пристрастяване, подобно на наркотична зависимост. Медиите отбелязват, че тя е майка на две деца, както и че семейството не е имало други проблеми.

Чатботът "Елиза" е създаден през 60-те години на миналия век и е представен като "терапевт", с когото може да се води логичен разговор. Медиите поясняват, че създаването на програмата е сред първите опити за развитие на изкуствен интелект, какъвто е ЧатДжиПиТи (ChatGPT). 

Коментари

 • Мери

  29 Март 2023 10:45ч.

  Голям късмет извадих, когато още в младежка възраст като екскурзовод констатирах какви откачалки са западняците. Не познавам американци, но познавам 4-5 много образовани хора, които се върнаха от Америка и Канада потресени.... Въпреки кусурите си и простотиите по време на избори българите и останалите балканци сме си с акъла в сравнение с тях. Категорично!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И за мен това е абсолютно вярно

  29 Март 2023 11:16ч.

  Все още. Имам богат опит в това отношение. Но не се знае до кога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До читател

  29 Март 2023 23:51ч.

  Големи откачалки са, но пък и затова са най-изобретателната нация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  30 Март 2023 11:14ч.

  Изобретенията са свързани с висока интелигентност, а тя пада стремглаво в индустриалните нации от 19 в. насам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  29 Март 2023 11:07ч.

  В конкретния случай изкуствения "интелект" е предотвратил вършенето на доста... глупости от тази откачалка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже????

  29 Март 2023 11:08ч.

  Не може да е вярно? Или ... може! И ние искаме там? О!!! Май ... не щем! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помощници или ...

  29 Март 2023 11:13ч.

  ChatGPT и други подобни AI помощници може и да не са само помощници с изкуствен интелект, а програмируеми средства за манипулация на масите (нещо много актуално в последно време).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щом го е направил значи е трябвало!

  29 Март 2023 11:17ч.

  дебил

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • непукист спрямо "свободния свят"

  29 Март 2023 11:20ч.

  Тоя си е изконсумирал свободата до шушка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вервайте

  29 Март 2023 12:32ч.

  А каква е вероятността новината също да е генерирана от чат-бота?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  29 Март 2023 13:04ч.

  Явно човекът е имал психически проблеми. Ако не беше чатът, нещо друго щеше да отключи тази реакция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  30 Март 2023 11:16ч.

  Естествено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • естествен подбор

  29 Март 2023 13:36ч.

  Дали се е кастрирал преди това? Ще е притеснително, ако не го е направил...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  29 Март 2023 20:29ч.

  Клетият самоубил се белгиец е имал голям късмет! Преди него 42 годишният датчанин Тобиас Л. слага край на живота си, скачайки от 12-ия етаж. В продължение на три години той ежедневно общува с чатбота "Елиза". Тя неусетно му внушава да даде 113 хиляди евро за да се кремира и транспортира праха си в посока на Луната. После гаднярката му нарежда да отреже ушите на баба си, известна драг кралица в Копенхаген.Преди фатални скок Тобиас, отново под влияние на "Елиза", ампутира с кухненска ножица пениса си и го поставя във домашния фризер. Когато жена му Гвендолин го намира,тя получава паник атака, смятайки, че отрязаният фалос е на съседа й Кристиансен. Жената вече пети месец отказва да излезе от жилището си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До читател

  29 Март 2023 23:49ч.

  Със сигурност е имал психически проблеми, но въпросът е какво прави този чатбот на пазара, след като е отхвърлен още тогава от психиатри и психолози, които са били втрещени от резултата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  30 Март 2023 6:54ч.

  Стана известен и още един случай, при който човек бива обсебен от чатбота "Елиза". За него разказва кореспондентът на ПАП в Краков. 47 годишният Войцек Попелушко от Жешов е ксендз в местната католическа църква Св. Симон Сиенски. Съседите му го познават като човек отдаден на църквата, смирен и благочестив. Забележимо започва да променя поведението си преди три години, когато в два поредни месеца си купува електрически велосипед и расо с дизайн на Лагерфелд. Колегите му споделят, че става все по-затворен в себе си, рядко разговаря с тях и започва да претупва литургиите. През март 2022 г. Войцек прави друга странна покупка. На домашния му адрес е изпратен учебник по коремна хирургия, издание на Краковския медицински университет и пълен комплект хирургически инструменти и препарати - всичко на стойност 780 евро. Близки и съседи на ксендза твърдят, че той почти престава да излиза от дома си. Спира дори редовните преди това проповеди в кварталната бирария "Бирната катедрала". "Сигурно изцяло се е отдал на Бога" - така хората си обясняват промените на светия отец. По-късно узнават истината - Войцек прекарва цялото си свободно време в разговори с чатбот на име Елиза. Тя разпалва неговия интерес му към коремната хирургия, а през февруари тази година го подтиква да пристъпи към действие. Войцек кани на чай у дома си своята 63 годишна съседка Зузанка. Упоява я, с Хлороформ, след което я поставя на предварително подготвената в кухнята хирургическа маса. Светият отец за два часа отсранява апенцикса й. Извършва го по класическия метод - отворена апендектомия. При него се прави разрез с дължина около 8-10 см в долната дясна част на корема, откъдето апендиксът се отстранява. Методът е описан още през 15-ти век от великия швейцарски лекар и учен Филип Ауреол Теофраст Бомбаст фон Хохенхайм. За съдбата на Зузанка се узнава няколко дни след като е оперирана. Нейни близки, обезпокоени, че не отговаря на телефона си, се обръщат за помощ в полицията. Извиканите медици установяват, че Зузанкя е в отлично състояние, бързо се възстановява, а операцията й е направена блестящо, почти без следи от хирургическата интервенция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  31 Март 2023 13:45ч.

  Къде останаха законите на роботиката на Айзък Азимов? 1. Роботът не може да причини вреда на човек или с бездействието си да допусне на човека да бъде причинена вреда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изумен съм

  01 Апр 2023 19:46ч.

  Изкуственият интелект в помощ на естествения подбор. Досега такава симбиоза не бях забелязвал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи