Arrival, британски стартъп с руски корени, пусна първия си електрически ван

Arrival, британски стартъп с руски корени, пусна първия си електрически ван

Британският стартъп Arrival, основан от Денис Свердлов (бивш главен изпълнителен директор на Yota Group и бивш заместник-ръководител на руското министерство на комуникациите), обяви пускането на първия си електрически ван в микрофабриката си в Бистър, Англия. Както е отбелязано в съобщението за пресата, електрическият ван е изработен по патентована технология, включваща автономни мобилни роботи, композитни материали и патентовани компоненти.

Преди това Arrival обяви, че преустановява работата по електрически автобус и автомобил, за да посвети всичките си усилия на стартирането на производството на дебютния си електрически ван. "За първи път в нашата микрофабрика се произвежда автомобил по нов метод, без да се използва традиционна линия за сглобяване", заяви Денис Свердлов, който е и главен изпълнителен директор на Arrival, в съобщение за пресата.

Произведените през тази година в микрофабриката в Бичестър ванове Arrival ще бъдат използвани за допълнителни тестове, валидиране и контрол на качеството, а не за продажба на клиенти.

Технологията на стартъпа позволява производството на електрически превозни средства без използване на традиционните линии за сглобяване в сравнително малки заводи. Денис Свердлов нарече пускането на първия електрически ван доказателство, че концепцията за микрофабрика, която използва автономни роботи вместо производствена линия, работи.

В интервю за Bloomberg той заяви, че следващата цел на стартъпа е да навлезе на пазара в САЩ, където се предлагат големи отстъпки за електрически микробуси като част от антиинфлационните мерки на президента Джо Байдън. Стартъпът планира да изгради няколко микрофабрики тук, за което ще са необходими инвестиции. Свердлов оценява разходите за един такъв завод на 50 милиона долара, като същата сума е необходима за оборотен капитал.

Коментари

 • за крадците на мозъци сега

  01 Окт 2022 17:06ч.

  ден година храни... Кой знае още колко руски IT-шники и предприемачи ще намерят разбиране, подкрепа и правилно възнаграждение на Запад...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи