Американските военни успяха да предадат 1,6 kW мощност на един километър без кабели

Американските военни успяха да предадат 1,6 kW мощност на един километър без кабели

Лабораторията за военноморски изследвания на САЩ (NRL) проведе два експеримента за безжично предаване на електроенергия на разстояние от един километър. Това е най-мащабният експеримент по рода си през последните 50 години: 1,6 kW енергия е била предадена по въздуха с помощта на микровълново излъчване, разказват учените.

Идеята и експериментите за предаване на енергия без проводници са на повече от сто години. Един от пионерите в тази област е Никола Тесла, който през 1901 г. започва да строи кулата Уордънклиф, по-късно неофициално известна като кулите на Тесла, за мащабни експерименти. По онова време се смята, че безжичният пренос на електроенергия бързо ще доведе до широко разпространено и достъпно електрифициране, но законите на физиката се оказват по-сложни - ефективността на подобни инсталации е много, много ниска за работа на големи разстояния.

За да подобрят ефективността на инсталациите за безжично предаване на енергия, учените от NRL избират честота на предаване 10 GHz. Тази честота намалява затихването на микровълните дори при лошо време, по време на обилни валежи, което позволява ефективността да остане на прилично ниво - загубите не надвишават 5%. Освен това работата в честотната лента 10 GHz е одобрена като безопасна за живи организми - животни и хора - което не изисква системи за прекъсване на предаването, ако човек, птица или животно навлезе в зоната на излъчване.

Министерството на отбраната на САЩ е възложило специален проект за безжично предаване на енергия - Safe and Continuous Power bEaming - Microwave (SCOPE-M). Единият от прототипите - предавател и приемник - беше разположен наскоро на изследователския полигон на американската армия в Блосъм Пойнт, Мериленд, а вторият - на предавателя на ултрашироколентовия спътников радар за изображения Haystack (HUSIR) в Масачузетския технологичен институт. Инсталацията в Блосъм Пойнт показа ефективност от 60%. Експериментът на MIT има по-ниска върхова ефективност, но по-високо средно ниво на предаваната мощност, така че приемникът получава повече мощност като цяло.

 

Работата с военни обекти подчертава основната цел на проекта - осигуряване на енергия за военните формирования на първа линия, където е опасно да се доставя гориво с конвенционални средства. В крайна сметка подобни устройства биха могли да се появят в космически електроцентрали в околоземна орбита, за да доставят електричество на земни обекти оттам.

"Въпреки че SCOPE-M беше земен електропровод, той беше добро доказателство за концептуален космически електропровод", казва Брайън Тирни, инженер по електроника в SCOPE-M. - Основната полза за Министерството на отбраната от предаването на енергия от космоса към Земята е намаляването на зависимостта от доставките на гориво за войските, които могат да бъдат уязвими при нападение."

Коментари

 • Специалист по нанотехнологии

  22 Апр 2022 11:52ч.

  Безжичното пренасяне на енегия ще осигури безпроблемното захранване на наночиповете, които ваксинираните срещу Ковид 19 са получили с ваксините.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Тръмп

  22 Апр 2022 12:49ч.

  ХА-ХА-ХА... Къде са записките и чертежите на Тесла изчезнали от хотелската му стая след убийството!!? И кой го уби??? И защо??? Краварска му работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Aaxwzp

  12 Май 2022 16:22ч.

  buy sulfamethoxazole online - <a href="https://bactrimx.store/">buy bactrim 480mg generic</a> buy viagra sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vcloqv

  25 Юни 2022 14:12ч.

  order flexeril 15mg for sale - <a href="https://rcyclobenzapri.com/">order generic cyclobenzaprine</a> cost inderal

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Umbcxg

  15 Юли 2022 13:41ч.

  gabapentin tablet - <a href="https://gnlasik.com/">buy furosemide sale</a> ivermectin 12 mg without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В този един километър

  22 Апр 2022 13:50ч.

  Има ли нещо останало живо ? По-едро от хлебарка ? Сатанистка му работа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  22 Апр 2022 15:28ч.

  То с предаването проблем няма.Даже укрите имат технологията.Приемника е самолет,ракета,кораб.Следва самовзривяване.За граждански цели????????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи