Американски сенатори: Да забраним TikTok, подтиква младите хора да подкрепят палестинците

Американски сенатори: Да забраним TikTok, подтиква младите хора да подкрепят палестинците

Следвайте "Гласове" в Телеграм

След като беше подложен на критики заради връзките си с Китай, социалната мрежа за кратки видеа TikTok отново е в центъра на вниманието в САЩ на фона на твърдения, че популярното приложение подтиква младите хора да подкрепят палестинците и Хамас, пише Al Jazeera.

През последните седмици влиятелни политици, сред които сенаторите Джош Хоули и Марко Рубио и представителят на Камарата на представителите Майк Галахър, отново призоваха за забрана на TikTok, позовавайки се на предполагаемата пристрастност на приложението към антиизраелско и антиеврейско съдържание.

„Макар че въпросите, свързани със сигурността на данните, са от първостепенно значение, по-рядко се обсъжда силата на TikTok да изкривява коренно картината на света, с която се сблъскват младите хора в Америка. Разгръщащата се война на Израел с Хамас е решаващ тест“, заяви Хоули в писмо до финансовия министър на САЩ Джанет Йелън във вторник.

Хоули цитира неотдавнашно проучване на Харвардския институт CAPS-Harris, според което 51% от американците на възраст 18-24 години са заявили, че атаките на Хамас срещу Израел от 7 октомври могат да бъдат оправдани с оплакванията на палестинците, за разлика от по-възрастните американци, които в по-голямата си част подкрепят Израел.

„Анализаторите обясняват това несъответствие с повсеместното разпространение на антиизраелско съдържание в TikTok, където повечето млади интернет потребители получават информация за света“, казва Хоули.

Миналия месец Рубио заяви, че TikTok е сред редица платформи, които са се превърнали в „помийни ями за дезинформация и индоктринация“ и средство за „промиване на мозъци“. TikTok, който е собственост на китайската компания ByteDance, отдавна е на прицела на американските законодатели заради твърденията, че приложението насърчава дневния ред на Пекин, включително чрез потискане на съдържание по чувствителни въпроси като Тайван и репресиите срещу мюсюлманите уйгури в Синдзян.

Демократите и републиканците внесоха няколко законопроекта, целящи да забранят или ограничат TikTok, но тези усилия бяха спрени поради опасения, свързани със свободата на словото. След избухването на войната между Израел и Хамас влиянието на TikTok отново се върна в публичното пространство на фона на проверката на значимостта на пропалестинското съдържание.

Миналия месец американският рисков капиталист Джеф Морис-младши написа дълга поредица от публикации в социалната мрежа X, в които твърди, че алгоритъмът на приложението „развращава младите хора, като ги отклонява от традиционно произраелската позиция“ на повечето американци. Морис-младши изрази тревога, че хаштагът „#standwithpalestine“ има три милиарда гледания, в сравнение с 200 милиона за „#standwithisrael“.

„Когато се включих в един пост в TikTok, подкрепящ противоположни възгледи, целият ми канал стана агресивно антиизраелски“, казва той и добавя, че сякаш му е било „казано да вижда в тази война Израел като злата страна“.

„Тъй като разказът на TikTok сега е толкова антиизраелски, маховикът на ангажираност насърчава създателите да подкрепят този разказ, защото той получава най-голямо внимание, а създаването на антиизраелско съдържание им помага да увеличат броя на последователите си.“

TikTok не предостави коментар, когато Al Jazeera се свърза с него, но преди това заяви, че „се противопоставя на тероризма“ и премахва съдържание, изпълнено с омраза и насилие. В изявление от миналата седмица TikTok съобщи, че е премахнал над 925 хил. видеоклипа в конфликтния регион заради „нарушаване на нашите политики относно насилието, речта на омразата, дезинформацията и тероризма, включително съдържание, което насърчава Хамас“, както и още милиони публикации в световен мащаб.

Публично достъпните данни за потребителите на TikTok сочат по-голяма съпричастност към палестинската кауза сред потребителите в САЩ, въпреки че произраелското съдържание също е популярно в сайта.

През 30-те дни преди 8 ноември около 6000 публикации с 55 милиона гледания са използвали хаштага #standwithisrael, докато около 13 хил. публикации с 37 милиона гледания са използвали #standwithpalestine. Хаштагът #freepalestine надминава и двата, като е включен в 177 хил. публикации с 946 милиона гледания.

Нито един от хаштаговете, свързани с конфликта, не е попаднал в топ 100 за периода, през който приложението е било доминирано от съдържание, свързано с Хелоуин, мемове за гласуването в Охайо, с което бе легализирана употребата за развлечение на марихуаната и филмовата адаптация на видеоиграта Five Nights at Freddy’s.

В световен мащаб съдържанието в подкрепа на Палестина е преобладаващо, като #freepalestine и #standwithpalestine са събрали съответно 11 милиарда и 1 милиард гледания.

„TikTok трябва да се заеме по-сериозно с модерирането на съдържанието“, казва пред Al Jazeera Даръл Уест, старши сътрудник в Центъра за изследване на управлението на технологиите към института „Брукингс“. „Дезинформацията се разпространява чрез видеоклипове в нейните платформи и разпалва общественото напрежение от всички страни по въпроса. Тя се нуждае от човешки модератори, които да проверяват автентичността на видеоклиповете и да следят дали не се разпространяват откровени лъжи.“

В САЩ наклонът към пропалестинско съдържание изглежда отразява смяната на поколенията, която е в ход още отпреди войната между Израел и Хамас. В проучване на Pew Research от 2022 г. 61% от американците на възраст 18-29 години заявяват, че гледат на палестинците „много благосклонно“ или „донякъде благосклонно“ в сравнение със средното за страната ниво от 52%. На същите въпроси за израелците 56% от 18-29-годишните отговарят, че ги възприемат положително при средно 67%.

Нарастването на пропалестинските настроения е особено сложен въпрос в университетските кампуси, където кампаниите за отхвърляне и бойкот, насочени срещу Израел, са популярни. Лигата за борба с поругаването съобщава за 665 „антиизраелски инцидента“ в университетските кампуси от юни 2022 г. до май 2023 г. и изразява загриженост за „нарастващото радикално движение, което поставя противопоставянето на Израел и ционизма като основни елементи на колежанския живот“.

Миналия месец студентски групи в Харвардския университет предизвикаха ответна реакция, след като публикуваха писмо, в което се казва, че Израел е „изцяло отговорен за всички прояви на насилие“ заради отношението си към палестинците. Трима студенти по право от Харвардския и Колумбийския университет, които са подписали писмото, са загубили предложенията си за работа след спора.

Източници: kriticno.bg aljazeera.com

 

 

Коментари

 • Виктор

  12 Ное 2023 13:20ч.

  Тик Ток е интернет психотронно оръжие, насочен към запада за подигравка и пълно изпържване на съзнанието! Който не вярва, да види бабите с шарено боядисаните коси има г и у нас, които просто са си инсталирали приложението за да гледат внучето... яркият не естествен цвят на косата е симптом, и знак че са те превърнали в клоун!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  12 Ное 2023 13:32ч.

  най-лесно е да се подиграваш на възрастните, а младите просто не могат да се примирят с несправедливостта, само протестират, не правят нищо лошо, а срещу тях са побойници, тях пазеше полицията, не протестиращите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мика

  12 Ное 2023 13:36ч.

  Много умно.Няма Що. Разкарайте Нетаняху.Елементарно е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  12 Ное 2023 14:16ч.

  Олевяването на запада. А както казахме, фашизмът е в ляво. И отново старата песен. Фашизмът срещу евреите. След учредяването на Коминтерна 1918 година, У. Чърчил казва - Евреите се разделиха на комунисти и сионисти. Комунизмът победи фашизма. Евреите се отказаха от комунизма, и всички станаха сионисти. Сега обаче, при надигащият се срещу тях холокост, нямат друг избор, освен отново да издигнат знамето на комунизма. Не този „комунизъм„ на социалиста троцкист сионист Сорос, а истинският, Сталинският комунизъм. Иначе за всички тях пипец. Но и еврейските мъдреци начело на международната еврейска общност трябва да го проумеят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демократично-демократичен демократ

  12 Ное 2023 16:14ч.

  Интересно, на какво правно основание могат да забранят TikTok, без да забранят Facebook? Единствената разлика е, че едното е собственост на американска компания и инструмент на ЦРУ (доказано използвано за подпалване на цветни революции), а другото е китайско. Та, китайците имат за какво да си отмъщават на щатите... Да видим сега как „най-голямата демокрация“ ще си измисли оправдание да цензурира чужда социална мрежа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  13 Ное 2023 5:28ч.

  Навлизаме в период, в който хората разбират - какви същества са евреите; "Когато се отърсва Земята от отровната си плесен." (Н. Й. Вапцаров)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  13 Ное 2023 12:02ч.

  Грешиш. Вапцаров е бил протестат. Протестантизма е чиста форма юдаизъм. С вековната плесен Вапцаров визира католицизма, и властта на католическата църква. Точно евреите са в основата на борбата срещу „вековната плесен„ Евреите комунисти.80 те години станаха сионисти. И комунизмът, и сионизмът са политически течения, и нямат нищо общо с религиозният юдаизъм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  13 Ное 2023 21:45ч.

  Разбира се, всеки може да сгреши. Но не ми се случвало да ме "поправя" индивид, който не знае, че е правилно да се пише "протестаНт" и "Ционизъм". Правилното писане не е канцеларски педантизъм, а знак, че правилно пишещият е чел значително повече от пишещия с грешки. Обширните ми познания по право, философия, обща история и история на политическите и правни учения, ми дават основание да Ви уведомя, че Вапцаров не е робувал на религиозни догми; като действен и любознателен човек той не е изпитвал необходимост от религия - религията е за елементарните. Католицизмът не е насочен срещу евреите, напротив: католицизмът е еврейското оръжие срещу истинското християнство, каквото е православието и неговият завършен вид - българското богомилство. Точно затова католическите "кръстоносни" походи са нападнали Византия и България, и са се опитали да се настанят в Палестина, но палестинците са помели т. нар. "Латинска империя". (Бих Ви препоръчал да потърсите нещо за връзката между пеласгите и Палестина). А приказките Ви за "религиозен юдаизъм" са просто смешни: наглата лъжа, че истинските евреи са добри, а лоши са тези, които само се преструват на евреи, отдавна е разобличена. Защото никой не е виждал добри евреи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи