500 млн. телефонни номера от WhatsApp са на черния пазар

500 млн. телефонни номера от WhatsApp са на черния пазар

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Твърди се, че хакери са се сдобили с телефонните номера на около 487 милиона потребители на WhatsApp. Те пребивават в 84 различни държави. 

Базата данни наскоро е била пусната за продажба във форум на хакерска общност.
WhatsApp е най-голямата платформа за съобщения, с потребителска база от около 2 милиарда души. Това означава, че изтеклата база данни съдържа телефонните номера на една четвърт от всички потребители на WhatsApp.

От 487-те милиона контакта, над 32 милиона номера са от САЩ, 45 милиона – от Египет, пет милиона – от Италия, 29 милиона – от Саудитска Арабия, по 20 милиона (поотделно) – от Франция и Турция, 10 милиона телефонни номера са от руски потребители, а над 11 милиона са номера от Обединеното кралство.

От България в списъка има 432 473 номера. Ако приемем, че всеки номер отговаря на човек, това са 15.07% от населението или един на всеки 6.6 души у нас.

Според Cybernews продавачът не уточнява как е получил базата данни.

Предполагат, че може да не са използвани хакерски техники за събиране на информацията. Възможно е самата инфраструктура на WhatsApp да не е пострадала, а номерата да са събрани чрез “web scraping”. Скрапингът е техника, при която чрез автоматичен скрипт се обхождат уеб страници, с цел събиране на конкретна информация. Ако е използван този метод, след това номерата по някакъв начин са потвърдени като съществуващи в WhatsApp. Докато от Meta не излязат с изявление, не можем да знаем какво точно е станало. 

Няма начин да разберете дали телефонният ви номер е в тази база данни.

Според Марк Зъкърбърг WhatsApp е супер сигурна платформа. Би трябвало засегнатите потребители да не са застрашени от непозволен достъп до лична информация, защото номерата сами по себе си не дават достъп до приложението. Все пак, ако някой се притеснява, трябва да промени настройките си за поверителност, така че профилът му да е видим само за негови контакти.


Източник: kaldata.com

 

 

 

Коментари

 • абе няма сигурна платформа

  25 Ное 2022 20:54ч.

  тези ги приказвайте на някой праисторически мамут

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tox

  27 Ное 2022 18:05ч.

  Има достатъчно сигурни, но не са популярни. Децентрализирани са, и са криптирани наистина до безобразие. Аз самият използвам отскоро една такава, точно защото изхвърлих И уатсап от смартфона си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи