Салман Рушди: Роалд Дал не беше ангел, но цензурата е абсурдна

Салман Рушди: Роалд Дал не беше ангел, но цензурата е абсурдна

Алиша Уиър, която играе ролята на Матилда в едноименния мюзикъл, на премиерата на продукцията през октомври 2022 г. Снимка: АП

Роалд Дал не беше ангел, но цензурирането му е абсурдно, написа в Туитър Салман Рушди по повод новината, че книгите на един от най-големите британски автори ще бъдат прегледани и грижливо редактирани, където има нужда. 

Появиха се гласове, че старите издания на Дал ще се превърнат в библиографски реликви, носители на автентичния му дух. Освен на детска проза той е автор и на произведения за възрастни. Един от емблематичните му сборници – „Разкази с неочакван край“ – е изпълнен с истории за размяна на съпруги, смърт в асансьор, препариране на хора. Роалд Дал е доста безцеремонен автор. Прилагателни като „грозен“, „дебел“ или „тъп“, пръснати тук-там в книгите му за деца, са най-безобидната му отлика. 

Въпросът за допустимата тематика и речник предхожда въпроса за толерантността. Писателката Джейн Остин (1775-1817) открито се подиграва на идеята за „доразвиване“ на мозъка на жените със сериозно четиво като проповеди. Преди появата на толерантността големият проблем на книгите се нарича приличие. Пострадалите автори и произведения в историята на литературата са безброй. През XIX в. „Мадам Бовари“ на Гюстав Флобер и „Цветя на злото“ на Шарл Бодлер стават причина за съдебни процеси, а романът „Лолита“ на Владимир Набоков е забранен през 50-те години на XX в. във Великобритания и е обявен за безнравствен в САЩ. 

Главният цензор на литературата остава политическата власт. Силата на цензурата може да е толкова голяма, че дори десетилетия след „освобождаването“ на дадено произведение, то би могло да остане извън т.нар. литературен канон. Такава е съдбата на „Кръв“ от Константин Константинов. „Архипелаг ГУЛАГ“ на Александър Солженицин отново ще бъде официално забранен в Русия. Мястото на цензурирания автор остава неустойчиво. 

Съществува и еволюционна цензура. Тя е агресивна към митологията и приказките – до степен, в която съвременният читател нито има представа, нито се вълнува от отпадането на сюжетни елементи, включващи кръвосмешение, канибализъм, твърде много насилие, еротика. Още Шарл Перо и Братя Грим цензурират част от народните умотворения. Като следствие от това се появява страшният образ на злата мащеха. И преди векове, и днес, родителите явно не желаят да четат история, в която майката изпраща дете в тъмната гора. Всяко съвременно оригинално издание на вълшебни приказки има потенциал да предизвика обществена полемика. Философските приказки на Оскар Уайлд се издават в редактиран, инфантилизиран вариант. 

Светът на голямото кино отдавна е решил проблема със съвременните норми – киноадаптациите се поднасят във вид, преценен като подходящ за съвременна детска публика. Все пак през XIX в., по време на първите публикации на „Малката русалка“ или „Арабски нощи“, децата са работна сила и дори присъстват на публични екзекуции. 

Редактирането и адаптирането са част от историята на книгоиздаването. „Откъснати от изкуството на възрастните, вълшебните приказки в крайна сметка ще бъдат съсипани“, пише през 1939 г. Дж Р. Р. Толкин в студията си „За вълшебните приказки“ в опит да защити естетиката и творческия процес от натиска, упражняван от разпространението... и от самите читатели.

Цензурата е опасно оръжие, обяви Американският ПЕН клуб по повод редактирането на Роалд Дал. Подобен шум вече се вдигна при цензурирането на американските издания на „Приключенията на Хъкълбери Фин“. За разлика от противоречивия автор на „Матилда“ и „Г.Д.В.“, който през 1983 г. дори се опитва да оправдае политиката на Хитлер, Марк Твен е безспорен хуманист и противник на расизма. Как тогава се стига до намеса в текста? Според литературоведа Алън Грибън днес децата просто не четат Марк Твен. А и дума, която намират за обидна и унизителна, се среща по няколко пъти на страница.

Източник: Розалия Благоева, БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • питам

  26 Фев 2023 14:48ч.

  Роалд Дал не беше ли име на английски писател?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Роалд Зел

  26 Фев 2023 15:11ч.

  Да, беше. Племенник на Касим Дал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  26 Фев 2023 23:57ч.

  Норвежец се оказа и явно скоро ще пише за Брайвик !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • почтеният брюкселски господин с шлифера

  26 Фев 2023 14:52ч.

  каква е тази възрастна актриса на снимката

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ние си мислехме,

  26 Фев 2023 15:08ч.

  че само при комунизма има цензура! Та комунистите даваха повече свобода, отколкото демократите днес!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ах ужас, Лолита на Набоков била обявена за безнравствена

  26 Фев 2023 16:10ч.

  Ами може ли педофилски роман да е нравствен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е педофилски, а геронтофилски.

  26 Фев 2023 16:15ч.

  Лолитката с самичка и с кеф се катери връз дъртите интелектуални грездеи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Архипелаг ГУЛАГ“ на Александър Солженицин отново ще бъде официално забранен в Русия.

  26 Фев 2023 16:12ч.

  Кога? И кой ти каза?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руснаците не са толкова тъпи, колкото англосаксисте...

  27 Фев 2023 5:23ч.

  Не е нужно да забраняваш Солженицин - достатъчно е да сложиш един внимателен предговор, който да изброява всичгите му извращения/измислици и ги опровергава с документи... А може да поставиш и един кратък разказ аз САЩ концлагерите за безработни през 30те на 20 век - емоционалния Солженицинов патос ще се стопи до презрително посмешище - колко и на каква възраст са любителите на "фентъзи"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ники

  26 Фев 2023 17:35ч.

  "Архипелаг Гулаг"ще бъде забране,нонай-вероятно на запад,там въобще ще бъдат забранени и още много неща освен книгите.Опитват се дазабранят месото,да излизаш от градовете мравуняци(искат да ги превърнат в огромни цифрови концлагери),искат да забранят парите в брой,искат......искат.....искат да сме роби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • веган

  26 Фев 2023 20:28ч.

  Любимата ми роза е кръстена на този писател, явно е бил любим автор на селекционера Дейвид Остин.Имам розата в градината. Чела съм му само един разказ, на сайта мегавселена-в него една жена убива с агнешки бут неверния си съпруг, доста брутален разказ, потърсих да прочета друго от него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • no name

  02 Март 2023 11:53ч.

  Ляв или десен беше агнешкият бут? :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорко

  27 Фев 2023 13:52ч.

  Цензурата в щатите е несравнима с комунистическата.Само факта,че на действащ президент ( Тръмп) му спираш социалните мрежи е достатъчен.А за по-младите ще кажа че поне в музиката при соца беше много по-добре: Бийтълс и Роулингстоунс са били на турне в СССР,Том Джоунс,Ела Фицджералд и Великият КАРАЯН са гостували у нас , Куин в Унгария и т.н. и т.н.А сега защо не дойде да речем Болшой театър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • един страничен ефект

  06 Март 2023 6:36ч.

  От цифровото робство (цифров феодализъм) е низвергването на писаното слово.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи