Постът е акт на вяра, духовно пречистване и самодисциплина

Постът е акт на вяра, духовно пречистване и самодисциплина

Мюсюлманите по света посрещат началото на Рамадан (Рамазан) - месец на пост, интензивно поклонение, благотворителност, добри дела и взаимност. Християните също постят по време на Великия пост, 40-дневен период на покаяние и молитва преди Великден, когато се отбелязва възкресението на Исус Христос от мъртвите, предаде Асошиейтед прес. Постенето в различните религии се практикува по разнообразни причини, които включват духовно пречистване и самодисциплина. По този повод агенцията предлага поглед към поста като акт на вяра. 

Будизъм

В будизма постът е признат като един от методите за практикуване на самоконтрол. Будистките монаси обикновено се въздържат от прием на твърда храна след пладне всеки ден.

Християнство 

В християнството постът е начин за пречистване на тялото, упражняване на самоконтрол и пестене на ресурси, които да бъдат дадени на бедните.

По време на Великия пост много християни спазват 40-дневен период на покаяние, молитва и пост. Той се спазва от Пепелна сряда до Велика събота, деня преди Великден, който отбелязва вярата им във възкресението на Исус Христос от мъртвите. 

По време на Великия пост християните възпроизвеждат библейския разказ за Исус, който се оттегля в пустинята, за да се моли и пости в продължение на 40 дни. 

Християните често се въздържат от ядене на месо в петъците по време на Великия пост, а някои и през целия период. Някои се отказват и от кафе, бонбони или други неща, които смятат за лична жертва. 

"Така човек показва сериозността и готовността си да страда за религията си", казва Диана Уейбъл, професор по антропология и религиозни науки в университета "Гранд Вали" в Мичиган, САЩ.

Католическата църква не счита рибата, омарите и други ракообразни за месо, така че те могат да се консумират в дните на въздържание, обясняват от американската Конференция на католическите епископи. В много общности в САЩ пържените рибни ястия в петък са често срещано явление по време на Великия пост.

Хиндуизъм 

В хиндуизма постът не е задължение, а доброволен акт на духовно пречистване. Най-често спазваният пост е Екадаши, който се пада на 11-ия ден от всеки лунен цикъл. Индусите постят и по време на няколко фестивала или като част духовната си дисциплина. Хората могат да спазват пълен или частичен пост или просто да се откажат от любимите си храни за определен период от време.

Ислям 

Въздържанието от всякаква храна и напитки - не е позволена дори и глътка вода, и полов акт от зори до залез слънце по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан се смята за акт на благочестие и преданост към Бог и упражнение за самоограничение .

Достойнствата на поста включват също култивиране на благодарност и състрадание към по-малко щастливите и бедните.

Правенето на дарения и подпомагането на нуждаещите се са характерни черти на този месец, през който вярващите обикновено отделят повече време за молитви, религиозни занимания и четене на Корана - свещената книга на мюсюлманите. 

Мнозина очакват с нетърпение поста като акт на духовно подмладяване и пречистване.

Постът е един от Петте стълба на исляма, заедно с изповядването на вярата, молитвата, милостинята и поклонението, известно на арабски като хадж. Възможни са изключения от постенето, включително за болни.

Всекидневният пост е последван от ифтар или прекъсване на поста, често на празнични събирания със семейството и приятелите. 

Джайнизъм 

Постът е важна част от джайнизма. Той се възприема като  начин за прочистване на тялото, включително на лошите карма или действия. Джайнистките пости могат да продължат от един ден до повече от месец. Хората могат да правят пълно или частично гладуване или просто да се откажат от любимите си храни за определен период от време.

Юдаизъм

Най-свещеният ден от еврейския календар включва 25-часов период на гладуване, съчетан с молитви за прошка. По време на Йом Кипур, деня на изкуплението, животът в Израел спира - предприятията са затворени, пътищата са празни и дори радио- и телевизионните станции замлъкват, докато вярващите постят 25 часа и отправят интензивни молитви за изкупление.

Сикхизъм 

Сикхизмът е една от малкото религии, които не считат поста за похвален. Гуру Нанак, основателят на сикхската вяра, смята, че той е по-нисш от "истината" или "правилното действие", което според него превъзхожда поста, покаянието или други самоналожени лишения. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Дария Абаджиева

  24 Март 2023 12:48ч.

  Православните християни постят много, много по строго!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре е да се публикуват подобни текстове,

  24 Март 2023 12:50ч.

  само че - защо за поста в християнството трябва да примем да ни обясняват Асошиейтед прес и американската конференция на католическите епископи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи